Grillezés cikkek

Bombaegyszerű grill receptek az augusztus végi kerti partikhoz
Varázsold az asztalra a legvadabb ízeket a nyárbúcsúztató grillpartikon.

Erre kell figyelni a szendvicssütők és grillek takarításánál
Kis odafigyeléssel megőrizhető a hosszú élettartamuk. Jöjjön néhány hasznos tanács, hogy a te készüléked is sokáig szolgáljon.

Csak okosan a grillszezon idején: veszélyes lehet az erkély-grill
Így érdemes megoldást keresni a tűzgyújtási tilalom időszaka alatt

Így lehetsz a grillpartik királya!
Az idei nyarat már biztosan nem kell karanténban töltenünk, és talán lassan az idő is kegyes lesz, hogy felhőtlenül élvezhessük a régóta várt nyári estéket. Itt az alkalom, hogy bepótoljuk az elmaradt összejöveteleket és nagy közös vacsorákkal ünnepeljük meg az elmaradt szülinapokat!

5 jótanács, ha te is grilleznél a hétvégén
Ha tavasz, akkor indul a grillszezon. Nagyon jól esik a jó időben a kertben, vagy az erkélyen húsokat, kolbászokat sütni. Igazi családi program lehet a grillezés, ami igényel egy kis elkészületet, de a végeredény mindenért kárpótol.

Dobd fel a grillezést!
Javában tart a nyár és a kánikula, amely magával hozta a kerti sütögetések szezonját is. Mutatunk néhány olyan kiegészítőt, amelyekkel te is kihozhatod magadból a szabadtéri szakácsot.

Mit súg a besugó a spanyoloknak?
Azért (is) jó Spanyolországba menni, mert bámulatos a konyhája! Roston sült halukat besugónak hívják, de amilyen viccesnek tűnik a neve, annyira finom! Én személy szerint nem tudtam vele betelni, de azt hozzá kell tenni, hogy tényleg csak a fás vagy faszenes parázson sült halak az igazán ízletesek! Na, készüljetek a hétvégi grillpartira!

Sárgabarack chutney
Fűszeres indiai mártás, adhatjuk grill húsokhoz, vagdalthoz vagy szendvicsbe. Idén igen jó termés sikeredett, a befőzés melletti is érdemes elkészíteni ezt a finomságot. A frissessége, a keleti ízvilág pikánssága jól kiegészítik egymást. Jól illik csirkéhez, rizs ételekhez, hamburgerhez. Hangolhatjuk lágyra vagy csípősre, ki hogy szereti. Eltehetjük üvegbe, a hosszú téli estékre.

Zöldséges-sonkás tésztasaláta
Vannak időszakok, amikor csak ilyeneket ennék. Simán magában, vagy egy kis són sült csirkével, vagy egy kis sült hallal... Ezernyi variáció, laktató, vacsira, a maradék mehet másnap ebédre. Ez Somogyi Zoltán Max mai ajánlata.

Tejfölös sárgarépa-saláta
Imádom a grillpartikat gyerekkorom óta. Ma is nagy lelkesedéssel készülök. A barátnőim tudják, hogy a húsok ízletesek, omlósak lesznek, de ők elsősorban a salátákra készülnek! Nos, ezt a spanyol, rém egyszerűt egy nagyon régi szakácskönyvben olvastam, és ezt tálalom majd legközelebb. Most zsenge, fincsi a sárgarépa, de a húslevesből megmaradtak is tökéletesen megfelelnek!
Tandori csirke a grillpartidra
Olyan ez az étel az ázsiai országban, mint nálunk a pörkölt, vagy Spanyolországban a paella. Természetesen érvényes a mondás itt is, ahány ház, annyi féle változat. A minap láttam egy játékfilmet, amiben az indiai szakács saját kis speciális cserépkemencéjében készítette ezt a finomságot. Akkor döntöttem el, megmutatom nektek az én tuti receptemet!
Melyik grill illik hozzád?
Legyen finom, sőt, különleges vagy inkább egészséges, de gyorsan? Esetleg éppen szertartásszerűen, hosszan pepecselve? A grillezés, vagyis a nyílt tűzön sütés az ételkészítés egyik legősibb módja, így nem csoda, hogy sokan rajonganak érte, csak éppen mindenki másként és mindenkinek másfajta grillsütő lehet a jó választás.
Iván barátom kovászos paradicsoma
Tengerész házaspár barátaink házavatóján kóstoltam (azután megettem az egészet!) ezt a fantasztikus savanyúságot. A kerti grillezés királynője - a házi kolbászkák mellett - ez a kovászos paradicsom volt! Friss, magasított ágyásaikból szedték az alapanyagot, és az íze maga a tökéletesség! Már írtam a kovászos uborkámról, a Larus-féle kovászos zöldbabról, de ez mindent visz! Zöld paradicsom kell hozzá, és azonnal próbáld ki!
Grillezett kézműves sajtok salátaágyon
Ezt egy tipikusan nyári ételnek szokták kínálni, de bizony remek ez egy könnyű vacsorához, vagy az őszi napsütésben egy teraszon! Nos,nemrég Tapolcán, a Malom-tó környékén kóstoltuk meg. Remek sajtokat kínáltak! Nem csoda,a környéken több kiváló műhely is dolgozik.
Bébicékla saláta, ahogy Franciaországban láttam
Imádom a bébicéklát, mert nem kell annyit főzni, mint felnőtt társait. Ha sikerül olyan kicsit szerezni, amit darabokra sem kell vágni, az még jobb is, mert vicces még a terítés is vele: sötét kis "céklaegerek" farkincáival díszítheted a grilles este asztalát!
Zöldbabsaláta tarármártással
Most, hogy friss zöldbab-hegyekkel telik meg reggelente a piac, alig várom, hogy valami ínyencséget készítsek belőle! Már ránézni is gyönyörűség! Jönnek a grillezős esték, bármelyik sülthöz isteni kísérő! Csak arra vigyázz, hogy a tartár gyorsan romlik, ezért a tálalásig csak a hűtőben tarthatod! Utána meg arasd le a babért!
Házi barbecue-szósz a Tagyon Birtokról
Itt a nyár, itt a grillezések ideje. Igazán különlegessé teheted a partit ezzel a recepttel. Boltban mindenki tud venni egy üveggel, de ilyen élő ízeket másképp nem tudsz varázsolni! A HomeCatering.hu séfje, Gazdag Tamás elárulja a titkot: még fahéj is lesz benne!
Parázs téma
Aki csak teheti, a nyári estéket szívesen tölti vízparton, teraszon egy kis grillezéssel egybekötve. Ám legyünk körültekintőek, a szabad tűzön sütött, grillezett ételek készítése és a bográcsozás veszélyekkel is járhat.
6 tipp a profi és egészséges grillezéshez
A nyári hétvégék egyik legkellemesebb programja a szabadtéri grillezés, de ha nem ügyelünk néhány alapvető szabályra, sokunk kedvenc időtöltése számos kockázattal jár az egészségünkre nézve. Ha a grillezés mestereivé szeretnénk válni, és néhány szuper konyhai trükköt is ellesnénk az ínycsiklandó fogásokhoz, fogadjuk meg a mesterszakács tanácsait!
Zöldséges-húsos nyárs grillre
A nyári grillezések elengedhetetlen fogása a pálcára tűzött falatok együttese. Lehet csupa hús, csupa zöldség, meg persze lehet vegyes is. Nemigen hibázhatunk vele, de persze vannak alapszabályok, amelyek betartása nélkül esetleg száraz lesz hús, vagy nem lesz elég ízes az összeállítás. Ez az egyszerű recept kielégítheti a hús- és zöldségkedvelőket is, és garantáltan finom lesz a végeredmény.
Nyári grillsztár: kápiacsónak
Itt a kánikula, így érdemesebb könnyebb ételekkel is feldobni az esti grillezést. Ez a recept kíméli a gyomrot, de kényezteti az ízlelőbimbóinkat. Próbáld ki!
Grillezett csirkecomb vadcseresznye pestoval és pirított zelleres salátával
Zöldség is, gyümölcs is, hús is - ennél nehezebb lenne mindenkinek a kedvére tenni úgy, hogy közben egészséges is legyen az étel amit asztalra teszünk.
Fűszeres juhsajt grillen készítve
Talán az utolsó igazi nyári hétvége áll előttünk, érdemes hát kihasználni még egy jó grillezésre. Az alábbi recepttel vegetáriánus vendégeknek is kedveskedhetünk, de húsevőknek is ízleni fog.
Grillezett szűzpecsenye nyárson
Véget ért a rekkenő hőség, de a nyár még korántsem, így még jó néhány kellemes estét tölthetünk grillezéssel a szabadban. Íme egy igazi ínyencség a grillhúsok szerelmeseinek!
Pulykahússal töltött grillezett burgonya
Egy kánikulai hétvégén mi is lehetne jobb program egy kis grillezésnél! Annak aki már unja a megszokott falatokat ajánlunk valami újdonságot, ami semmivel sem bonyolultabb az ismert recepteknél!
Grillezett bárányszeletek
A nyár közepén sem szabad megfeledkeznünk a kiegyensúlyozott táplálkozásról, ráadásul az évszak igazán kedvez a szabadtéri grillezésnek. Jöjjön tehát egy igazi húsétel a különleges ízek, zamatok szerelmeseinek!
Roston sült bárányborda párolt zöldségekkel
A nyári szezonban minden lehetőséget érdemes kihasználni a szabadban grillezésre. De ha az idő, vagy a helyszín nem engedi, grill serpenyőben egy konyhai tűzhelyen is elkészíthetőek az ínyenc falatok. Ezúttal egy Magyarországon kevesebbet fogyasztott, bárányhúsos receptet ajánlunk!
Grillen készült ételek a hétvégére-receptekkel
Azok az ételek, amelyeket grilllapon vagy rácson készítünk, sokkal egészségesebbek, mint a serpenyőben készültek. Kevesebb zsiradékot tartalmaznak, és a zöldségek se veszítenek annyit vitaminjaikból.
Ősz az igazi grillszezon!-A Házi Séf 17 kitűnő receptje!
Sokan azt tartják, a nyár az igazi grillszezon. Pedig a grillezéshez egyáltalán nem hiányzik a kánikula, sokkal kellemesebb parázson sütögetni, ha a nyár heve már alábbhagyott, hisz elég hőt sugároz az izzó faszén. Persze az jó, ha nem túl hűvös az idő, meg nem esik az eső – mert hát végül is szabadtéri programról lenne szó –, de csapadékmentességet a nyári hónapok sem garantálnak. Így hát egy grillpartihoz nagyon is alkalmasak a szép őszi napok, amikor még a parázsra való zöldségek beszerzése sem jelent gondot. Egy-két jó recept, és a sütögetés nemcsak jó időtöltéssé, hanem gasztronómiai élménnyé is válhat. A Konyha & Fürdő ehhez kíván most néhány ötlettel hozzájárulni.
Roston sült kecskesajt-bacon töltött paradicsommal
Igazi nyári étel, a tál összetevői külön-külön is nagyon egészségesek, a sok zöldség és a kecskesajt-bacon párosítás pedig többféle ízlés számára is vonzó lehet.
Pisztráng roston, sült zöldségekkel
Miért ezt ajánljuk? A nyár a rostsütés időszaka, ráadásul a sok zöldség és a pisztráng is egészséges, nyáron talán még az is megpróbálkozik vele, aki kevésbé szereti a halat.
Grill argentin módra-receptekkel, képekkel!
A grillezés igazi nyári szórakozás, remek program a végeredmény pedig szemet és ízlelőbimbókat gyönyörködtető! Érdemes hát kihasználni a meleg hónapokat a kerti főzésre.
A legfinomabb grillmártások receptjei
A legfinomabb grillezett húst vagy zöldséget is még különlegesebbé tehetjük valamilyen könnyű mártással. A friss joghurtos-mentás mellett akár paradicsomból, vagy rokfort sajtból is készülhet ilyen.
Hasznos fortélyok - kerti partikhoz
A MÉBiH alábbi összeállításában a grillezés során felmerülő élelmiszer-biztonsági veszélyek megelőzését szolgáló, megszívlelendő fortélyokról olvashat.
Grillezz! Már jó idő sem kell hozzá
Grillezni mindig jó, tavasztól őszig bármikor, az így készülő ebéd éppoly kellemes, mint a vacsora, ráadásul nemcsak étkezés, hanem program is, alkalom az együttlétre családdal, barátokkal. És az sem baj, ha derült ég helyett kicsit borongósabb az idő, a grillen készült étel mindig finom, illata, íze egyedi.