A grillrácson, grill-lapon készített étkek jóval kevesebb zsíradékot tartalmaznak, mint a serpenyőben sültek, és a zöldségek sem veszítenek annyit vitaminjaikból, mint ha pácolnánk őket.
Grillezett szűzpecsenye nyárson
HOZZÁVALÓK: 50 deka sertés szűzpecsenye, 2 zsenge cukkini, 1 sárga és 1 piros kaliforniai paprika, 2 közepes lilahagyma. A pácléhez: 2 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál szójamártás, 1 evőkanál cherry, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 kiskanál friss reszelt gyömbér, csipetnyi kínai fűszerkeverék, pici őrölt fekete bors.
ELKÉSZÍTÉSE: a hozzávalókból páclevet készítünk, majd a szűzpecsenyét és a cukkiniket körülbelül 1 centis szeletekre, a magházuktól megtisztított paprikákat hasonló méretű kockákra vágjuk, a hagymákat felnegyedeljük. A húst és a zöldségeket felváltva négy nyársra húzzuk, majd a páclében mintegy 3 órát érleljük. Lecsepegtetve, folyamatosan forgatva, faszénparázson megsütjük a nyársakat. Alufóliában sült burgonyát adhatunk mellé.
Pulykahússal töltött grillezett burgonyaHOZZÁVALÓK: 15 nagy burgonya, 20 deka pulykamellfilé, 1 csomag újhagyma, 10 deka fűszervaj, só, bors, apróra vágott friss zöldpetrezselyem.
ELKÉSZÍTÉSE: a megmosott burgonyákat héjában félpuhára megfőzzük. A megsózott, borsozott húst a grillrácson megsütjük, majd kis kockákra vágjuk. A burgonyák belsejét kivájjuk, beletöltjük a húskockákat és a karikára vágott újhagymákat, majd mindegyik tetejére egy-egy pici vajat teszünk rájuk. Alufóliába csomagoljuk, és mintegy 15 percig grillezzük. Friss paradicsomsalátával tálaljuk.
Grillezett mandulás-citromos sertéskaraj
HOZZÁVALÓK: 6 szelet sertéskaraj, 2 gerezd fokhagyma, 1 csomag újhagyma, 4 közepes paradicsom, 1 evőkanál olaj, 3 evőkanál méz, 2 cukkini, 5 deka durvára darált mandula, 5 deka fűszervaj.
ELKÉSZÍTÉSE: a hússzeleteket megkenjük a 2 evőkanál mézzel, az összenyomott fokhagymával, és néhány órára a hűtőbe tesszük. A megmaradt 1 evőkanál mézet összekeverjük az olajjal és a darált mandulával. A felkarikázott paradicsomot és cukkinit enyhén sózzuk, borsozzuk, és a forró rácson a pácolt hússal együtt sütni kezdjük. Sütés közben a hússzeleteket a mézes-olajos-mandulás mártással kenegetjük, ami szépen rápirul.
Bazsalikomos bárányszeletek
HOZZÁVALÓK: 8 szelet bárányborda, 2 cukkini, 1 padlizsán, 30 deka gomba, 2 kaliforniai paprika, néhány szem paradicsom, 1 ág bazsalikom. A pácléhez: 1 ág apróra vágott friss bazsalikom, só, őrölt bors, fél deci méz, 4 evőkanál olaj, 1 gerezd fokhagyma.
ELKÉSZÍTÉSE: a hozzávalókból elkészítjük a páclevet, majd legalább egy éjszakára beletesszük a nyársra húzott hússzeleteket. A zöldségeket és a gombát félcentis darabokra vágjuk. A pácléből kiemelt húsnyársakat és a zöldségszeleteket a grill-lapon készre sütjük.
Csirkecombok mexikói villámpácban
HOZZÁVALÓK: 8 db közepes méretű csirkecomb, 1 citrom leve, 1 csomag mexikói villámpác, 1 deci olaj, 2 kaliforniai paprika, 3 cső csemege kukorica, 2 szál sárgarépa, néhány paradicsom, néhány félig megfőtt burgonya.
ELKÉSZÍTÉSE: az olajat a citromlével és a villámpáccal kikeverjük, majd a pácba 30-60 percre beletesszük a csirkecombokat. A hasonló darabokra vágott zöldségeket, kukoricacsöveket a félbevágott burgonyával váltogatva nyársra húzzuk, és a combokkal együtt a forró grillen megsütjük.
Forrás: Konyha és Fürdő Piac 2006. június-július
Sziágyi Eta