Életforma.hu

GASZTRO

Grill argentin módra-receptekkel, képekkel!

A grillezés igazi nyári szórakozás, remek program a végeredmény pedig szemet és ízlelőbimbókat gyönyörködtető! Érdemes hát kihasználni a meleg hónapokat a kerti főzésre.

 

Menü:
Előételek:
Nyári csirkesaláta zöldséggel-gyümölccsel
Jégsaláta szalonnával és márványsajtos öntettel
Főételek: Citromos tarjatorony ruccolával
Argentin hátszín chimi churri mártással
Báránygrill
Vegyes grilltál

Nyári csirkesaláta

Hozzávalók: fél kiló csirkemell, fél kiló ementáli sajt, 15-15 deka jégsaláta, lollo rosso, fejes saláta, édeskömény, 5 deka ruccola, 25-25 deka eper, szilva, körte és lilahagyma, 5 deka mustár, 3 deka méz, 2 deci borecet, 3 deci olívaolaj, só, bors.

Elkészítése: a csirkemellet sózzuk, borsozzuk, és a grillen körülbelül 15 perc alatt ropogósra sütjük. A zöldséget, gyümölcsöt földaraboljuk, salátástálban összekeverjük a mustárból, mézből, borecetből, olívaolajból készített öntettel. A grillezett csirkehúst és a sajtot csíkokra vágjuk, és rátesszük a tetejére.

Jégsaláta szalonnával és márványsajtos öntettel

Hozzávalók: fél kiló jégsaláta, 25-25 deka lollo rosso, fél kiló húsos szalonna (bacon), 10 deka kéksajt, 2,5 deci tejszín, 30 deka lilahagyma, 10 deka mazsola, 0,3 deci Worchester-szósz, 1-1 deka csípős paprika és fokhagyma, fél kiló pirított kenyérkocka.

Elkészítése: a tejszínt, a Worchestert, a fokhagymát és a kéksajtot összeturmixoljuk. Összevágjuk a zöldséget, tálba tesszük, hozzáadjuk a kenyérkockát, és összekeverjük a mártással. A grillen mindkét oldalán ropogósra sütött szalonnaszeleteket hozzáadva tálaljuk.

 

 

Citromos tarjatorony ruccolával

Hozzávalók: 1 kiló tarja, fél kiló húsos szalonna (bacon), 1 deci citromlé, 2 deka méz, kakukkfű, 1 kiló kaliforniai paprika, 1,5 deci olívaolaj, só, bors, 30-30 deka ruccola és radiccio, 40 deka aszalt paradicsom, fél deci balzsamecet, mustár.

Elkészítése: összekeverjük a citromlét, a mézet és a kakukkfüvet, pár percre beletesszük a tarjaszeleteket. Ezután rátesszük a grillrácsra a sózott, borsozott húst, kaliforniai paprikát és a szalonnát addig, amíg a hús ízlés szerint át nem sül (körülbelül 10 perc). A salátaleveleket balzsamecettel, olívaolajjal és mustárral készített öntettel ízesítjük, az ebből készített ágyra tesszük a kaliforniai paprikát, rá a tarját, majd a szalonnát, az aszalt paradicsomot, a torony tetejére pedig díszítésként ismét salátát.

 

Argentin hátszín chimi churri mártással

Hozzávalók: 1 kiló argentin hátszín, fél-fél kiló padlizsán, cukkini, sárgarépa, paradicsom és kaliforniai paprika, 1 kiló burgonya, 30 deka póréhagyma, só, bors. A mártáshoz: 2,5 deci olívaolaj, 5 deka zúzott fokhagyma, egy csomag petrezselyemzöld, fél deka oregánó, 1 deci borecet, fűszerpaprika, só, bors.

Elkészítése: a szeletekre vágott húst ecsettel bekenjük olívaolajjal, rátesszük a forró grillre, és mindkét oldalán 10-10 percig sütjük, hogy a belseje félig sült (medium) legyen. Csak egyszer fordítsuk, hogy a szaftja ne folyjék ki. A végén sózzuk és borsozzuk. A zöldségeket körülbelül 2 centi vastag karikákra vágjuk, és grillezzük. A sorrend: burgonya, sárgarépa, padlizsán, cukkini, kaliforniai paprika, lilahagyma, póréhagyma, paradicsom, hogy egyformán süljenek át. A mártáshoz valókat összekeverjük, a húst és a zöldséget együtt tányérra tesszük, és a mártással ízesítve tálaljuk.

 

Báránygrill

Hozzávalók: egy kiló bárányborda, 2,5 deci olívaolaj, só, bors, fél kiló gomba, egy kiló burgonya, 3 deka fokhagyma, rozmaring, fél kiló édeskömény.

Elkészítése: a 3 centi vastagra szeletelt báránybordákat bekenjük rozmaringos, fokhagymás, olívaolajos öntettel, sózzuk, borsozzuk. A hússzeleteket körülbelül 8 percig grillezzük, hogy a belseje szép rózsaszín maradjon. A gombát és a burgonyát karikára, az édesköményt félbe vágjuk, rátesszük a grillre, sózzuk, borsozzuk. A gombát és a burgonyát egymásra tornyozzuk, mellétesszük a bordákat és az édesköményt, majd végül meglocsoljuk fokhagymás, rozmaringos öntettel.

  

 

Vegyes grilltál

Hozzávalók: argentin hátszín, sertéstarja, bárányborda, csirkemell, házi kolbász, gomba, burgonya, kaliforniai paprika, só, bors, olívaolaj.

Elkészítése: a húsokat szeleteljük 2-3 centi vastagra, a szeleteket sózzuk, borsozzuk, majd ecsettel kenjük meg olívaolajjal, tegyük rá a forró grillrácsra. A hússzeletek mindkét oldalát 15-20 percig sütjük. A zöldségeket karikára vágjuk, ugyanúgy készítjük elő, mint a húst, de csak 10-15 percig sütjük. A megsült húst és a zöldségeket nagy tálra helyezzük, és így kínáljuk.

Az ételsor az Almádi Yacht Club Kikötő éttermében készült.

A cikk a Konyha&Fürdő magazin 2010/2. számában jelent meg.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.