A laktató és hagyományos orosz reggeli sem egyfajta ételből áll, elég sokféle finomság található az asztalon, amelyen természetesen szamovár is áll. Egy orosz közmondás szerint:
Reggelizz magadban! Ebédelj a barátoddal! A vacsorát add az ellenségednek!

És ha ezt vesszük alapul, akkor nagyon bőséges és finom reggeliről kell szólnia a mindennapoknak. Mindjárt itt az amerikai palacsinta orosz alternatívája a blini. A tejfölös, esetleg dzsemes, vagy mézes blinit leginkább tejjel, teával szolgálják fel, de hússal, gombával, vagy akár túróval is megtölthetjük. Legelegánsabb a kaviáros vagy lazacos változat, de sokan nem erre a puccosra esküsznek, hanem az egyszerű tejfölösre.
Hozzávalók 4 főre: 1,5 dl + 1,5 dl tej, fél kk cukor, 2 dkg élesztő, 20 dkg finomliszt, 4 tojás, olaj.
A 1,5 dl langyos, cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt. A maradék 1,5 dl tejben elkeverem a tojássárgákat, a fehérjét félretesszük szobahőmérsékleten. A tojásos tejbe beleszórjuk a lisztet, jól összedolgozzuk, majd apránként belekeverjük az élesztős tejet. Letakarva 1 órát pihentetjük, majd jól átkeverjük. Hozzáadjuk a csipet sóval felvert tojásfehérjét. Kis olajon evőkanállal halmokat teszünk a sütőbe, melyek koronggá laposodnak. Aranybarnára sütjük mindkét oldalát. Ha nincs időnk élesztővel dolgozni, természetesen a sima palacsinta is megteszi.
Az orosz reggeli ételeihez elmaradhatatlan szimbólumként társul a teakészítés eszköze, a szamovár. Van, ahol csak forró vizet engednek belőle a csészére, máshol a fekete teafüvet leszűrve teszik bele a szamovárba, hogy már a kész teát tudják kiporciózni. Sokan semmivel nem ízesítik a teát, csupán minden korty előtt bekapnak egy fél kiskanál lekvárt.
A kaviár mellett a lazac, a füstölt tokhal, és más halak, a hideg, szeletelt húsok, a vaj, a főtt tojás, savanyúságok és a savanykás fekete kenyér is szerves része az orosz reggelinek. A zabkása helyett sokkal inkább a hajdinakása a jellemző. Az oroszok nagyon szeretik a túrót, a belőle készült túrókorong, a szirnyiki a magyar túrógombóc ízére hasonlít.
Hozzávalók 4 főre: 25 dkg túró, 2 tojás, 2 ek finomliszt, 3 gr sütőpor, csipet só, 2 ek cukor, 5 gr vaníliás cukor, olaj, tejföl, porcukor.
A villával széttört túróhoz keverjük hozzá a tojássárgájákat, a vaníliás és a kristálycukrot. A lisztet keverjük el a sütőporral és a csipet sóval, s adjuk hozzá a túrómasszához. Végül a keménye felvert tojásfehérjét forgassuk bele. Serpenyőben hevítsünk egy kis olajat, s evőkanálnyi kupacokat tegyünk bele, melyeket lapítsunk el. Süssük mindkét oldalát aranybarnára, s tálaljuk cukrozott tejföllel, gyümölccsel, mézzel.
BRUTÁL REGGELI SOROZATUNK ELŐZŐ RÉSZEI ITT OLVASHATÓAK:
-
Az igazi angol reggeli
-
Croque Monsieur és Croque Madame, na és a francia pirítós
-
Amerikai palacsinta és a lazacos bagel
-
Mit esznek Japánban?
-
Shaksouka, az izraeli reggeli