A kemény víz ízét az emberek többsége általában kellemesebbnek ítéli. S mivel a vízből kivált vízkő védőréteget képez, a vízvezetékek korróziójához és a káros anyagok ivóvízbe oldódásához is kevésbé járul hozzá - írja a kemény vízről Mindenár.hu az Országos Környezet-egészségügyi Intézetre (OKI) hivatkozva.
Bár korábban felmerült, hogy a kemény víz vesekőképződést vált ki, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint nincs egyértelmű összefüggés. A kemény víz tehát jó, ugyanakkor az alacsony keménységű ivóvíz - például az ionmentes - tartós fogyasztása a szervezet sóháztartását labilissá teheti, sőt vannak kutatások, amelyek összefüggést mutattak ki a túl lágy víz fogyasztása és a szív- és keringési betegségek gyakorisága között.
Ha tehát élelmiszerként tekintünk a kemény vízre, akkor a fogyasztása ajánlott . Az már más kérdés - teszi hozzá a Mindenár.hu–, hogy más téren okozhat kellemetlenségeket: a határértéket meghaladó keménységű vízből a vízkő kirakódhat a szerelvények, háztartási gépek, berendezések falára, és ez komoly bosszúságot okozhat, emellett a kémény víz gyengítheti a háztartásban a takarításhoz, mosáshoz használt anyagok hatásfokát is.