Életforma.hu

STÍLUS

Olcsót és finomat...

Magam is meglepődtem, hogy annyi év távlatából hirtelen előbukkant. egy régi emlékkép. Ötéves lehetek. Apai nagyanyám a konyhaasztalon tésztát gyúr, én pedig mellette ugyancsak ilyesmivel foglalatoskodom - kicsiben. Előttem a "hokedlin" a kis nyújtódeszka, rajta az én tésztám: igaz, ebbe nem kerül tojás, csak egy kis víz. Nagyanyám a sajátja mellett az én munkámat is figyelemmel kíséri. Megmutatja, hogyan készítsek belőle apró fonottkalács-formát, aztán ezeket a tűzhelyen, a "spóron" megpirítom, és jóízűen meg is eszem.

Ezzel persze korántsem akarom azt mondani, hogy gyermekkoromból ez volt a legmeghatározóbb ízélményem, mert a nagymamáim természetesen ennél sokkal finomabbakat főztek, sütöttek.

Városi gyerekként falusi nagymamák mellett nőttem fel, így gyerekkoromat eleinte az ő főztjük kísérte. És - ahogy ez a nagymamákra általában jellemző - jól főztek. Igaz, többnyire egyszerű ételeket, amivel nincs sok gond, hiszen falun az állatok körül meg a kertben sok a tennivaló, nem lehet az egész napot a konyhában tölteni.

De hogy a legegyszerűbb étel is mennyire ízletes lehet, arra jó példa, hogy az öcsémmel a kedvenceink közé tartozott a húsleveshez készített házi metélt maradéka, ami vajon megpirítva (úgy, hogy itt-ott jó ropogós legyen), megsózva igazi csemegének számított. Gyerekként a húslevesért nem lelkesedtem túlságosan, annál inkább a benne megfőtt töltelékért. Sajnos annak idején nem lestem meg, hogyan készül, az biztos, hogy volt benne máj, tojás, kenyér vagy kifli meg petrezselyemlevél is. Ha csirkehúsleves volt az ebéd, általában akkor összpontosítottam nagyon, amikor a levesből az aprólékot osztotta a "mama", mert a kedvencem a zúza volt, és annak nagyon örültem, ha az én tányéromra is jutott belőle.

De szerettem a "mocskos haluskát" is, azaz a lekváros tésztát, bár azt hiszem, a pirított, cukros prézlis változat még jobban ízlett. És ettem kisgyerekként a nagymamánál vajas-cukros kenyeret is, kristály- vagy porcukorral megszórva. Akár egy egész tepsivel meg bírtunk volna enni az öcsémmel a "barna kalácsból", mely nem volt más, mint csokoládémázzal leöntött kakaós tészta.

És szólni szeretnék a szüleim főztjéről is, amelyek között ugyancsak megvoltak a kedvenceim. Apám nemcsak enni szeretett, maga is szívesen forgott a konyhában. A tojásrántottája és az omlettje utolérhetetlen volt. Olyat, amilyet ő készített, azóta sem ettem. Az omlettje soha nem esett össze, hanem puha és testes volt, mint egy pehelypaplan, és a színe egészséges barnáspiros. Amikor kérdeztem tőle, neki miért sikerül mindig, azt mondta, tudni kell, mikor öntsük a tojást az olajra. Próbálta ugyan elmagyarázni, de én valahogy soha nem tudom elkapni a megfelelő pillanatot. A se nem túl lágy, se nem túl kemény tojásrántottája ugyanilyen "hűdefinom" volt. Pirított hagymával vagy szalonnával vagy mindkettővel, megszórva pirospaprikával, esetleg még borssal is, és mindehhez pirítós kenyér - a mennyei étkek egyike volt számomra gyerekként.

A kocsonyafőzésre egy városi lakás szűk konyhája ugyan nem túl ideális, de apánk ebbe is sokszor belevágott tél idején. Az elkészítés kényelmetlenségeit aztán hamar elfeledtük, amikor sorra vettük a kocsonyás tányérokat, és jókat lakmároztunk. Gyönyörű, tükörtiszta, ízletes volt apám kocsonyája. Ezt csak azért jegyzem meg, mert később volt szerencsém olyan kocsonyához is, amelyiknek a tetejéről centi vastag zsírréteget kellett előbb lekaparni. Az apám sütötte kirántott húsnak, azaz bécsi szeletnek még a rokonok, barátok körében is legendás híre volt. Nemegyszer mondták is nekünk: senki nem tudja úgy elkészíteni, mint apátok. Nekünk ezt természetesen nem kellett magyarázni, hiszen éveken keresztül ettük, és soha nem tudtuk megunni. Nem volt rágós, hanem omlós, a bundája pedig nem páncélszerű, hanem szintén ízletes, puha.

Anyám székely- és töltött káposztája legalább ekkora népszerűségnek örvendett. A töltött káposztából egy hatalmas fazékkal készített mindig, jó esetben három napig is kitartott, mert az az igazság, hogy elég kapós volt. Anyám leginkább kisebb fej káposztából készítette, és az ő receptje az, hogy tojás helyett vizet tett a töltelékébe. De ugyanígy nagyon neki tudtunk esni a zöldbab- vagy a krumplifőzelékének. Nem tudott annyit főzni egyikből sem, hogy ne sajnálkozzunk felette, ha elfogyott. Emlékszem, egyszer nálunk járt az öcsém barátja, és anyám akkor is krumplifőzeléket készített. Amikor a gyerek hazament, nem sokkal utána az édesanyja telefonált hozzánk: árulja már el anyám, mit adott enni a fiának, mert arról áradozott otthon, hogy ő még olyan finomat nem evett. Semmit, felelte anyám, csak egyszerű krumplifőzeléket. De azért láthatóan jólesett neki, hogy ilyen sikere van a főztjének.

Kicsit elszomorít, hogy nem sikerült minden családi konyhafortélyt ellesnem, de azért remélem, hogy egy-két receptet sikerül megmentenem és egyszer majd én is továbbadhatom őket.

Forrás: www.ujszo.com


Kifogástalan kabátok az átmeneti évszakokra

Kifogástalan kabátok az átmeneti évszakokra 

A legtöbb nő szeret ajándékot vásárolni és meglepni a szeretteit valami igazán különlegessel. Akkor azonban, amikor a párjuknak vagy férfi rokonaiknak vesznek ajándékot, sokszor ötlethiánnyal küzdhetnek. Erre az esetre hozunk most egy olyan ajándéktippet, amely garantáltan örömöt okoz majd!
Hogyan válasszuk ki a tökéletes pamutpólót?

Hogyan válasszuk ki a tökéletes pamutpólót? 

A divatban is egyre többen keresik a környezettudatos megoldásokat, így a gardróbokban is átalakulás figyelhető meg. Ma már nem elegendő, hogy egy ruhadarab – például egy póló – jól néz ki, hanem több szempontot is figyelembe vesznek a vásárlók választás előtt.
A kitűzők sikertörténete: az egyedi embléma hatalma

A kitűzők sikertörténete: az egyedi embléma hatalma 

Az utóbbi években egy érdekes trend emelkedett ki, ami megdobogtathatja a szíved, ha márkaépítésen vagy promóción töröd a fejed. A kitűzők egyszerű, mégis hatékony módjai annak, hogy egyediséged megmutatkozzon, legyen szó céges rendezvényekről vagy akár egy személyes eseményről. A kis kiegészítőkön keresztül sokkal távolabbra juthatsz, mint amit elsőre gondolnád. És tényleg, ki ne akarna egy kis pluszt adni az arculatához?
Stílusos megjelenés minden nap

Stílusos megjelenés minden nap 

A hölgyek számára különösen fontos a vonzó megjelenés. Bárhol is vannak, szeretnének jól kinézni és ezért sok mindent hajlandóak megtenni. Az esztétikus külső szempontjából meghatározó a lábbeli. Nézzük most meg, melyek azok a cipőtípusok, amelyekkel garantált az előnyös megjelenés!
A mechanikus férfi karórák titkai

A mechanikus férfi karórák titkai 

A mechanikus órák világa varázslatos és izgalmas, különösen azok számára, akik értékelik a hagyományokat és a precizitást. De hogyan is működnek ezek a kiegészítők? Sokak számára ezek a kérdések ismeretlen területnek számítanak, mégis egyszerűen megérthetők, különösen, ha ránézünk a mechanizmusukban rejlő zsenialitásra.
Női balerina cipők őszre – hogyan viseld őket, hogy mindig gyönyörű legyél?

Női balerina cipők őszre – hogyan viseld őket, hogy mindig gyönyörű legyél? 

Az őszi hónapok beköszöntével sokan a melegebb, zártabb lábbelik felé fordulnak, de a női balerina cipők továbbra is az egyik legnépszerűbb és legnőiesebb választást nyújtják. Ezek a könnyed, kényelmes cipők tökéletesen illenek az őszi outfitekhez, legyen szó elegáns vagy hétköznapi viseletről. Az ősz változékony időjárásában is bátran viselhetők, ha megfelelően kombináljuk őket. De hogyan lehet őket úgy hordani, hogy mindig kifinomult és stílusos megjelenést biztosítsanak? Nézzük!
Tuti tippek a reszelésmentes technikához

Tuti tippek a reszelésmentes technikához 

Nőként a legszebb természetes ékszerünk a körmünk és a hajunk, amit igyekszünk a lehető legkevesebb munkával tökéletessé varázsolni. A műkörmök viselésének pedig van egy biztos velejárója: rá lehet szokni. Ez pedig azt jelenti, hogy 3-4 hetente elmegyünk a körmöshöz. Viszont ehhez hozzá tartozik az is, hogy rengeteg port kell elviselnünk. Szakemberként meg pláne.
Platform cipők – hogyan kombináljuk őket ruhákkal?

Platform cipők – hogyan kombináljuk őket ruhákkal? 

A platform cipők visszatértek a divatba, és tökéletes választásnak bizonyulnak, ha egy kis magasságot és stílust szeretnénk hozzáadni megjelenésünkhöz. Ezek a cipők nem csak kényelmesek, de sokoldalúan kombinálhatóak különféle ruhadarabokkal, legyen szó hétköznapi vagy alkalmi viseletről. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan hordhatjuk a platform cipőket különböző stílusú ruhákkal, hogy mindig divatosak maradjunk.
Miért elengedhetetlenek a férfi és női köntösök a tisztálkodási rutinhoz?

Miért elengedhetetlenek a férfi és női köntösök a tisztálkodási rutinhoz? 

Egy puha meleg köntös mindig kellemes hangulatot ad a hűvös reggelekhez. Viszont nem csak ennyi az előnye annak, ha beszerzünk egy minőségi köntöst otthonra, és élvezzük annak minden kényelmét.
700 új termékkel bővült a dm kínálata a szépség és egészség jegyében

700 új termékkel bővült a dm kínálata a szépség és egészség jegyében 

A dm idén tavasszal ismét 700 új termékkel bővítette kínálatát, az arcápolás, a natúrkozmetika, reform élelmiszer, gyógytermékek, szájápolás és háztartás kategóriákban. A bővítésnek köszönhetően ismét több magyar márka termékei is helyet kaptak a dm polcian és online shopjában. A választék kialakításában a vásárlók véleményét is figyelembe vette a drogéria.