Életforma.hu

STÍLUS

Óvatosan! A baktériumok támadnak!

Számos mikroorganizmusról van tudomásunk, melyek az ételen keresztül árthatnak a szervezetnek. Nagy részük súlyos gyomor panaszokat és lázat okoz, de lehetnek ennél veszélyesebbek is. Az ételmérgezést okozó mikroorganizmusok nagyon különbözőek: a baktérium, a penész, a vírus mind lehetnek kiváltó okok.

Életben maradásuk és szaporodásuk számára a konyha optimális hely, ugyanis itt találnak ételt, vizet és megfelelő hőmérsékletet. Jó ideje, már a hűtő és fagyasztó feltalálása előtt is, fontossá vált az élelmiszerek konzerválása, hogy ezek a hívatlan vendégek ne vegyenek részt az étkezéseken. Ilyen technika mindenek előtt az ételek megfőzése, de a só, az ecet vagy az olaj is hatékonynak bizonyult a húsok, halak, zöldségek tartósításához, míg a lekvárokat cukorral, a gyümölcsöket pedig valamilyen sziruppal vagy alkohollal "védték meg".

Ezek a módszerek mind meggátolják a mikroorganizmusok növekedését, vagy meg is ölik őket, és gyakran egymással kombinálva jelentenek abszolút biztonságot. Az articsókát például először le kell forrázni ecetes vízzel, jól meg kell törölni, majd olajba kell mártani. Aztán megjelentek a modernebb technikák: a vákuum csomagolás vagy a baktériumok számára halálos sugárkezelés, ami az emberre nézve ártalmatlan.

Mindenesetre legyünk óvatosak! A baktériumok sokféleképpen védekeznek a támadások ellen. Igazi túlélő művészek, akiknél az ellenállás formáját a spórák jelentik, melyek héja mögött megbújhatnak, amíg a veszély elmúlik. Ne felejtsük el, hogy ha sikerül is likvidálni őket, akkor is hagyhatnak a "csatamezőn" olyan nyomokat, melyek az ember számára mérgezőek.

Egyszóval akár mi magunk készítjük el ételeinket, akár készen vesszük őket, mindig van rizikó. Ez azokból a hibákból ered, melyeket az elkészítés vagy a konzerválás folyamán követünk el. A legáltalánosabb hiba, hogy azt hisszük, hogy a konzervek szavatossága, mint például a lekváré, pláne, ha mi magunk készítjük, nem jár le. A körültekintő lefőzés, a tisztaság és a konyhában tartott rend a nyugalom záloga - főleg nyáron!

A konyha a ház szíve, egyszersmind az a hely, ahol az ételeket tároljuk és főzünk. A háztartási gépek miatti meleg és nedves környezet az itt található zsírral, cukorral és hússal együtt ideális környezet a rengeteg baktérium számára, melyek az emberek, a gépek és az állatok révén kerülnek ide. Tehát mit tegyünk? Elég egy kis szépérzék és egy csipetnyi jólszervezettség: lévén például a penész nem terjed levegőben, így egy egészséges ételt csak az emberek, az evőeszközök vagy a konzerválás körülményei fertőzhetnek meg.

Csak friss és ép élelmiszereket vásároljunk és ellenőrizzük mindig a szavatosság lejártának dátumát és a tárolási javaslatokat, melyek a csomagoláson vannak feltüntetve. Jól mossuk meg a kezünket mielőtt elkezdenénk főzni, de az elkészítési stádiumok közt is öblítsük le, főleg, ha tojást vagy nyers ételeket fogdostunk. Ne használjuk ugyanazt az evőeszközt több ételhez, és ne töröljük a kezünket abba a kendőbe, amivel a tányérokat törölgetjük.

A hűtő és a mélyhűtő legyen mindig tiszta, és tartsuk észben, hogy az ideális hőmérséklet a sajtok számára 8 fok, az édességek, a főtt ételek és a majonéz számára 5 fok, a nyers halat és húst pedig 2 fokon tároljuk. A főtt ételeket mindig lefedve tegyük be a hűtőbe! A mélyhűtő hőmérséklete egytől mínusz 25 fokig terjedhet, és az itt tárolt élelmiszereket lehetőleg egy hónapon belül fogyasszuk el!


Hogyan változtatja meg a fenntartható divat a mindennapokat?

Hogyan változtatja meg a fenntartható divat a mindennapokat? 

Sokat gondolkodtál már azon, hogyan tudnál jobban vigyázni a környezetre a mindennapokban?
Toplistás futócipők mindennapi és versenyfutásokra

Toplistás futócipők mindennapi és versenyfutásokra 

Egy igazán megfelelő futócipő kiválasztása komoly kihívás lehet, hiszen az évről évre növekvő kínálatból rengeteg modell közül választhatsz. 2025 is bizonyítja, hogy minden futónak eltérő elvárásai vannak a megfelelő lábbeli megtalálásakor. Legyen szó újonnan kezdő futókról vagy tapasztalt maratonistákról, mindannyian tudják, mennyire fontos, hogy egy cipő támogassa őket a hosszú távok során.
Merész és légies – piros és fehér ruhák

Merész és légies – piros és fehér ruhák 

A piros és a fehér szín párosa a divatban évtizedek óta különleges helyet foglal el.
Milyen nadrágot viselj gumicsizmához? Így kombináld a szezon legtrendibb darabjaival

Milyen nadrágot viselj gumicsizmához? Így kombináld a szezon legtrendibb darabjaival 

A gumicsizma régóta nemcsak praktikus választás, hanem stíluselem is – ehhez viszont az is kell, hogy pontosan tudjuk, mivel is párosítsuk a maradéktalan siker érdekében. A nadrágválasztás kulcsfontosságú: nemcsak az esztétika, hanem a kényelem és az időjáráshoz való alkalmazkodás szempontjából is. Akár rövid szárú, akár hosszúszárú gumicsizma mellett döntesz, az outfit egészét a nadrág tudja igazán kiegyensúlyozni. Nézzük, mit érdemes viselni idén ősszel és télen!
Hogyan tehetőek emlékezetessé a csomagolások egyedi matricákkal?

Hogyan tehetőek emlékezetessé a csomagolások egyedi matricákkal? 

Valaha gondoltunk már arra, hogyan lehet egy termék csomagolása a legelső pillanattól fogva hatásos és megkapó?
Mire figyelj, ha napszemüveget választasz?

Mire figyelj, ha napszemüveget választasz? 

Képzeld el, hogy egy napsütéses délutánon sétálsz az utcán, és észreveszed, hogy a napszemüveged otthon maradt. Ismerős szituáció? A mai világban szinte mindenhol hozzáférhető egy napszemüveg, akár egy sarki drogériában, akár egy fast fashion boltban. De vajon valóban megfelelőek ezek az úton-útfélen megszerezhető modellek? 
 Hogyan vegyünk alsóneműt a férfiaknak?

Hogyan vegyünk alsóneműt a férfiaknak? 

Nőként gyakran előfordul, hogy többet járunk vásárolni, mint a családunk férfi tagjai.
Női rövidnadrágok magasított derékkal – stílusos ötletek laza hétköznapokra és elegánsabb alkalmakra

Női rövidnadrágok magasított derékkal – stílusos ötletek laza hétköznapokra és elegánsabb alkalmakra 

A női rövidnadrágok magasított derékkal idén is tökéletes választást jelentenek – laza utcai viseletekhez és elegáns alkalmakhoz is passzolnak, vagyis rendkívül sokoldalú felhasználást biztosítanak. Kíváncsi vagy, hogyan lehet őket stílusosan kombinálni minden helyzetre? Olvass tovább, és inspirálódj a nyári trendekből!
Stílusosan szemüvegben és napszemüvegben is!

Stílusosan szemüvegben és napszemüvegben is! 

Nőként nap mint nap rengeteg szerepben kell helytállnunk: dolgozunk, sportolunk, háztartást vezetünk, gyereket nevelünk, időt töltünk a barátainkkal és emellett szeretnénk jól kinézni is. Nem csoda, hogy az öltözködés és a kiegészítők ma már nem csupán divatot jelentenek, de eszközt is a magabiztossághoz és a praktikus mindennapokhoz. 
Egyedi bútor: ami praktikus, és pontosan olyan, mint ahogy elképzelte

Egyedi bútor: ami praktikus, és pontosan olyan, mint ahogy elképzelte 

Egy lakás berendezése nem csupán a funkcionalitásról szól.