Életforma.hu

STÍLUS

Óvatosan! A baktériumok támadnak!

Számos mikroorganizmusról van tudomásunk, melyek az ételen keresztül árthatnak a szervezetnek. Nagy részük súlyos gyomor panaszokat és lázat okoz, de lehetnek ennél veszélyesebbek is. Az ételmérgezést okozó mikroorganizmusok nagyon különbözőek: a baktérium, a penész, a vírus mind lehetnek kiváltó okok.

Életben maradásuk és szaporodásuk számára a konyha optimális hely, ugyanis itt találnak ételt, vizet és megfelelő hőmérsékletet. Jó ideje, már a hűtő és fagyasztó feltalálása előtt is, fontossá vált az élelmiszerek konzerválása, hogy ezek a hívatlan vendégek ne vegyenek részt az étkezéseken. Ilyen technika mindenek előtt az ételek megfőzése, de a só, az ecet vagy az olaj is hatékonynak bizonyult a húsok, halak, zöldségek tartósításához, míg a lekvárokat cukorral, a gyümölcsöket pedig valamilyen sziruppal vagy alkohollal "védték meg".

Ezek a módszerek mind meggátolják a mikroorganizmusok növekedését, vagy meg is ölik őket, és gyakran egymással kombinálva jelentenek abszolút biztonságot. Az articsókát például először le kell forrázni ecetes vízzel, jól meg kell törölni, majd olajba kell mártani. Aztán megjelentek a modernebb technikák: a vákuum csomagolás vagy a baktériumok számára halálos sugárkezelés, ami az emberre nézve ártalmatlan.

Mindenesetre legyünk óvatosak! A baktériumok sokféleképpen védekeznek a támadások ellen. Igazi túlélő művészek, akiknél az ellenállás formáját a spórák jelentik, melyek héja mögött megbújhatnak, amíg a veszély elmúlik. Ne felejtsük el, hogy ha sikerül is likvidálni őket, akkor is hagyhatnak a "csatamezőn" olyan nyomokat, melyek az ember számára mérgezőek.

Egyszóval akár mi magunk készítjük el ételeinket, akár készen vesszük őket, mindig van rizikó. Ez azokból a hibákból ered, melyeket az elkészítés vagy a konzerválás folyamán követünk el. A legáltalánosabb hiba, hogy azt hisszük, hogy a konzervek szavatossága, mint például a lekváré, pláne, ha mi magunk készítjük, nem jár le. A körültekintő lefőzés, a tisztaság és a konyhában tartott rend a nyugalom záloga - főleg nyáron!

A konyha a ház szíve, egyszersmind az a hely, ahol az ételeket tároljuk és főzünk. A háztartási gépek miatti meleg és nedves környezet az itt található zsírral, cukorral és hússal együtt ideális környezet a rengeteg baktérium számára, melyek az emberek, a gépek és az állatok révén kerülnek ide. Tehát mit tegyünk? Elég egy kis szépérzék és egy csipetnyi jólszervezettség: lévén például a penész nem terjed levegőben, így egy egészséges ételt csak az emberek, az evőeszközök vagy a konzerválás körülményei fertőzhetnek meg.

Csak friss és ép élelmiszereket vásároljunk és ellenőrizzük mindig a szavatosság lejártának dátumát és a tárolási javaslatokat, melyek a csomagoláson vannak feltüntetve. Jól mossuk meg a kezünket mielőtt elkezdenénk főzni, de az elkészítési stádiumok közt is öblítsük le, főleg, ha tojást vagy nyers ételeket fogdostunk. Ne használjuk ugyanazt az evőeszközt több ételhez, és ne töröljük a kezünket abba a kendőbe, amivel a tányérokat törölgetjük.

A hűtő és a mélyhűtő legyen mindig tiszta, és tartsuk észben, hogy az ideális hőmérséklet a sajtok számára 8 fok, az édességek, a főtt ételek és a majonéz számára 5 fok, a nyers halat és húst pedig 2 fokon tároljuk. A főtt ételeket mindig lefedve tegyük be a hűtőbe! A mélyhűtő hőmérséklete egytől mínusz 25 fokig terjedhet, és az itt tárolt élelmiszereket lehetőleg egy hónapon belül fogyasszuk el!


Kifogástalan kabátok az átmeneti évszakokra

Kifogástalan kabátok az átmeneti évszakokra 

A legtöbb nő szeret ajándékot vásárolni és meglepni a szeretteit valami igazán különlegessel. Akkor azonban, amikor a párjuknak vagy férfi rokonaiknak vesznek ajándékot, sokszor ötlethiánnyal küzdhetnek. Erre az esetre hozunk most egy olyan ajándéktippet, amely garantáltan örömöt okoz majd!
Hogyan válasszuk ki a tökéletes pamutpólót?

Hogyan válasszuk ki a tökéletes pamutpólót? 

A divatban is egyre többen keresik a környezettudatos megoldásokat, így a gardróbokban is átalakulás figyelhető meg. Ma már nem elegendő, hogy egy ruhadarab – például egy póló – jól néz ki, hanem több szempontot is figyelembe vesznek a vásárlók választás előtt.
A kitűzők sikertörténete: az egyedi embléma hatalma

A kitűzők sikertörténete: az egyedi embléma hatalma 

Az utóbbi években egy érdekes trend emelkedett ki, ami megdobogtathatja a szíved, ha márkaépítésen vagy promóción töröd a fejed. A kitűzők egyszerű, mégis hatékony módjai annak, hogy egyediséged megmutatkozzon, legyen szó céges rendezvényekről vagy akár egy személyes eseményről. A kis kiegészítőkön keresztül sokkal távolabbra juthatsz, mint amit elsőre gondolnád. És tényleg, ki ne akarna egy kis pluszt adni az arculatához?
Stílusos megjelenés minden nap

Stílusos megjelenés minden nap 

A hölgyek számára különösen fontos a vonzó megjelenés. Bárhol is vannak, szeretnének jól kinézni és ezért sok mindent hajlandóak megtenni. Az esztétikus külső szempontjából meghatározó a lábbeli. Nézzük most meg, melyek azok a cipőtípusok, amelyekkel garantált az előnyös megjelenés!
A mechanikus férfi karórák titkai

A mechanikus férfi karórák titkai 

A mechanikus órák világa varázslatos és izgalmas, különösen azok számára, akik értékelik a hagyományokat és a precizitást. De hogyan is működnek ezek a kiegészítők? Sokak számára ezek a kérdések ismeretlen területnek számítanak, mégis egyszerűen megérthetők, különösen, ha ránézünk a mechanizmusukban rejlő zsenialitásra.
Női balerina cipők őszre – hogyan viseld őket, hogy mindig gyönyörű legyél?

Női balerina cipők őszre – hogyan viseld őket, hogy mindig gyönyörű legyél? 

Az őszi hónapok beköszöntével sokan a melegebb, zártabb lábbelik felé fordulnak, de a női balerina cipők továbbra is az egyik legnépszerűbb és legnőiesebb választást nyújtják. Ezek a könnyed, kényelmes cipők tökéletesen illenek az őszi outfitekhez, legyen szó elegáns vagy hétköznapi viseletről. Az ősz változékony időjárásában is bátran viselhetők, ha megfelelően kombináljuk őket. De hogyan lehet őket úgy hordani, hogy mindig kifinomult és stílusos megjelenést biztosítsanak? Nézzük!
Tuti tippek a reszelésmentes technikához

Tuti tippek a reszelésmentes technikához 

Nőként a legszebb természetes ékszerünk a körmünk és a hajunk, amit igyekszünk a lehető legkevesebb munkával tökéletessé varázsolni. A műkörmök viselésének pedig van egy biztos velejárója: rá lehet szokni. Ez pedig azt jelenti, hogy 3-4 hetente elmegyünk a körmöshöz. Viszont ehhez hozzá tartozik az is, hogy rengeteg port kell elviselnünk. Szakemberként meg pláne.
Platform cipők – hogyan kombináljuk őket ruhákkal?

Platform cipők – hogyan kombináljuk őket ruhákkal? 

A platform cipők visszatértek a divatba, és tökéletes választásnak bizonyulnak, ha egy kis magasságot és stílust szeretnénk hozzáadni megjelenésünkhöz. Ezek a cipők nem csak kényelmesek, de sokoldalúan kombinálhatóak különféle ruhadarabokkal, legyen szó hétköznapi vagy alkalmi viseletről. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan hordhatjuk a platform cipőket különböző stílusú ruhákkal, hogy mindig divatosak maradjunk.
Miért elengedhetetlenek a férfi és női köntösök a tisztálkodási rutinhoz?

Miért elengedhetetlenek a férfi és női köntösök a tisztálkodási rutinhoz? 

Egy puha meleg köntös mindig kellemes hangulatot ad a hűvös reggelekhez. Viszont nem csak ennyi az előnye annak, ha beszerzünk egy minőségi köntöst otthonra, és élvezzük annak minden kényelmét.
700 új termékkel bővült a dm kínálata a szépség és egészség jegyében

700 új termékkel bővült a dm kínálata a szépség és egészség jegyében 

A dm idén tavasszal ismét 700 új termékkel bővítette kínálatát, az arcápolás, a natúrkozmetika, reform élelmiszer, gyógytermékek, szájápolás és háztartás kategóriákban. A bővítésnek köszönhetően ismét több magyar márka termékei is helyet kaptak a dm polcian és online shopjában. A választék kialakításában a vásárlók véleményét is figyelembe vette a drogéria.