Életforma.hu

STÍLUS

Sütési tippek kezdőknek, haladóknak!

Azt mondják, kétféle háziasszony van. Az egyik imád sütni, a másik istenien főz. Utóbbiak számára sokszor rémálom, hogy akár egy egyszerűbb süteményt is elkészítsenek.

 Ráadásul valóban van néhány olyan buktató, ami akár végleg kedvét szegheti bárkinek, hogy sütemény készítéssel próbálkozzon.

Ezekből gyűjtöttem össze most néhányat, ami kezdő, és haladó, de a sütéstől irtózó háziasszonynak is hasznos lehet.

1.) Minden sütő más és más. Nem csupán a gáz és a villany sütő között van különbség, hanem a tűzhely típusok között is jelentős különbségek lehetnek. Ezért a receptekben szereplő sütési időket tekintsük csak irányadónak! (Pláne ha még az ajánlott sütési hőmérsékletet se tudjuk halál pontosan beállítani!) Legegyszerűbben úgy ellenőrizhetjük, megsült-e a tészta, hogy - az ajánlott sütési idő vége előtt 5 perccel - egy hústűt, vagy egy vékony, keskeny pengéjű kést beleszúrunk a tészta közepébe. Ha már nem tapad rá a nyers tészta, akkor jó. Ha még igen, akkor süssük tovább kb. 5-10 percig.

2.) Ha a sütőnk nem süt egyenletesen, javíthatunk rajta! Béleljük ki az alját megvajazott zsírpapírral (sütőpapírral)! Ha felül éget, akkor pedig takarjuk be a tésztát, lazán, szellősen alufóliával. Sokat javíthatunk a sütő állapotán, ha egy közönséges tetőcserepet teszünk a sütő aljára.

3.) A közhiedelemmel - s néhány receptben szereplő leírással - ellentétben a sütőpor nélküli piskóta sütése közben is ki lehet nyitni a sütő ajtaját! A képződő gőzt ugyanis ki kell ereszteni, különben a sütés végén - amikor kinyitjuk a sütő ajtaját - az egész vízpára "ráesik" a tésztára és lelapítja. Akinek olyan sütője van, hogy van rajta - elől, vagy hátul - szellőző rés, az a piskóta sütésekor azt nyissa ki. Akinek nincs, az pedig egy összehajtogatott papírszalvétával támassza ki a sütő ajtaját vékony résnyire, amikor piskótát süt.

4.) A "puffasztott" tésztákat (piskótafélék, habbal készült sütik) amikor kivesszük a sütőből, csúsztassuk rácsra (pl. a kenyérpirító, vagy a mikor grill rácsára), hogy alulról is szellőzzön, a gőz onnan is távozzon, s ne nedvesedjen át a süti alja.

5.) A sütemények készítésére legyen külön fakanalunk, keverőkanalunk, amit csak erre használunk. A tészták ugyanis nagyon gyorsan átveszik az aromákat és a szagokat. Így aztán a fokhagymás, hagymás, vagy paprikás ételek készítéséhez használt fakanalaktól érdekes ízeket kaphatnak a süteményeink!

6.) Még ha édes tésztát (vagy akár palacsintát) készítünk, akkor is tegyünk bele egy csipet sót! A só ugyanis nem csak ízesítő, hanem ízfokozó szer is, így a süti is finomabb lesz!

7.) Ha sütőpor van a receptben, azt mindig keverjük el a liszttel, és úgy adjuk a tésztához. Így egyenletesebben eloszlik, és egyenletesen fejti ki hatását sütés közben.

8.) Ha a recept nem szól másképp, a tortákat, lapokat hagyjuk egészen kihűlni, és csak után kenjük meg.

9.) A főzött krémeket gyakran kevergessük, hogy hűlés közben a teteje ne "bőrösödjön" meg.

10.) A mazsolát mindig áztassuk be 1-2 órára langyos vízbe, majd szűrjük le és papírkéztörlővel szárítsuk le. Mielőtt pedig a tésztába tennénk, hempergessük meg lisztben! A felesleges lisztet szűrőkanálon keresztül rázzuk le, majd így tegyük a mazsolát a tésztába. Így a mazsola nem száll le a süti aljára!

11.) Hogy a tojásfehérjéből vert hab jó kemény legyen, adjunk hozzá egy csipet sőt, mielőtt felverjük.

12.) A tejszínhab akkor lesz jó kemény -természetesen, ha friss - ha felverés előtt alaposan behűtjük!

13.) Egyenletes lapokat kapunk, ha a tölteni való tortát a következőképpen vágjuk el: egy vékony, fehér cérnát a kívánt magasságban körbetekerünk rajta, a két végét egyszer "összecsomózzuk" és addig húzzuk rajta a csomót, amíg a túloldalára nem érünk a tortának.

14.) A bordás oldalú tortalapok vágásának és újra illesztésének is van trükkje. Szúrjunk az oldalába, egymás fölé annyi fogvájót, ahány lapot akarunk vágni. A megtöltés után a visszaillesztéshez, ez lesz a jel!

15. ) Ha a kész sütit, vagy tortát még betesszük fogyasztás előtt a hűtőbe feltétlenül fedjük le, alufóliával, vagy egy nagyobb, megfelelő mélységű tállal! Könnyen beveszi a hűtő szagát, más ételek illatát, és oda a sikerélmény!

16.) A becukrosodott öreg mézet, vagy beszáradt lekvárt úgy varázsolhatjuk újjá, ha kevés vízzel felfőzzük őket. Utána viszont már feltétlenül tegyük hűtőbe a maradékot, mert szabad levegőn könnyen megpenészedik!

Biztosan vannak még egyéb praktikák is, amiket itt-ott hallunk, olvasunk. A legfőbb jó tanácsom, hogy ezeket ki-ki írja fel a recepttárába, és ha nekiáll sütni, fusson végig rajta!

LK


Kifogástalan kabátok az átmeneti évszakokra

Kifogástalan kabátok az átmeneti évszakokra 

A legtöbb nő szeret ajándékot vásárolni és meglepni a szeretteit valami igazán különlegessel. Akkor azonban, amikor a párjuknak vagy férfi rokonaiknak vesznek ajándékot, sokszor ötlethiánnyal küzdhetnek. Erre az esetre hozunk most egy olyan ajándéktippet, amely garantáltan örömöt okoz majd!
Hogyan válasszuk ki a tökéletes pamutpólót?

Hogyan válasszuk ki a tökéletes pamutpólót? 

A divatban is egyre többen keresik a környezettudatos megoldásokat, így a gardróbokban is átalakulás figyelhető meg. Ma már nem elegendő, hogy egy ruhadarab – például egy póló – jól néz ki, hanem több szempontot is figyelembe vesznek a vásárlók választás előtt.
A kitűzők sikertörténete: az egyedi embléma hatalma

A kitűzők sikertörténete: az egyedi embléma hatalma 

Az utóbbi években egy érdekes trend emelkedett ki, ami megdobogtathatja a szíved, ha márkaépítésen vagy promóción töröd a fejed. A kitűzők egyszerű, mégis hatékony módjai annak, hogy egyediséged megmutatkozzon, legyen szó céges rendezvényekről vagy akár egy személyes eseményről. A kis kiegészítőkön keresztül sokkal távolabbra juthatsz, mint amit elsőre gondolnád. És tényleg, ki ne akarna egy kis pluszt adni az arculatához?
Stílusos megjelenés minden nap

Stílusos megjelenés minden nap 

A hölgyek számára különösen fontos a vonzó megjelenés. Bárhol is vannak, szeretnének jól kinézni és ezért sok mindent hajlandóak megtenni. Az esztétikus külső szempontjából meghatározó a lábbeli. Nézzük most meg, melyek azok a cipőtípusok, amelyekkel garantált az előnyös megjelenés!
A mechanikus férfi karórák titkai

A mechanikus férfi karórák titkai 

A mechanikus órák világa varázslatos és izgalmas, különösen azok számára, akik értékelik a hagyományokat és a precizitást. De hogyan is működnek ezek a kiegészítők? Sokak számára ezek a kérdések ismeretlen területnek számítanak, mégis egyszerűen megérthetők, különösen, ha ránézünk a mechanizmusukban rejlő zsenialitásra.
Női balerina cipők őszre – hogyan viseld őket, hogy mindig gyönyörű legyél?

Női balerina cipők őszre – hogyan viseld őket, hogy mindig gyönyörű legyél? 

Az őszi hónapok beköszöntével sokan a melegebb, zártabb lábbelik felé fordulnak, de a női balerina cipők továbbra is az egyik legnépszerűbb és legnőiesebb választást nyújtják. Ezek a könnyed, kényelmes cipők tökéletesen illenek az őszi outfitekhez, legyen szó elegáns vagy hétköznapi viseletről. Az ősz változékony időjárásában is bátran viselhetők, ha megfelelően kombináljuk őket. De hogyan lehet őket úgy hordani, hogy mindig kifinomult és stílusos megjelenést biztosítsanak? Nézzük!
Tuti tippek a reszelésmentes technikához

Tuti tippek a reszelésmentes technikához 

Nőként a legszebb természetes ékszerünk a körmünk és a hajunk, amit igyekszünk a lehető legkevesebb munkával tökéletessé varázsolni. A műkörmök viselésének pedig van egy biztos velejárója: rá lehet szokni. Ez pedig azt jelenti, hogy 3-4 hetente elmegyünk a körmöshöz. Viszont ehhez hozzá tartozik az is, hogy rengeteg port kell elviselnünk. Szakemberként meg pláne.
Platform cipők – hogyan kombináljuk őket ruhákkal?

Platform cipők – hogyan kombináljuk őket ruhákkal? 

A platform cipők visszatértek a divatba, és tökéletes választásnak bizonyulnak, ha egy kis magasságot és stílust szeretnénk hozzáadni megjelenésünkhöz. Ezek a cipők nem csak kényelmesek, de sokoldalúan kombinálhatóak különféle ruhadarabokkal, legyen szó hétköznapi vagy alkalmi viseletről. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan hordhatjuk a platform cipőket különböző stílusú ruhákkal, hogy mindig divatosak maradjunk.
Miért elengedhetetlenek a férfi és női köntösök a tisztálkodási rutinhoz?

Miért elengedhetetlenek a férfi és női köntösök a tisztálkodási rutinhoz? 

Egy puha meleg köntös mindig kellemes hangulatot ad a hűvös reggelekhez. Viszont nem csak ennyi az előnye annak, ha beszerzünk egy minőségi köntöst otthonra, és élvezzük annak minden kényelmét.
700 új termékkel bővült a dm kínálata a szépség és egészség jegyében

700 új termékkel bővült a dm kínálata a szépség és egészség jegyében 

A dm idén tavasszal ismét 700 új termékkel bővítette kínálatát, az arcápolás, a natúrkozmetika, reform élelmiszer, gyógytermékek, szájápolás és háztartás kategóriákban. A bővítésnek köszönhetően ismét több magyar márka termékei is helyet kaptak a dm polcian és online shopjában. A választék kialakításában a vásárlók véleményét is figyelembe vette a drogéria.