Életforma.hu


Tarte flambée – egy ropogós, igazi elzászi finomság

Tarte flambée – egy ropogós, igazi elzászi finomság 

Mit tehetek, ha több mint húsz éve európai parlamenti tudósítóként pont ez jutott eszembe ezen a napon! Pompás szállásadóm szakácsára csak kacsintottam, és már hozta is! Hmmmmm! Frissen maga a csoda! Szóval, ha már mind döntöttetek Európa jövőjéről, akkor itt egy remek recept Strasbourgból! Már annyiszor forgattam Elzászban és környékén, annyi jó bort kóstoltam hozzá, hogy megérdemli a borvidék, hogy ezúton is népszerűsítsem klasszikusnak mondható különlegességüket, ami mellesleg kísértetiesen hasonlít a magyar langallóhoz, vagy akár az olasz pizzához.
Hiába, nincs párja a repülő francia konyhának

Hiába, nincs párja a repülő francia konyhának 

Új, egészséges menüt szolgálnak az Air France egyes osztályain! Mostantól a Párizsból induló járatokon ínycsiklandó étkek várják az utasokat. Külön tavaszi-nyári, külön őszi-téli választékkal kedveskednek a vendégeknek. 
Tudnak élni a francia nők

Tudnak élni a francia nők 

A francia nők nem híznak címmel írt új könyvet Mireille Guiliano, és ami azonnal New York Times bestsellerlistájának 1. helyére került. Az írónő ezúttal górcső alá veszi a franciák osztriga iránti vonzalmát. Megismerhetjük az osztrigát begyűjtő, és feltálaló figurákat, valamint azokat a nyomós érveket, amelyek alapján mindnyájunknak élveznünk kellene ezt a csemegét.
Quiche

Quiche 

A quiche olyan a franciáknak, mint az olaszoknak a pizza. Klasszikus francia étel, melynek alapja egy omlóstészta fészek, melyben gazdag feltéteket helyezünk el, tejszínes tojással nyakon öntjük, megsütjük.
Lyoni kirándulás, eredjünk a legboldogabb csirkék és legjobb borok nyomába!

Lyoni kirándulás, eredjünk a legboldogabb csirkék és legjobb borok nyomába! 

Gasztrománoknak kötelező legalább egy hosszú hétvégére kiruccanni Lyonba, amely kis túlzással a világ legínyencebb városának is tekinthető. A Beaujolais és Chardonnay, Syrah bortúrák, az autentikus francia falatok végérvényesen átszabják az ízlésünket!

A jó öreg Cordon Bleu, ahogy Márti barátai szeretik 

Lehet borjúból, csirkemellből, pulykából is készíteni ezt finomságot. A lényeg, hogy ez egy sajttal, sonkával töltött rántott hús. Bármennyire is szeretjük mi, magyarok a panírozott enni valókat, ezt sem mi találtuk ki, hanem egy francia szakácsnő az udvarban. A legenda szerint a Napkirálynak annyira ízlett, hogy kék szalaggal jutalmazta a derék asszonyt. Annak idején ez volt a Michelin-csillag! Ezt a finomságot a pápai Villa Classicában kóstoltam!
Hűsítő uborkakrémleves

Hűsítő uborkakrémleves 

Ezt a levest sok-sok franciaországi forgatásom alatt tanultam. Úgy általában a francia levesektől nem ájultam el, de ez kivételt képez! Lágy, selymes, és ami a legjobb, hogy melegen pont olyan finom, mint ilyenkor, a kánikulában hidegen! Jó kis étvágygerjesztő egy kerti bulinál! Nem bonyolult, előre el tudod készíteni, majd irány a hűtő, és kisvártatva arathatod a babérokat! - No babér, az nem kell bele!   
Ha csütörtök, akkor francia konyha!

Ha csütörtök, akkor francia konyha! 

Csütörtökön több mint 1300 étteremben népszerűsítik világszerte a francia gasztronómiát, többfogásos francia vacsora felszolgálásával. Magyarországon tíz étterem csatlakozott a kezdeményezéshez.
Elzászi káposztás kacsa

Elzászi káposztás kacsa 

A savanyú káposzta nem csak magyaros ételek alapja lehet! Most egy francia receptet mutatunk ezzel az egészséges hozzávalóval.
Francia ínyencség: boros kakas

Francia ínyencség: boros kakas 

A kakas nálunk méltatlanul mellőzött húsféle. Szárnyas, de tömör és ízes, és ha jól van elkészítve, bárki tíz ujját megnyalja utána. A coq au vin, vagyis a kakas borban klasszikus francia étel - és még csak nem is bonyolult elkészíteni.

Törvénnyel védik a francia konyha hagyományait 

Az éttermek alig fele készíti helyben az ételt – ez volt a francia fogyasztók véleménye egy októberi felmérés szerint. A hotelek és éttermek szövetsége pedig úgy vélekedik, hogy az éttermek 85 százaléka folyamodik titokban fagyasztott vagy vákuumcsomagolt élelmiszerhez.

Provence-i csirke - kifinomultan egyszerű 

A francia konyha kifinomultságát szokás dicsérni, de azok az ételek is remekek erről a tájról, amelyek inkább egyszerűségükkel hódítanak - mint ez a zöldséges csirke.

Újabb háromcsillagos séfet avatott a Michelin 

Arnaud Lallement személyében idén újabb háromcsillagos séfet avatott a Michelin hotel- és étteremkalauz francia kiadása. A konyhafőnök főztjeire az egyszerű és tiszta ízek a jellemzők, amelyek a friss és kiváló alapanyagokra helyezik a hangsúlyt.

Quiche - a franciák kedvence 

Ez a francia tésztaétel egyáltalán nem bonyolult, és ezerféleképpen variálható. Akkor is működik, ha szinte semmi nincs otthon!

Zöldbab provanszi módra 

A francia konyha gazdag hamar asztalra adható zöldséges ételben. Egyszerű receptek ezek, amelyek fűszerezését saját ízlésünk szerint variálhatjuk, alakíthatjuk. Ez a provanszi recept is ilyen, elbír egy kis babérlevelet, de más zöldfűszerekkel is próbálkozhatunk.