Mangalica cikkek

Megnyaljuk mind a tízet!
Soha nem volt még annyi food truck egy helyen az Magyarországon, mint az idei Nemzetközi Street Food Fesztiválon. Szeptember 21-én és 22-én majd 80 kocsi települ ki az Andrássy-ra, az Operától a Bajcsi-Zsinlinszky útig, hogy 14 ország konyháját mutassa be a közönségnek.

A mangalicák elfoglalták a Millenárist
Csütörtökön megnyitotta kapuit a Gourmet Fesztivál, az ország legrangosabb gasztronómiai fesztiválja. A több mint száz kiállítót felsorakoztató fesztivál a legkiválóbb fővárosi és vidéki éttermek ételeit, a régió kiemelkedő italait, cukrászdáinak és gourmet üzleteinek kínálatát is bemutatja. Idén első alkalommal a szakmai zsűri és a közönség is szavazhat a legjobb kiállítóra és a legjobb ételre.

Csütörtökön nyit a Gourmet Fesztivál
Minden eddiginél átfogóbb választékkal és színesebb programkínálattal várja vendégeit az idei Gourmet Fesztivál május 18-21. között a Millenárison. A szervezők célja továbbra is az, hogy mindenki megtalálhassa a saját érdeklődési körének és ízlésének megfelelő ételeket és programokat egyaránt.

Határtalan minőségi gasztronómia
A hazai gasztronómia legmenőbb fesztiválja idén már túllép az ország határain és a régió legjobb éttermeiből is bemutat néhányat, és vendégül hívja a környező országok sztárséfjeit, hogy mást ne mondjunk, itt lesz a nemrégiben a világ legjobb női séfjének választott Ana Roš, aki Szlovéniából érkezik majd. Az OTP Bank Gourmet Fesztivál május 18-21. között a megszokott helyre, a Millenáris Parkba csalogatja a kulináris kalandorokat, ahol ezúttal a mangalica és az eper kerül majd a figyelem középpontjába.
Mangalica oldalas házi barbecue-szósszal kemencében sütve
A kemence isteni dolog, de Gazdag Tamás, a HomeCatering.hu vezetője elárulta, ezt a receptet nyugodtan elkészítheted a sütőben is. Ezt az isteni oldalast a Nivegy-völgyben kóstolhatod meg a Tagyon Birtokon. A házi barbecue-szósz receptjét már elmeséltem, azt tálald hozzá!
Mangalicás lecsó
Lágy balatoni lankák ölében készült ez a lecsó előételnek. Minden ami benne van, a Nivegy-völgy termése - volt tavaly. A Tagyon Birtok gasztronómiájáért felelős HomeCatering.hu alapító-tulajdonosa, Gazdag Tamás augusztusban tette el hagyományos módon magát az alapanyagot. Tartósítószer nincs benne. A mangalica is saját nevelésű sertésből vált kolbásszá, szalonnává. Most azonban olyan receptet küld nektek, amit azonnal használni tudtok, amint beérik az első paradicsom, paprika!

Mangalica-saslik fehérrépapürével, karamellizált barackkal
Igazi őszi recept, a finom, szaftos mangalica fantasztikus harmóniában van a fűszerekkel különlegesen aromássá varázsolt répával és a karamelles barackkal. Mindig öröm, ha ilyen finomság kerül az asztalra, ünnepi alkalmakat pedig még ünnepibbé tesz.

Nem árt gyanakodni: hamisítják-e a mangalicát?
Mangalica-e a mangalica? Mármint az a hús, kolbász, felvágott vagy egyéb húskészítmény, amelyet mangalicaként megveszünk. A mangalica elég drága, a vevő viszont kiszolgáltatott. Tehát: hamisítják-e a mangalicát? És ha igen, hogyan?

Káposztás tésztával töltött mangalicakaraj savanyú káposztával
A mangalica húsa állítólag egészségesebb, mint a hagyományos sertésé. A tudományos álláspont szerint ez nem így van. Az viszont biztos, hogy a mangalica nagyon finom, húsának nagyobb zsírtartalma finoman eloszlik, ezért különlegesen ízletes és lédús pecsenye készíthető belőle. Íme egy farsangi káposztás variáció!

Károly herceg is mangalicákat tart
Hagyományos erdélyi állatfajtákat, mangalicákat és fekete kopasznyakú tyúkokat tenyésztenek Károly herceg székelyföldi gazdaságában - mondta az MTI-nek a brit trónörökös erdélyi ügyeit intéző Kálnoky Tibor.