Szeder cikkek

A kedvenc augusztusi koktéljaink
Három kedvenc szezonális koktélunk receptjét te is könnyen elkészítheted otthon, vagy épp a nyaraláson!

Íz, ami fűszerez
Hatalmas és bonyolult az ecetek ízvilága, sokkal több, mint azt sokan gondolnánk, sőt ahogy sok séf is gondolná! Pedig a savasság központi szerepet játszik az ételek aroma-egyensúlyának elgondolásában - derült ki a fehérvárcsurgói Károlyi Gasztro Akadémián! Erdei gyümölcsökből készült mártásunkat például pikánssá tehetjük 1-2 evőkanál kökényes gyümölcsecettel. Ez például tökéletes a sült húsokhoz - állítja Komáromi Linda és Nagy Péter, akik családi cégükben vegyszermentes gyümölcsborecetet készítenek.

Tejes csodakoktél - laktózérzékenyeknek is
Készülhetünk különlegességgel a tejes, a tejszínes koktélok kedvelőinek is farsangkor. Ráadásul a laktózérzékenyeknek sem kell aggódniuk, hiszen mandula- és kókusztej segítségével is elkészíthetőek a finomságok! Erre bizonyíték Bokor Norbert, a NaturMed Hotel vezető bártenderének receptje.

Őszi kincseink
Az őszi zöldségek és gyümölcsök nemcsak önmagukban állják meg a helyüket, hanem köretként, desszertként, levesként is ízletes falatok. Törekedjünk tehát rá, hogy minél többet fogyasszunk belőlük!

Szedres piskótatekercs
Olyan isteni finom, édes szedret kaptam a piacon, hogy realitásérzékemet sutba dobva vettem egy kilót, ami persze az első lelkesedés után nemigen akart fogyni. De kevertem egy mascarponés, tejszínes krémet, belerejtettem a szedret, és már nyoma sincs a sütinek.

Vitaminbombák, sorakozó!
Így augusztus táján roskadoznak a piaci standok a sokféle gyümölcstől, még akad mutatóba málna, és akár eper is csillagászati áron, a barackokkal Dunát lehet rekeszteni, már illegeti magát a szilva is, a színfalak mögött felkészül a szőlő, és persze előbújnak a sötét lila szekció tagjai is, az áfonya és a szeder.

Szedres lepény
Az érett szedret legjobb frissen fogyasztani. Vitamin- és antioxidáns tartalmának legnagyobb részét a friss gyümölcshús rejti. Jellegzetes, zamatos íze jól illik különböző tejtermékekkel készült ételekbe, gyümölcslevesbe, joghurtba, tejszínhez, süteményekhez.

Szederleves hidegen
A gyönyörű mélylila, illatos szeder a nyár egyik slágere, már azok körében persze, akik ismerik és szeretik. Szívből ajánlom kipróbálásra, mert csak úgy elszemezgetve is isteni, de levesbe, süteménybe, sőt lekvárnak is csodás!

Gyümölcsös galette
A franciák nagy mágusok, tudom én ezt régen. Mintha nem lenne elég nekik Provence, a csodás boraik, az olajfa ligeteik, a tengerpartjuk, Párizsuk, a macaronjaik, a sajtjaik, a parfümjeik, de még a galette is...

Üvegbe zárt erdők kincsei
Lassan eljön a szép őszi erdei séták ideje. Ezer színben pompáznak a fák, a bokrok, ontják kincseiket. Érdemes kis kosárkával elindulni, hogy utunkon leszedhessük a legszebb bogyókat, hogy aztán otthon pár perc alatt üvegekbe zárhassuk az őszi erdő ízeit! Ne feledjétek, ne az országutak mentén gyűjtögessetek, hanem kicsit beljebb, hogy véletlenül se szedjünk szennyezett gyümölcsöket! Szép kirándulást!
Rizslisztes szedres pite - P&P módra
Továbbra is ontják kitűnő kollégáim a jobbnál jobb recepteket! Ez most különlegesen izgi, mert a rizsliszt remek megoldás, ha gluténérzékenyeknek szeretnénk süteményt készíteni - vagy ha csak valami újat kipróbálni! A pite tésztája fehérebb, lágyabb, mondhatni krémesebb lesz tőle, mint ha búzaliszttel készítenénk.