Hozzávalók:
- 150 g erdei szederdzsem
- 150 g csipkeíz
- 150 g áfonyadzsem
- 1 kk mustár
- 1 ek Worcester szósz
- 1 kk cayenne bors
- 1 dl testes vörösbor
- ½ dl jóféle konyak
- 1-2 ek kökényes gyümölcsborecet
Elkészítés:
Tálalást megelőző napon készítjük el a mártást, mert igazán csak hidegen jó. A dzsemféléket egy kevés borral fellazítva sűrű szitán áttörjük, hozzáadjuk a maradék bort, a jóféle konyakot, a mustárt, egy csipet canyenne borsot, ízlés szerint a Worcester szószt. Habverővel jól kikeverjük, lefedjük, hűtőbe tesszük. Tálaláskor kis tálkába tesszük a hús mellé.
Ismeretlen hősünk: az ecet
A múlt század elejéig a só mellett a gyümölcsecet volt a legnépszerűbb fűszerünk. Használata egyediséget ad az ételeknek. Olyan különleges aromákat ízhatásokat tudtak, és tudunk ma is elérni, amit mással nem – derült ki a fehérvárcsurgói Károlyi Gasztro Akadémia kiállításán, ahol bemutatkozott Nagy Péter és Komáromi Linda 2015-ben alapított kézműves ecetmanufaktúrája is.