Életforma.hu

GASZTRO

Őszi kincseink

Az őszi zöldségek és gyümölcsök nemcsak önmagukban állják meg a helyüket, hanem köretként, desszertként, levesként is ízletes falatok. Törekedjünk tehát rá, hogy minél többet fogyasszunk belőlük!

Tanácsos lenne naponta minimum öt adag zöldséget és gyümölcsöt ennünk - egy adag megfeleltethető körülbelül egy almának vagy pár szem szedernek -, de az egyhangúság elkerülése végett nem feltétlenül kell önmagukban, nyersen fogyasztanunk ezeket az alapvető élelmiszereket. Egy kis fantáziával minden évszak terméseit pikáns falatokká varázsolhatjuk - így az őszi felhozatal darabjait is.

Kép: pixabay.com

Ősszel számtalan ízletes almafajta sorakozik a zöldségesek pultjain. A kerekded gyümölcs nem véletlenül tartja távol az orvost: olyan létfontosságú tápanyagok forrása, mint a kálium, a kalcium, a C-vitamin vagy a különféle rostok. Nem csak nyersen, de sütve, süteményekben (például rétesben, pitében) vagy grillezett húsokkal, püréként, levesként egyaránt tökéletes finomság.

Az alma mellett a körte a másik legnépszerűbb őszi gyümölcs. Fogyasztásukkal cinket valamint E-, B- és C-vitamint juttathatunk a szervezetünkbe. Önmagában is ízletes rágcsálnivaló, sajttal pedig kimondottan ínyenc falat. Az olaszok juhsajttal, az angolok pedig híres stilton sajtjukkal (egyfajta kék sajt) fogyasztják előszeretettel. Ha körtét főzünk, adjunk hozzá egy kevés mandulát vagy vaníliát, hogy kihangsúlyozzuk a gyümölcs ízét. Pépesre aprított zöldségekkel, például répával összekeverve, szintén nagyon finom.

A szeder, akárcsak az alma és a körte, önmagában is megállja a helyét desszertként, de kompótként joghurt mellé is tálalhatjuk.

Kép: porehagyma.hu

Áttérvén a zöldségekre, az őszi palettán mindenképp említést érdemel a póréhagyma. Bár főleg enyhe íze miatt örvend nagy népszerűségnek, nem elhanyagolható tulajdonsága az sem, hogy rendkívül gazdag B-vitaminban, kalciumban, vasban, káliumban, magnéziumban. Főve és párolva nagyon finom összetevője lehet egy meleg köretnek vagy egy salátának. Csirkehús mellé kitűnő. Sós piték töltelékeként pedig verhetetlen.

 

 

 

 

Kép: Csarkó Judit

A mára szinte az ősz szimbólumává vált sütőtök rengeteg béta-karotint tartalmaz, amely a szervezetbe kerülve A-vitaminná alakul. Ezen kívül kalciumban, vasban, folate-ban és C-vitaminban is gazdag. A sütőtök sokoldalú gasztronómiai adalék: sós ételekhez, például levesekhez, és desszertekhez egyaránt passzol. Sülve és pépként is kitűnő íze van. Magjai fogyaszthatók salátában vagy müzliben, megsülve pedig nagyon jó ropogtatnivalók.


Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád?

Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád? 

  Sokan úgy vélik, hogy a diéta és az édesség fogyasztása kizárják egymást. Gyakran hallani, hogy akik odafigyelnek a táplálkozásukra, le kell hogy mondjanak a cukorról és a csokoládéról. 
Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött

Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött 

Az utóbbi években tapasztalható növekvő érdeklődés a húsmentes táplálkozás iránt, ami részben etikai, részben pedig egészségügyi megfontolásokból fakad.
Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.