Életforma.hu


Nagy húsvéti tormateszt

Nagy húsvéti tormateszt 

Huszonhat üveges tormát vizsgált terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Tizenöt torma esetében jelölési hibák miatt indult hatósági eljárás, de azt is eláruljuk, melyek kapták a legjobb minősítést
Torma - óra

Torma - óra 

Sajnos csak húsvét közeledtével csapunk a homlokunkhoz, hogy hopp, kellene egy kis torma is! És még ha tudnátok, hogy mi mindenre jó! Elég, ha annyit mondok, kétszer annyi C-vitamint rejt, mint a citrom! Nézzük, csak mit tud ez a nálunk is már 800 éve termesztett gyógynövény?
Párolt, füstölt sonkagombóc tormás tejfölmártással

Párolt, füstölt sonkagombóc tormás tejfölmártással 

Régi étel, a megszáradt, szikkadt csülkök vagy sonka darabok felhasználására. A főtt csülköt megpárolták, vagy megsütötték. Természetesen elkészíthetjük friss csülökből is. Remek kísérője lehet főzelékeknek, de dödöllével akár főételként is fogyaszthatjuk. Jól hasznosíthatjuk a húsvéti maradékokat, egy kicsit különleges irányba terelve az étkezést - írja Max.
Lazac és túró, avagy SZOMBATOOOON?!

Lazac és túró, avagy SZOMBATOOOON?! 

Magyar vagyok, tehát a legjobb étel a rántott hús! Valószínűleg ez azért van, mert nem kell rajta gondolkodni, meg aztán úgyis megeszi mindenki. Na, de álljunk meg egy pálinkára! Rántott hús szombaton? Rántott húst vasárnap kell enni!!! Akkor már megent mit találjak ki... Így tépelődik az őrülten jó ételek kitalálója.
Tormahimnusz

Tormahimnusz 

Hinnéd, hogy kétszer annyi C-vitamin van benne, mint a citromban? Sőt, káliumban, kalciumban, vasban és foszforban is igen gazdag. Ez a torma, a húsvéti asztal dísze, éke, illata, a népi gyógyászat elengedhetetlen kelléke.
Lazacfilé színes cukkiniágyon, tormás ricottával

Lazacfilé színes cukkiniágyon, tormás ricottával 

Pazar párosítás a lazac és a ricotta - állítja az őrülten jó éltelek tudója. Steffel Csaba szerint ez a gyors étel, jól összehangolva, nagyon finom. Egyetlen egy baj van vele..., ugyanilyen gyorsan el is fogy! A sóval pedig csínján kell bánni! A recptből mindjárt megtudod, hogy miért? 
Mustáros céklaleves karamellizált szőlővel

Mustáros céklaleves karamellizált szőlővel 

Forrón, langyosan és hidegen is isteni ez a céklaleves - mondja Bodrogi Eszter, aki ezt varázsolta elénk a nagygombosi rozék kísérőjeként, és persze mondanom sem kell, hogy a must és a szőlő is Nagygombosról érkezett. A Fűszer és Lélek blog szerzője igazi őszi ételeként ajánlja ezt a költeményt! Elképesztően finom!    
Sós uborka télire

Sós uborka télire 

Úgy látszik, ez a hét a befőzés, a télre készülődés időszaka lett. Valahogy minden növény, gyümölcs, zöldség hamarabb érik.Akkor pedig nincs mit tenni, most kell feltölteni a kamránkat. Szerintem már meg sem lep senkit, hogy ez is a lőrinci nagymamám kis receptes füzetéből került elő! 

Kolbászos ricottakrém tormával és friss kaporral 

Steffel Csaba megint benézett a hűtőbe, és bátran nekiállt - idézőjelben - a takarításnak. Így jött létre ez a remek szendvicskéme is, ami létének elején egy kis apró falatkaként kezdte...
Tormakrémes sonkatekercs

Tormakrémes sonkatekercs 

Az a jó a húsvétban - többek között -, hogy sokféle ételt kínálhatunk az ünnepek alatt, van időnk végigkóstolni valamennyi ilyen tájt szokásos finomságot. Retró ételnek számít ez a tormakrémes sonkatekercs, de a nagy klasszikusok fénye sosem kopik meg. Jó minőségű alapanyagokat használva soha meg nem unható fogást készíthetünk belőle. 

Dr. Torma 

A torma csodás gyógynövényünk, nagyon régóta ismert, hogy egészségügyi hatásai igen jelentősek, és épp olyan erős hatású, mint amilyen erős az íze. Ne csak húsvétkor együnk tormát, egészségünk meg fogja hálálni rendszeres fogyasztását.

Füstölt lazackrémes falatkák 

Remek partifalat, különleges a hozzávalóktól, elkészítése nem bonyolult, és biztos sikert arathatunk vele, ha elkészítjük.

Tormás virslileves, ahogyan Judit készíti 

Igazi retró leves, semmi manapság divatos hozzávaló nincs benne, csak leveszöldség, hagyma, tejfölös habarás és virsli. Nokedlit is lehet bele szaggatni, attól még kiadósabb lesz.

Vörös áfonyás lazactekercsek - a svéd meglepetésfalatok 

Egy kedves ismerősöm hazalátogatott Svédországból, és az apró ajándékok mellett néhány közkedvelt svéd recepttel is meglepett. Ennek az egészséges lazactekercsnek valószínűleg sokan fognak örülni. Ajánljuk vendégváró falatoknak, de akár az uzsonnás dobozok is örömmel befogadják ezeket a finomságokat.

Tormás paradicsomfalatok a meccshez 

Minden meccshez új sörkorcsolyát álmodni emberpróbáló feladat, de ne adjuk fel! Szerencsére a Sörmitöbb receptversenyt hirdetett, és a legjobbakat közreadta. Íme, az egyik! A pilzeni sör mézes, kenyeres, malátás édességéhez és elegáns, zöldségesen száraz komlózásához remekül illik bármilyen krémsajt, amit egy kis karakteres zöldség és pár pikáns, enyhén csípős íz még jobban kiegészít.

Tormás reteksaláta - nem csak fogyókúrázóknak 

Amióta szigorúan fogyókúrázom, és szinte zöldséget eszek salátával, mindenféle aktuálisan megjelenő alapanyagból összedobok valamit. Ez a retkes finomság nem csak önállóan, de natúr csirkemellek párjaként is kiváló. Persze nem csak a fogyni vágyók kedvence lehet...      

Sonkás-tormás quiche (akár maradékból) 

Maradt valami a húsvéti sonkából? Nehogy kidobd! Számtalan finomság készülhet még belőle - például ez a franciás pite. De ha minden elfogyott, érdemes beszerezni a hozzávalókat! Kiváló vendégváró vagy finom vacsora csak úgy magunknak is.

Torma krémleves villányi módra 

Villányban a Bortrezor étterem pincéjében készítette először saját kezűleg Polgár Kata kis létszámú, baráti csapatnak. Ám oly népszerű lett, hogy azóta is szerepel az étlapon, és a rendezvények menüjében, és a budapesti éttermük is a villányi recepttel dolgozik.