Életforma.hu


Falusi zúzapörköltem

Falusi zúzapörköltem 

Egy idős nénitől tanultam valamikor ezt a receptet Zagyvarékason. Margit néni azt vallotta, hogy egy üveg bornak mindig kell otthon lennie a kamrában. Lám, lám,. most is hasznát vettem! Valami remek a zúza szaftja egy kis borrral feljavítva!  
Kacsazúza pörkölt zablisztes házi galuskával

Kacsazúza pörkölt zablisztes házi galuskával 

Nagyon szeretem a belsőségeket, ezért gyakran kerül az asztalra nálunk belőlük - írja Pammer Livi. Gyönyörű friss kacsazúzát vett, amiből most egyszerű pörköltet főzött - vastag szafttal és zabliszttel kiegészített házi galuskával.
Falusi zúzapörkölt Mártinál

Falusi zúzapörkölt Mártinál 

Sokan ódzkodnak a belsőségektől, pedig a tévhitekkel ellentétben egészségesek, finomak, és rendkívül változatossá teszik a heti menüt. Ezúttal a csirkezúzát választottam, de ugyanez a recept remekül működik libából vagy kacsából is! Vidéken, ahol mindig takarékosan főztek az emberek, mindent hasznosítottak. Nem véletlen, hogy ott találod meg a legjobb ízeket. A fogás további előnye, hogy egyszerre jó sokat készíthetsz belőle, és ha nem fogy el, nyugodtan lefagyaszthatod! Legközelebb csak egy mikró kell a finom ebédhez!  
Bakonyi libazúza

Bakonyi libazúza 

A Márton-napi libás ételek között sajnos, kicsit eltűnnek a másodlagos hús termékek. Szépen fogy az egész liba, a comb, a mell, a máj, a nyak és a szárnytő. De mit készítsünk például a liba zúzából? Készítsük el bakonyi módra!
Ki a pörköltet szereti, rossz ember nem lehet

Ki a pörköltet szereti, rossz ember nem lehet 

Gondolnátok, hogy pörköltet a magyarok nagyjából az 1700-as évek vége óta főznek? Az ortodox pörköltben nincs más, mint a zsír-hagyma-paprika alapon pörkölt hús, egyetlen fűszere pedig - a paprika mellett - a só. A pörkölés a magyaros konyhatechnika egyik fontos művelete, lényege, hogy hagymás zsírban pörköljük a darabolt húst, és addig keverjük, míg vizét elvesztve zsírjára pirul. Tűzről levéve paprikázzuk, és utána kevés vízzel felöntve tovább pároljuk.

Falusi libazúza pörköltöm 

Áldották a londoniak György korában a belsőségeket, a friss zöldségeket, a baromfit és a vadakat. Nem is véletlen, hiszen, a brit főváros lakossága nem is volt olyan egészséges, mint akkor. Gyerekkoromban a nagymamám készített fantasztikus zúzapörköltet csirkéből. Ezt fejlesztettem némileg tovább - amúgy "libásan". Szerintem nagyon finom! Feltétlenül próbáld ki!    
Egyem a zúzádat!

Egyem a zúzádat! 

Nemrég olvastam egy könyvet, amiben - egyebek közt - a György-korabeli London polgári konyháiról volt szó. A szerző szerint ebben az időszakban voltak a legegészségesebbek a brit főváros lakói. Ennek egyik oka, hogy például sok belsőséget ettek. Ja, és gyalog jártak a piacra...  A belsőségek mára valahogy elkoptak az asztalainkról, pedig nagyon méltánytalan! Itt az én kedvencem! Fedezzük fel újra e finomságot! Kipróbálhatod csirkéből vagy pulykából is!