Életforma.hu

ÉLET-MÓD

A vasárnapi húsleves alternatívája

A gyöngyöző, ünnepi húsleves sokáig fő, illata bejárja az egész lakást. A modern világ háziasszonyainak nincs idejük minden hétvégén órákat eltölteni az elkészítésével, ugyanakkor a családtagok vágynak az ízére. Nem beszélve arról, milyen sok jótékony hatással van az egészségünkre ez a finom, forró leves. A megoldás: vegyük meg készen és ha kedvünk van hozzá, dúsítsuk fel otthon ízlésünk szerint. Király Éva dietetikussal, az Alaplé Bár megálmodójával beszélgettünk.

Emlékszem, gyerekkoromban a nagymamám rendszeresen főzött alaplevet, amit mi gyerekek nem igazán szerettünk. Ilyenkor tömény húsleves illat járta át a lakást, s a fazékban úszó csontok, húscafatok nem voltak gusztusos látvány. A nagyi lefagyasztott néhány adagot a levesből és ezt használta fel főzelékek és egyéb egytálételek ízesítéséhez. A maradékot pedig aranyszínű húslevesként elfogyasztotta a család.

Az alaplé nemcsak finom, de nagyon egészséges is. ( Fotó: Alaplé Bár)

Aztán a leveskockák és az ízfokozók megjelenésével a háziasszonyok a kényelmesebb megoldás felé fordultak, egyszerűbb volt bepottyantani a leveskockát a rotyogó vízbe, mint beszerezni, előkészíteni a hozzávalókat az alapléhez. A húsfogyasztási szokásaink is megváltoztak, rászoktunk a színhúsokra és a csontok, a nyesedékek a kukába kerültek. A klasszikus alaplé elkészítése megmaradt az éttermek privilégiumának. Sok fogás, mint például a mártások, krémlevesek, rizottók, tészták egyik legfontosabb összetevője, hozzájárul az ízek harmóniájához.

Mikorra datálódik az alapléhez fűződő szenvedélyes viszonyod kezdete?

Az alaplé észrevétlenül lopta be magát a szívembe, nagy rajongójává váltam, az otthoni konyhám elengedhetetlen szereplője lett mára. Hálás alapanyag. Ugyan hosszú ideig fő, bizonyos értelemben tényleg „macerás”. Viszont, ha elkészül és belekerül az ételbe, megér minden fáradságot. A végeredmény nemcsak ízekben, de tápanyagokban is gazdagabb lesz.

Király Éva dietetikus az Alaplé Bár megálmodója ( Fotó: Alaplé Bár)

 

S hogyan lett ebből üzleti vállalkozás?

Az Alaplé Bár ötlete alig 2-3 éve született, annak ellenére, hogy maga az alaplé már jóideje a mindennapi munkámhoz kapcsolódik. Jótékony hatásainak köszönhetően, közvetlen kollégáimmal rendszeresen javasoljuk a hosszú ideig főtt húsleves fogyasztását akár preventív, akár terápiás céllal. Több alkalommal főztem a tágabb családnak is alaplevet, s amikor elmeséltem az ötletemet, elkezdtünk róla beszélgetni. Néhány hónappal később Nagykovácsi főterén találtuk magunkat, a karácsonyi vásárban, ahol nagyon pozitív fogadtatása volt a forrón gőzölgő alaplevünknek, gyorsan elfogyott. Ez megerősítette bennünk azt, hogy érdemes tovább gondolkodnunk, így családi vállalkozásként nekifogtunk az üzleti háttér kiépítésének és 2020 őszén megnyitottuk az első Alaplé Bárunkat a Mamut Bevásárlóközpont aljában, a Fény utcai piac oldalán. Idén nyár végén pedig a Nagymező utcában nyitotta meg kapuit a második Alaplé Bár, hogy a pesti vásárlóknak ne kelljen átjönni a Duna túlsó partjára, ha alaplére vágynak.

Milyen pozitív hatásai vannak az alaplének az egészségünkre?

Az állati csontokból, porcokból, bőrös részekből zselatinszerű kollagénfehérjék főnek ki, amelyek fantasztikus tulajdonsággal bírnak: betapasztják a sérült bélfalat, regenerálják a bélbolyhokat, ezáltal javul a táplálék felszívódás, meséli a dietetikus szakértő. A modern ember táplálkozásából szinte teljesen hiányoznak a kollagénfehérjék, hiszen nem eszünk gyakran pacalt, kocsonyát, körömpörköltet és hasonlókat. Pedig a napi fehérjebevitelünk 30 %-át ennek a fehérjetípusnak kellene kitennie. A kollagénfehérjék a kötőszöveteink alkotórészei, ezért az alaplé jótékony hatást fejt ki bőrünk, hajunk, körmünk állagára is. A csontokból a főzés során egy sor más értékes anyag is kioldódik – kalcium, magnézium, foszfor, kálium –, amelyek a csontrendszerünket, idegrendszerünket és immunrendszerünket támogatják. A húsleves mindezt tartalmazza.

Az alaplevet nemcsak ételek elkészítéséhez lehet használni, de forró italként is fogyasztható. Főleg hűvösebb időben kávé helyett egy nagy pohár alaplé feldobhatja a napunkat.

Néhány alaplevet főzünk meg nagy mennyiségben, s azokat később úgy ízesítjük, hogy pohárból helyben is inni lehessen. Így lesz a levesből tápanyagban gazdag, ízletes, meleg ital. 3-4 deci belőle jó másfél órára eltelít anélkül, hogy terhelné az emésztésünket. Kis étkezéseket is kiválthat, ihatjuk például edzés előtt vagy után. Nem titkolt szándékunk, hogy az erőleves fogyasztásának hagyományát átültessük a mai, modern életvitel keretei közé, és minél több embert szoktassunk rá a rendszeres fogyasztásra. Mert az élettani hatását akkor tudja igazán jól kifejteni, ha beépítjük a mindennapos étkezési rutinunkba.

Ezt is olvasd el:

Húsleves a nagyi szerint


 A zöld szállítási megoldások reneszánsza

A zöld szállítási megoldások reneszánsza 

Eszedbe jutott már, hogy mennyire hatékony egy biciklis futárszolgálat a városi közlekedésben? A nagyvárosokban, mint Budapest, egyre népszerűbbek azok a futárok, akik kerékpárral oldják meg a csomagszállítást, hiszen a lüktető forgalomban gyorsabban célba érnek, és még a környezetet is kímélik. Mi áll ennek a trendnek a hátterében, és milyen előnyöket kínálnak ezek a szolgáltatások?
Testmozgás és mesevilág – a gyermek mindennapjai

Testmozgás és mesevilág – a gyermek mindennapjai 

A gyerekek világa játékkal, kíváncsisággal és felfedezésekkel van tele: itt az aktivitás és a mesevilág olyan elemek, melyek nemcsak fejlesztik a kicsik képességeit, hanem tartalmasabbá, boldogabbá is teszik a mindennapjaikat.
A családközpontú ellátás és a betegbiztonság a szülészet alapja

A családközpontú ellátás és a betegbiztonság a szülészet alapja 

A természetes szülés fontosságára hívta fel a figyelmet Dr. Siklós Pál, hiszen szerencsére már akár két császár után is lehetséges a hüvelyi szülés, ahogyan ikreknél is. A szülészfőorvos kiemelte a magánegészségügy azon vitathatatlan előnyét, hogy személyhez kötött szülésznő és/vagy szülészorvos választására is lehetőség van.
Ezek a leggyakoribb allergének a kutyatápokban – kerüld őket!

Ezek a leggyakoribb allergének a kutyatápokban – kerüld őket! 

A kutyák táplálékallergiái egyre gyakoribb problémát jelentenek a gazdik számára.
Ayurvéda az élet tudománya: egészség és harmónia az ősi tanításokkal

Ayurvéda az élet tudománya: egészség és harmónia az ősi tanításokkal 

Az ayurvéda több ezer éves bölcsessége sokak számára még ismeretlen, pedig ez a gyakorlat Indiából egészen napjainkig fennmaradt és elterjedt.
A rendszeres infraszaunázás jótékony hatásai

A rendszeres infraszaunázás jótékony hatásai 

Az ép testben ép lélek mondás talán sosem volt aktuálisabb, mint napjainkban.
Így készíthető olajos macerátum házilag

Így készíthető olajos macerátum házilag 

Az olajos macerátumok készítése régre nyúlik vissza, hiszen a természet gyógyító erejét már évezredekkel korábban elhoztuk az otthonunkba.
Harmónia és egészség – megoldások a mindennapokra

Harmónia és egészség – megoldások a mindennapokra 

A női és férfi szervezet egészsége sokszor más jellegű figyelmet kíván. Bár a hétköznapi rohanásban hajlamosak vagyunk a kellemetlen tüneteket elbagatellizálni, a korai odafigyelés gyakran meghálálja magát. 
A gyaloglópad az új trend az otthoni edzéshez!

A gyaloglópad az új trend az otthoni edzéshez! 

Bevallom, amikor először hallottam a gyaloglópadról, kicsit szkeptikus voltam.
6 egyszerű tipp lakásból házba költözéshez

6 egyszerű tipp lakásból házba költözéshez 

Nőként sokat kombinálunk, ami időnként bosszantó, de néha nem is rossz szokás. Kiváltképp akkor, ha olyan szituáció előtt állunk, mint egy lakásból való költözés az új családi házba.