Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Így befolyásolja a jövő étkezési szokásait a koronavírus járvány

Az elkövetkező évek tíz étkezési, kulináris trendjeit gyűjtötte egybe a The Wall Street Journal. A jövőt persze nagyrészt a mostani világjárvány is komoly mértékben alakítja.

Csökkenő alkoholfogyasztás

Az alkoholfogyasztók egészségtudatosabb generációja fokozatosan Martinis, illetve az alacsonyabb alkohol tartalmú, illetve alkoholmentes italok felé fog fordulni. Gazdagabb lesz az aperitif kultúra, és a koktélok, a sörök és az alacsony ABV tartalmú borok kerülnek mindinkább előtérbe.

Megterítve. Fotó: pixabay.com

 

A családok gyakrabban fognak együtt főzni, együtt étkezni

A karantén sok család számára tette lehetővé, hogy esténként együtt étkezzenek, a gyerekek pedig együtt főzzenek szüleikkel. Amint a távmunka egyre elterjedtebb lesz, ez a kényszerből kialakult és begyakorolt rituálé is folytatódni fog, és egy egész generáció főzőtudományát fejleszti majd. Az America's Test Kitchen médiavállalat beszámolója szerint az elmúlt hónapokban megduplázódott a gyerek szakácskönyvek eladása; már most is sokkal több, a fiatal szakácsokra összpontosító mű van készülőben.

A regionalizmus diadala

Az európai konyha csillaga is lassan leáldozóban van Amerikában, és egyre inkább teret nyernek a különféle régiók különleges főztjei és bátor ételkoncepciói. Csak néhány példa, ilyen az észak-amerikai Asheville-ben található Eagle-i Benne étterem, amely az afrikai hatásokat érvényesíti az appalachi konyhában; vagy ilyenek azok a pop-up vacsorák, amelyeket a New York-i Junzi Kitchen készített, ahol is Lucas Sin séf együtt dolgozik séftársaival a kínai diaszpóra ételeinek elkészítésében.

Több funkciójú éttermek

A COVID-korszak üzleti forgatókönyveit követve az éttermek új módszereket fognak találni közönségük kibővítésére, megtartására. A szimpla étkeztetésen túl főző tanfolyamokat, borkóstolókat fognak tartani,a szakácsok pedig egyfajta kurátor szerepet töltenek majd be az ismeretek átadásában.

A nulla hulladék

Egyre inkább mainstream viselkedés lesz az úgynevezett „nulla hulladék” mentalitás felvállalása, a fogyasztók biológiailag lebomló csomagolást akarnak már, otthon komposztálnak, és olyan élelmiszerboltoktól, mint például az Imperfect Foods-tól vásárolnak, ahol hangsúlyt fektetnek arra, hogy a termék csomagolása valóban környezetbarát legyen.  Az olyan szervezetek, mint a Zero Foodprint és a Rethink várhatóan gyors növekedésnek indulnak majd.

Egyre nagyobb szerephez jutnak a zöldségek. Fotó: Pixabay

 

A növények uralkodnak majd

Az állati fehérjétől való elmozdulás nem csupán egy divat lesz csak, hanem sokkal inkább olyan kulturális jelenség, amely áthatja egész életünket. A növényi eredetű hús- és tejpótló élelmiszerek elszaporodnak majd. Elle Simone, az America's Test Kitchen ügyvezető igazgatója úgy látja, hogy egyre növekvő érdeklődés tapasztalható a tényleges zöldségek iránt, amelyek a Közel-Kelet és Kelet-India növényközpontú konyháját preferálják.

A heterogenitás lesz az új normalitás

Az éttermeket és az élelmiszer-márkákat a szakácsok, a vállalkozók és a vezetők minden eddiginél változatosabb csoportja fogja vezetni; tehetséges nők és színes bőrű emberek, akiket eddig kizártak a vezető pozíciókból kerülnek egyre inkább előtérbe. Hamarosan új ízek jönnek, ráadásul csőstül.

Az „organikus” -ról „regeneráló” -ra fogunk váltani

Mivel az „organikus” kifejezés egyre jobban fel fog hígulni, a környezetbarát fogyasztók helyette a „regeneratív” címkével rendelkező termékeket keresik majd: olyan módszerekkel termesztett és nevelt növényeket, amelyek javítják, helyreállítják, regenerálják a talajt, megfogják a szenet, ugyanakkor ösztönzik a biológiai sokféleséget.

Előtérbe került az etikus foglalkoztatás 

A farmtól az asztalig tartó forradalom az élelem termelésének etikájáról is szól. A továbbiakban a fogyasztók olyan éttermeket és márkákat keresnek majd, amelyek éppúgy törődnek embereikkel, mint az ételekbe kerülő összetevőkkel.

Hangulat és kényelem

A zűrös idők miatt egyre inkább az egyszerűbb dolgokra, régi receptekre fogunk vágyni, mind otthon, mind az éttermekben. Anna Polonsky, a Polonsky and Friends étterem-tervező cég alapítója elmondta, hogy hamarosan visszatérnek az abroszok az asztalokra, hangulatos szövetekkel, kézzel készített kerámiákkal. "A kaotikus világban minden a stabilitást célozza majd" – véli Anna.

Az írás a The Wall Street Journal hasábjain jelent meg. 


 A zöld szállítási megoldások reneszánsza

A zöld szállítási megoldások reneszánsza 

Eszedbe jutott már, hogy mennyire hatékony egy biciklis futárszolgálat a városi közlekedésben? A nagyvárosokban, mint Budapest, egyre népszerűbbek azok a futárok, akik kerékpárral oldják meg a csomagszállítást, hiszen a lüktető forgalomban gyorsabban célba érnek, és még a környezetet is kímélik. Mi áll ennek a trendnek a hátterében, és milyen előnyöket kínálnak ezek a szolgáltatások?
Testmozgás és mesevilág – a gyermek mindennapjai

Testmozgás és mesevilág – a gyermek mindennapjai 

A gyerekek világa játékkal, kíváncsisággal és felfedezésekkel van tele: itt az aktivitás és a mesevilág olyan elemek, melyek nemcsak fejlesztik a kicsik képességeit, hanem tartalmasabbá, boldogabbá is teszik a mindennapjaikat.
A családközpontú ellátás és a betegbiztonság a szülészet alapja

A családközpontú ellátás és a betegbiztonság a szülészet alapja 

A természetes szülés fontosságára hívta fel a figyelmet Dr. Siklós Pál, hiszen szerencsére már akár két császár után is lehetséges a hüvelyi szülés, ahogyan ikreknél is. A szülészfőorvos kiemelte a magánegészségügy azon vitathatatlan előnyét, hogy személyhez kötött szülésznő és/vagy szülészorvos választására is lehetőség van.
Ezek a leggyakoribb allergének a kutyatápokban – kerüld őket!

Ezek a leggyakoribb allergének a kutyatápokban – kerüld őket! 

A kutyák táplálékallergiái egyre gyakoribb problémát jelentenek a gazdik számára.
Ayurvéda az élet tudománya: egészség és harmónia az ősi tanításokkal

Ayurvéda az élet tudománya: egészség és harmónia az ősi tanításokkal 

Az ayurvéda több ezer éves bölcsessége sokak számára még ismeretlen, pedig ez a gyakorlat Indiából egészen napjainkig fennmaradt és elterjedt.
A rendszeres infraszaunázás jótékony hatásai

A rendszeres infraszaunázás jótékony hatásai 

Az ép testben ép lélek mondás talán sosem volt aktuálisabb, mint napjainkban.
Így készíthető olajos macerátum házilag

Így készíthető olajos macerátum házilag 

Az olajos macerátumok készítése régre nyúlik vissza, hiszen a természet gyógyító erejét már évezredekkel korábban elhoztuk az otthonunkba.
Harmónia és egészség – megoldások a mindennapokra

Harmónia és egészség – megoldások a mindennapokra 

A női és férfi szervezet egészsége sokszor más jellegű figyelmet kíván. Bár a hétköznapi rohanásban hajlamosak vagyunk a kellemetlen tüneteket elbagatellizálni, a korai odafigyelés gyakran meghálálja magát. 
A gyaloglópad az új trend az otthoni edzéshez!

A gyaloglópad az új trend az otthoni edzéshez! 

Bevallom, amikor először hallottam a gyaloglópadról, kicsit szkeptikus voltam.
6 egyszerű tipp lakásból házba költözéshez

6 egyszerű tipp lakásból házba költözéshez 

Nőként sokat kombinálunk, ami időnként bosszantó, de néha nem is rossz szokás. Kiváltképp akkor, ha olyan szituáció előtt állunk, mint egy lakásból való költözés az új családi házba.