Konyhai, kamrai tárolási tippjeink
A megfelelően tárolt élelmiszerek hosszabb ideig megőrzik minőségüket, tápanyag tartalmukat és élvezeti értéküket. Mindig vegyük figyelembe a termék csomagolásán olvasható fogyaszthatósági (ez legfeljebb néhány nap), illetve minőségmegőrzési dátumot (ez hosszabb időtartam), az elfogyasztásnál tartsuk be ezeket.
- A régebbi, vagy rövidebb minőségmegőrzési idejű termékeket helyezze előtérbe, a konzerveket a polc hátsó részében tárolja, mert ezek bontatlan állapotban akár 2 évig elállnak.
- Az éléskamra legyen mindig tiszta, száraz, sötét és hűvös – optimális hőmérséklete 10-21°C között van. 38°C felett csökken a konzervek minősége.
- Tárolja a száraz élelmiszereket, pl. rizs és tészta, légmentesen záródó dobozokban.
- Legjobbak az átlátszó műanyag, vagy légmentesen záródó üveg tárolók, mert kinyitásuk nélkül is látjuk, mi van bennük. Amelyek nem átlátszóak, azokra természetesen kívülről fel kell írni, mit tartalmaznak.
- A szárított zöldségeket, aszalt gyümölcsöket tároljuk tüll-, vászon- vagy papírzacskóban, de használhatunk befőttesüvegeket is. A legtöbb szárított gyümölcsöt és zöldséget 4-12 hónapig lehet tárolni.
- Krumplinak, hagymának legcélszerűbb szellős rekeszt választani, ha jár közöttük a levegő, azzal tovább eltarthatóvá válnak. Nylonban könnyen befüllednek, megromlanak.
- Őrölt pirospaprikát csakis átlátszatlan fém dobozban tároljunk, ezzel megelőzhetjük a kedvezőtlen színváltozást és aromavesztést.
- A fűszereket érdemes légmentesen záródó üveg edénykékben tárolni, de ezeket tartsuk a konyhaszekrényben, ahol kevés fény éri őket.
- Házilag tartósított befőttjeinket, lekvárjainkat mindig címkézzük fel, hiszen egyáltalán nem valószínű, hogy egy-két év távlatából emlékezni fogunk rá, melyik üveget melyik évben tettük el, sőt, az sem biztos, hogy hasonló kinézetű lekvárokról biztonsággal meg tudjuk állapítani, miből készültek.
- Rendszeresen tartsunk a kamrában vagy szekrényben ellenőrzést, nézzük át a késztermékek lejárati idejét, vizsgáljuk át a tésztákat, nem költözött-e beléjük moly vagy egyéb nem kívánatos élősködő, és szabaduljunk meg a lejárt szavatosságú daraboktól.
Forrás: Magyar Dietetikusok Országos szövetsége és PP Életforma
Kezedbe akadt egy tavalyelőtti sárgabarack lekvár a szekrényben? Készíts vele buktát! A receptjéért kattints a képre!
Hozzászólás zárolva.