LEGYEN SAJÁT ÜNNEPED!
Ma van Hálaadás napja, te miért vagy hálás?
Minden november utolsó csütörtökén egy kontinensnyi országban ünneplik a Hálaadást. Az Egyesült Államok és Kanada legrégebbi hagyománya minket is inspirálhat. A hála ugyanis az egyik legerőteljesebb érzelem.
A hálaadás története az 1600-as évekre nyúlik vissza. Amerikában az első Európából érkező telepesek ünnepelték bőséges vacsorával és meghitt családi együttlétekkel a termések betakarítását és az indiánok segítségét. Eleinte ugyanis az amerikai őslakosok segítettek a tanácstalan és éhező bevándorlóknak élelmet szerezni. Megismertették őket a kukoricával, a juharsziruppal, és megtanították őket a helyi vadászatra, halászatra. Erre a segítségre és minden év termésére emlékeznek hálaadáskor. Felmerül a kérdés, hogyan fonódott össze az ünnep a pulykás ételekkel? A pulyka észak-amerikai őshonos madár, amire eleinte vadásztak az indiánok, majd háziasították, s megismertették a telepesekkel is. Európába a spanyolok hozták be az állatot import baromfiként, és a szárnyas azóta a mi földrészünkön is töretlen népszerűségnek örvend.
Pulyka extrákkal
A hálaadási napi pulykás receptek sora végtelen, de a legkedveltebb az egészben, forró olajban órák alatt ropogósra sütött, áfonyamártással kínált szárnyas. Tapasztalt háziasszonyok megbirkóznak az úgynevezett turduckennel is, ami a pulyka (turkey), a kacsa (duck) és a csirke (chicken) húsaiból összeállított ízorgia. A pulykahúsba kacsahúst, a kacsahúsba csirkehúst töltenek. Ugyan, ha ezért sem hálás valaki, akkor miért? Pulykához köthető hagyomány, amikor az amerikai elnök ünnepélyesen kegyelmet ad egy élő pulykának, melyet ajándékba kap az államtól. A Fehér Ház személyzete elnevezi az állatot, aki ezek után békében élhet egy farmon. A szokás eredete homályba vész, egyesek szerint már Truman is megkímélte a hálaadás ünnepén kapott szárnyasokat, mások szerint ő még boldogan elfogyasztotta a bemutatott pulykákat. Egy biztos, már régóta kegyelmet kap az-az egy-két szárnyas, akit az elnöknek szánnak, s ezt milliók követik figyelemmel a televízióban. Igen szerencsés állat, hiszen ilyenkor mintegy 50 millió pulyka végzi az amerikai családok asztalán.
Tanuld a hálát!
Nem kell utánozni semmit, de ha lehet, teremtsük meg a magunk hálaadási ceremóniáját! A karácsonyi hajtás előtt üljük körbe az asztalt, készítsünk ünnepi pulykás fogást, és gondolkozzunk el rajta, miért lehetünk hálásak az elmúlt évben. Hiszen a hála érzete növeli a boldogságszintet, az elégedettséget, és csökkenti a stresszt. Aki hálás, előbb gyürkőzik meg az élet adta feladatokkal és több örömét leli a hétköznapokban is! A Karácsony és az ünnepek közeledtével pont itt az ideje annak, hogy figyelmünket arra fókuszáljuk, hogy hálásak legyünk mindazokért a csodálatos dolgokért, amik jelen vannak az életünkben, és ne azon keseregjünk, hogy mi az, ami nincs. Olyan sokan esünk annak a ránk vetített téveszmének az áldozatául, hogy valami rajtunk kívülálló dologra várunk, amitől majd jobban érezzük magunkat. Na de felmerül a kérdés, hogy hogyan csináld? Az egész gyakorlás kérdése. A legjobb, ha készítesz egy listát, amelyet mindig átolvashatsz, és akár folyamatosan ki is egészíthetsz. Ezután próbálj meg arra a hálaérzésre gondolni, amit akkor éreznél, ha az életedben valamilyen probléma megoldódna. Ez lehet valamilyen egészségügyi vagy párkapcsolati probléma, a munkáddal kapcsolatos kihívás, vagy bármi más, ami miatt nem tudsz a jelenleg továbblépni. Írd le milyen érzés lenne az a megkönnyebbülés, amit e probléma megoldódásakor éreznél, és hogy milyen tapasztalat lenne ez számodra. Ha jól esik olvasd át többször a listát, vagy írj újabb és újabbakat.
Hozzászólás zárolva.