Facebook hozzászólás
800

A mézes gyömbér igazi csodaszer

A gyömbér és a méz számos jó tulajdonsággal segíti a szervezetünket. Próbáld ki te is ezt a finom keveréket, ami felpezsdít, de még a megfázás ellen is hatásos.

A gyömbér régóta bevett csodaszer a természetes és népi gyógyításban. Felnőttként bátran fogyasztható, hiszen még az Amerikai Élelmiszer-ellenőrzési Hivatal (FDA) az „általánosan biztonságos” élelmiszerek közé sorolja a gyömbért. Ám a gyömbér elfogyasztásának mennyiségét ne vidd túlzásba! Naponta 1 gramm (kb fél teáskanál mennyiségű) gyömbér a szervezet számára nem okoz megterhelést. A túlzott gyömbér fogyasztás enyhe gyomorpanaszokat okozhat (pl gyomorégés), hányinger, gyomorfájás.

A gyömbér igazi csodaszer a téli hónapokban (Foto: Depositphotos)

Ellenben a gyömbér megfelelően használva igazi csodaszer, ami segít a gyomorpanaszok enyhítésében, a hasi problémák esetén is jó és megfázáskor is igazi csodaszer. A mézről nem is beszélve. A méz négyötödrészt glükózból és fruktózból áll, ám még így is fér bele mindenből, ami jó: kalcium, réz, vas, magnézium, mangán, foszfor, kálium, nátrium, cink és kis mennyiségben B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, C-vitamin. A sötétebb mézek (pl. fenyő, pitypang) gazdagabbak ásványi elemekben, vasban, rézben és mangánban. Antiszeptikus, vagyis baktériumölő hatását már rég óta ismerték: a háborúk során sebek fertőtlenítésére is használták.

A következő receptet Rózsa készítette el. Ő évek óta, főleg ősz, és tél idején készíti el ezt az italt, ami amellett, hogy segít a náthás időszakban, még fel is pörgeti az embert.

Hogyan készül a mézes gyömbér ital?

Rózsa így mesél a receptról:

A mézes gyömbér italt a saját receptem szerint készítem, amit én kísérleteztem ki, és így szól: egy rész mézhez adok egy rész gyömbért, vagyis 1 kg mézhez 1 kg gyömbérre van szükség. A legfinomabb, legjobb akácmézzel készíteni.

A gyömbért Rózsa egy sajtreszelőn lereszeli, és átszűrve a mézhez adagolja. Az italt (tehát a gyömbért és a mézet) kis üvegcsékbe tölti és kis pohárkával iszogat belőle egy kis kupicával.  Az elkészült italt a hűtőszekrényben tárolva jó pár hétig lehet iszogatni.

A keverék azonnal segít a nátha kezdetekor, de élénkíti a szerveztet, ami a tavaszi fáradtság miatt most amúgy is elkél mindenkinek. Próbáld ki te is a receptet!

Amióta ezt iszom, nem voltam sohasem influenzás, sőt semmit sem kaptam el senkitől. Amikor megyek dolgozni is iszom egy pohárkával, mert azt vettem észre, hogy felpezsdít, erőt ad a munkához.

-mondja Rózsa a csodaszerről.

Hogy semmi se vesszen kárba az értékes gyömbérből Rózsa a megmaradt rostot felfőzi cukorral, és azt is üvegbe teszi és hűtőben tárolja. Esténként egy teáscsészébe 2-3 ujjnyit leöntve forralt vízzel önti fel, és teaként kortyolgatja.

Forrás: hobbikert

Még több gyömbéres -mézes receptet mutatunk itt:


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!