Medvehagymakrémleves gyorsan és egyszerűen
Elérkezett végre a medvehagyma szezon: ezt az isteni krémlevest próbáld ki!
Márciusban ellepi az erdőket a frissen kihajtott medvehagyma. Ennek a különleges zöldségnek fokhagymára emlékeztető illatú levelei tele vannak vitaminokkal, és minden fogáshoz jól passzolnak. Kiváló ízesítője a húsoknak, szószoknak, de finom krémlevest is készíthetünk belőle.
Magyarországon Zala, Somogy és Baranya megyében a legterjedtebb ez az évelő növény, ami a nedves, árnyas erdőkben érzi jól magát és kora tavasztól nyár közepéig szedhető. Az erősen fokhagymaillatú levelek hasonlítanak a gyöngyvirágéra. Ám vigyázat! Utóbbi mérgező hatású! Mindig győződjünk meg róla, hogy valóban medvehagymát szedtünk. A legegyszerűbb, ha megdörzsöljük a leveleket, és ha érezzük a csípős fokhagyma illatot, akkor biztos, hogy medvehagyma levelekkel van dolgunk.
Piacokon, nagyobb élelmiszerláncokban is beszerezhetjük a medvehagymát, készítsünk belőle finom krémlevest. Íme a recept.
Hozzávalók a medvehagymakrém leveshez
- 2 csokor medvehagyma
- 1 nagyobb burgonya
- 1 közepes vöröshagyma
- só és borz ízlés szerint
- 1 liter leves alaplé
- 250 habtejszín (ezt helyettesíthetjük rizstejszínnel, ha laktózallergiánk van)
- 1 evőkanál vaj
Elkészítés:
A medvehagymát megmossuk, a leveleket félbehajtjuk és felvágjuk 2-3 centis darabokra. A vöröshagymát apróra vágjuk, a krumplit hámozás után felkockázzuk. A vajat egy lábasban felolvasztjuk, majd jöhet bele a vöröshagyma. Egy kis kevergetés után hozzáadjuk a medvehagymát, 2-3 perc után mehet bele a krumpli. Ezután felöntjük a levest alaplével, ízesítjük sóval és borssal, majd fedővel lefedve 20 perc alatt összefőzzük. Ha megpuhult a krumpli, akkor elővesszük a botmixert, és a tejszínt hozzáadva összeturmixoljuk az egészet. Tálaláskor szórhatunk a leves tetejére parmezánt, vagy apróra vágott nyers medvehagymát. Jó étvágyat!
Ezeket a recepteket se hagyd ki!
Hozzászólás zárolva.