KARÁCSONYI CUKISÁG
Gesztenye és mascarpone avagy Mit is…?
Tudjuk,hogy nincs karácsony gesztenye nélkül. A mű alkotója ugyan a pogácsára esküszik, de azért ezúttal is brillírozik valami egészen más stílusban.
- 6 tojás
- 10 dkg kristálycukor
- 12 dkg liszt
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 mk. sütőpor
- 25 dkg mascarpone
- 25 dkg gesztenyemassza
- 5 dkg porcukor
- 1 mk. őrölt fahéj
- 3+2 ek. baracklekvár
- rum(aroma)
- kakaópor
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A sütőbe való tepsit (amit ált. adnak a sütőhöz) sütőpapírral kibélelünk. A gesztenyemasszát a mascarponeval, a porcukorral és a fahéjjal alaposan összekeverjük – ízlésünk és a gesztenyemassza ízétől függően, lehet több vagy kevesebb a cukor!
A lisztet a sütőporral összekeverjük. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket elkezdjük habbá verni, amikor már „félkemény” hozzáadjuk a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, és szép fényes habbá verjük. Ezután egy keverőlapáttal beledolgozzuk a tojások sárgáját, majd 3 részletben hozzádolgozzuk a sütőporos lisztet.
(Piskóta készítésekor, ügyeljünk a habosságának megőrzésére; tehát amikor a sárgákat, illetve a lisztet beledolgozzuk a habba, laza, alulról felfele irányuló mozdulatokkal tegyük ezt, és ne keverjük „nagyon agyon” hisz’ minél tovább kevergetjük, játszunk vele, annál „nehezebb, tömörebb” tésztát kapunk, mert a levegő kiverjük belőle. Könnyebb a dolgunk, ha a lisztet szitálva adjuk a tésztához.)
A tésztánkat ráöntjük a tepsire, egyenletes vastagságúra elterítjük, elkenjük, és 12-14 perc alatt megsütjük, közben nem nyitogatjuk a sütő ajtaját!
Előkészítünk egy másik sütőpapírt, finoman megszórjuk liszttel, és még melegen, egy határozott mozdulattal ráfordítjuk a megsült piskótalapot, leszedjük róla a sütőpapírt, (ami eddig az alján volt, most az van felül), és a másik lisztes papírral együtt feltekerjük, most még nem kell, hogy túl szoros legen, 20-25 percig pihentetjük.
3 evőkanálnyi baracklekvárt, egy kanál vízzel, egy kis rummal vagy aromával kikeverünk.
A piskótalapot kigöngyöljük, leszedjük a papírt róla, a széléből levágunk egy kb. centis csíkot, megkenjük a kikevert lekvárral, majd szép egyenletesen eloszlatjuk rajta gesztenyéskrémet, illetve az egyik „alsó” felén kihagyhatunk egy 1-1,5 centis részt, mert feltekeréskor a krém, pici kinyomódhat, a másik szélére ráfektetjük a levágott csíkot és szorosan feltekerjük.
Hozzászólás zárolva.