Indiai fűszeres rizs (biryani)
A biryani lényege a basmati rizs, valamint a vele főzött fűszerek sokasága. Ez egy hús nélküli változat, de készíthető csirkével, hallal, rákkal, birkával is akár.
Hozzávalók:
2 fej vöröshagyma
2 evőkanál olaj
1 evőkanál só
1/2 teáskanál kurkuma
20 dkg hosszú szemű basmati rizs
6 kardamommag összezúzva
1 teáskanál köménymag
egy meréknyi mazsola
egy maréknyi pirított kesudió
petrezselyem vagy koriander a tetejére
Elkészítés:
Öntsük az olajat egy serpenyőbe, 10 perc alatt süssük aranyzínűre a hagymát. Közben forraljunk egy nagy lábas vizet, tegyük bele a sót, kurkumát és fahéj rudat.Öntsük hozzá a rizst, újra forraljuk fel, majd mérsékeljük alatta a lángot, hogy a víz csak gyöngyözzön. Fedő és keverés nélkül félpuhára főzzük. Szűrjük le a rizst, és öblítsük le egy kannányi forrásban lévő vízzel. Csöpögtessük le. Keverjük a hagymába az összetört kardamomot és köményt, rövid ideig pirítsuk. Forgassuk össze a mazsolával és a pirított kesudióval, végül a forró rizzsel.
Azonnal tálaljuk.
Hozzászólás zárolva.