KÉSZÜLJÜNK VITAMINBOMBÁVAL
Káposzta és burgonya, avagy olyant kívántam, hogy…
Cigánypecsenyét kívántam, vagy valami olyasmit. Aztán olyan jókat olvastam a savanyú káposztáról – persze ezek köztudott dolgok -, hogy azt is megkívántam. Ami nem más mint egy újkori multivitamin, amit már nagyanyáink is ismertek. Maxi gratula annak, aki ezt először így megfogalmazta! Egyébként meg fogyasszatok minél több vitamindús étket, most különösen jól jöhet… és vigyázzatok magatokra…!
Hozzávalók:
- 60 dkg sertékaraj
- 3-4 ger. fokhagyma
- 60 dkg savanyú káposzta
- 80 dkg burgonya
- 10 dkg kenyérszalonna
- 8-10 dkg parasztkolbász
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- majoránna
- kakukkfű
- bors, só
Elkészítés:
A sertéskarajt felszeleteljük, enyhén megklopfoljuk, és legalább egy éjszakára fokhagymás-majoránnás pácban érleljük; majd serpenyőben pirosra sütjük. A burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk és sós vízben megfőzzük. A savanyú káposztát igényünk szerint leöblítjük, egyszer-kétszer átvagdossuk. A kolbászt felszeleteljük, aztán vékony csíkokra vágjuk. A szalonnát felszeleteljük, bevagdossuk és megpirítjuk. A vöröshagymát felaprítjuk, és a szalonna visszamaradt zsírján, ha úgy érezzük adhatunk hozzá egy kis sertészsírt még, üvegesre sütjük, beleszórjuk a kolbászcsíkokat és amikor már kicsit kiengedte színét, jöhet a káposzta, amivel szépen összepirítjuk, kakukkfűvel, majoránnával ízesítjük, és szükség szerint sózzuk, borsozzuk. A megfőtt leszűrt burgonyát átforgatjuk a káposztával, összepirítjuk, és egy egész picikét megtörjük. A káposztás-burgonyát a tányérra halmozzuk, rátesszük a szépen megsütött karajszeleteket és a pirított szalonnával tesszük fel a pontot az i-re.
Savanyú káposztával az egészségért
Ha a savanyú káposztát műanyag gyógyszeres tégelybe tömve árusítanák, egészen nyugodtan ráírhatnák a címkére: multivitamin. Nem csoda, hogy olvasóink által az egyik legjobban kedvelt receptben is van belőle bőven.
Hozzászólás zárolva.