Különleges kenyér receptek
A frissen sült kenyér, péksütemény illatát ma már szerencsére nem csak pékségek előtt elhaladva szívhatjuk magunkba. Akár a reneszánszát élő épített kemence vagy kandalló, akár kenyérsütő gép segítségével ismét belengheti az otthont ez az illat, ugyanúgy, mint nagyanyáink, dédanyáink korában.
Ha viszont valódi saját kenyeret akarunk, nagyon sokfélét süthetünk. Hiszen már az élelmiszer-áruházakban is többféle liszt van, a bio- és reformboltok pedig szinte minden gabonaféléből különböző őrlésű lisztféléket kínálnak: teljes kiőrlésű búza-, tönkölybúza-, rozs-, kukorica- és szójaliszt, tritikálé, zab- és zabpehely, s ki hinné, hogy ez utóbbiak milyen zamatot adnak a kenyértésztába keverve. Miként a különböző magvak, például a szezám-, a napraforgó- vagy a tökmag. Mazsolával, dióval, szárított gyümölcsökkel pedig gyümölcskenyeret is készíthetünk.
Jó tudni
Ha változatos ízű kenyeret, zsömlét akarunk készíteni, a különféle magvak mellett használjunk lisztkeveréket – tanácsolják a szakemberek. Az egyes lisztfajták arányát azonban jól kell meghatározni, mert különben a kenyér íze, állaga látja kárát. Például a búzaliszt mértéke ne legyen több 40 százaléknál, és a kukoricaliszté se haladja meg ezt a szintet, különben törékennyé válik a kenyér. Szójalisztből 50 gramm lisztalapanyaghoz elegendő 5-10 százaléknyi, s a korpával – melynek jó hatása az emésztésre közismert – is bánjunk csínján: mindössze néhány kanállal tegyünk bele a kenyérkeverékbe. Túladagolásakor ugyanis előfordulhat, hogy nem áll össze a tészta.
Hagyományos módon
Diós kenyér
Hozzávalók: 50 dkg korpás liszt, 15 dkg durvára darált dió, 3 dl víz, 5 dkg élesztő, 2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál tisztított napraforgómag, 1 teáskanál cukor, fél teáskanál őrölt kömény és ugyanennyi só.
Elkészítése: A langyos, cukros vízben felfuttatott élesztőt hozzáadjuk a dióval összekevert liszthez, majd a többi hozzávalóval együtt cipóvá formáljuk. Tálba téve, letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük, még egyszer átgyúrjuk, majd tetszés szerint formázzuk. Előmelegített, közepes lángú sütőben pirosra sütjük. Elkészülte előtt mintegy 10 perccel vízzel átkenjük a tetejét, diószemekkel díszítjük, majd készre sütjük.
Magos zsömle
Hozzávalók (kb. 12 db): 40 dkg búzaliszt, 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza-liszt, 20 dkg zabpehely, 1 teáskanál só, 4 dkg élesztő, 6 dl víz, 1/2 teáskanál cukor, 2 tojássárgája, 1 teáskanál tejszín, különböző magvak (mák, szezámmag, lenmag).
Hozzászólás zárolva.