Lepd meg ezzel Édesanyádat!
Egyre több férfi van, aki szeret, sőt tud is főzni. De mit csináljanak azok, akik – úgy érzik – nem tudnak? Biztos sokan gondoltak már arra, hogy anyunak legalább Anyák napján ne kelljen főznie! Íme egy menü, amit nem lehet elrontani, s ráadásul nem kell a fél éjszakát, meg az egész délelőttöt a konyhában tölteni!
A sütinek kb. 40 percet kell sülnie, a tészta a sütés közben megemelkedik, az eprek belesüllyednek és belesülnek. A teteje aranybarnásra sül. Úgy ellenőrizhetjük, hogy jó-e, hogy egy tompa hegyű, tiszta kést óvatosan beleszúrunk a közepébe: ha nem tapad rá massza, akkor már jó is. Ha még masszás a közepe, akkor csukjuk vissza a sütőt és ellenőrizzük újra, ugyanilyen módon, 5-10 perc múlva.
Ha a süti megsült, vegyük ki, tegyük félre, és hagyjuk a tepsiben kihűlni.
Amíg a sütemény sül, elkészíthetjük a levest.
Hozzávalók:(4 személyre)
1 zacskó (350-500 gr.) mirelit vegyes zöldség, bármi lehet benne, amit szeretünk, csak kukorica ne.
3 evőkanál olaj
1 húsleves, vagy erőleves kocka
1 dl. olaj
1 evőkanál tejföl
1 evőkanál citromlé
1 evőkanál liszt
1 teáskanál piros paprika
1 csomag petrezselyem apróra vágva, vagy két teáskanál szárított petrezselyem
1 teáskanál kakukkfű
1 mokkás kanál só
Elkészítés:
Egy kb. 2 literes lábasba beletesszük az olajat, rátesszük a jeges zöldséget, rászórjuk a petrezselymet és a kakukkfüvet, megsózzuk, ráöntünk 1 dl. vizet és fedő alatt, kis tűzön pároljuk kb. 15-20 percig attól kezdve, hogy a zöldség felengedett és rotyogni kezd. Időnként keverjük meg! Ellenőrizzük – kóstolással – hogy a zöldség megpuhult-e. Ha kell, mert még nem puha, de már sistereg, öntsünk rá még egy kis vizet. Miközben a zöldség puhul, 1 liternyi meleg vízben oldjuk fel a leveskockát.
Ha megpuhult a zöldség vegyük le a tűzről, szórjuk rá a lisztet és a piros paprikát, keverjük össze, tegyük vissza a tűzre és folyamatosan kevergetés mellett egy-két percig hagyjuk, hogy összeálljon. Öntsük fel a húslével, keverjük hozzá a tejfölt és a citromlevet, majd nagyobb lángra téve, hagyjuk, hogy felforrjon. De vigyázzunk, ki ne fusson! Kóstoljuk meg, s ízlés szerint sózzuk még meg, ha kell, illetve ha pikánsabbat szeretünk, tegyünk hozzá még egy kis citromlevet.
Hozzászólás zárolva.