Facebook hozzászólás
216

Lepd meg ezzel Édesanyádat!

Egyre több férfi van, aki szeret, sőt tud is főzni. De mit csináljanak azok, akik – úgy érzik – nem tudnak? Biztos sokan gondoltak már arra, hogy anyunak legalább Anyák napján ne kelljen főznie! Íme egy menü, amit nem lehet elrontani, s ráadásul nem kell a fél éjszakát, meg az egész délelőttöt a konyhában tölteni!

Pikáns zöldségleves

Sajtos-sonkás pulykamell

Epres süti

Az elkészítés módját, s menetét részletesen leírom, hogy a kezdők se jöjjenek zavarba, és a gyerekek is tudjanak segíteni. Elkészítési idő, terítéssel, tálalással együtt – gyakorlattól függően – kb. 2-2,5 óra.

Azt javaslom, a sütemény elkészítésével kezdjék.

Hozzávalók:

2 egész tojás

10 dkg vaj

1 bögre cukor

1 bögre tej

2 bögre liszt

2 zacskó sütőpor

30 dkg eper

Mindegy milyen méretű a bögre, csak a hozzávalók kiméréshez mindig ugyanazt használjuk!

Elkészítés:

Azzal kezdjük, hogy a vajat jóval előbb kivesszük a hűtőből, hogy mire elkezdjük a sütit csinálni, addigra megpuhuljon!

Amikor a sütit elkezdjük, már kapcsoljuk is be a sütőt, 180 fokra állítva, hogy mire a tészta kész, már meleg legyen! S most jöhet, a süti készítés:

Egy nagy tálba beletesszük a vajat, hozzáadjuk a két egész tojást és az egy bögre cukrot. A vaj papírját ne dobjuk ki, még szükség lesz rá! Robotgéppel (habverővel) jó habosra keverjük. (Kis fokozattal, lassú keveréssel kezdjük, majd gyorsabbra kapcsolunk.)

Egy másik, kisebb tálba kimérjük a két bögre lisztet és hozzákeverjük a két zacskó sütőport. Végül a bögrét megtöltjük tejjel.

Majd visszatérünk a nagy tálhoz és hozzáadjuk az alapmasszához előbb a liszt és a tej felét, lassú fokozattal összedolgozzuk a géppel, majd a másik felét a lisztnek és a tejnek, és azt is hozzádolgozzuk, előbb lassan, majd az egészet néhány perc gyors fordulattal összedolgozzuk. A félre tett vajas papírral kivajazunk egy közepes tepsit, nem csak az alját, hanem az oldalát is. (kb. 30×40 centis tepsi kell, de ha egy kicsit nagyobb, vagy kisebb, az sem baj.), majd kilisztezzük. (Beleszórunk kb. 1 evőkanál lisztet és a tepsit addig rázogatjuk, forgatgatjuk, amíg a liszt mindenütt rátapad a vajra.) Beleöntjük a kikevert masszát. A megtisztított megmosott eper szemeket félbe vágjuk, és a massza tetején egyenletesen elrendezzük. A tepsit bedugjuk a meleg sütőbe, közép magasságba. (Tipp: míg apu a tésztát készíti, a gyerekek megtisztíthatják és megmoshatják az epret, ha nagyobbak, akár a félbe vágást is rájuk lehet bízni.)





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!