Facebook hozzászólás
216

Lepd meg ezzel Édesanyádat!

Egyre több férfi van, aki szeret, sőt tud is főzni. De mit csináljanak azok, akik – úgy érzik – nem tudnak? Biztos sokan gondoltak már arra, hogy anyunak legalább Anyák napján ne kelljen főznie! Íme egy menü, amit nem lehet elrontani, s ráadásul nem kell a fél éjszakát, meg az egész délelőttöt a konyhában tölteni!

A sütinek kb. 40 percet kell sülnie, a tészta a sütés közben megemelkedik, az eprek belesüllyednek és belesülnek. A teteje aranybarnásra sül. Úgy ellenőrizhetjük, hogy jó-e, hogy egy tompa hegyű, tiszta kést óvatosan beleszúrunk a közepébe: ha nem tapad rá massza, akkor már jó is. Ha még masszás a közepe, akkor csukjuk vissza a sütőt és ellenőrizzük újra, ugyanilyen módon, 5-10 perc múlva.

Ha a süti megsült, vegyük ki, tegyük félre, és hagyjuk a tepsiben kihűlni.

Amíg a sütemény sül, elkészíthetjük a levest.

Hozzávalók:(4 személyre)

1 zacskó (350-500 gr.) mirelit vegyes zöldség, bármi lehet benne, amit szeretünk, csak kukorica ne.

3 evőkanál olaj

1 húsleves, vagy erőleves kocka

1 dl. olaj

1 evőkanál tejföl

1 evőkanál citromlé

1 evőkanál liszt

1 teáskanál piros paprika

1 csomag petrezselyem apróra vágva, vagy két teáskanál szárított petrezselyem

1 teáskanál kakukkfű

1 mokkás kanál só

Elkészítés:

Egy kb. 2 literes lábasba beletesszük az olajat, rátesszük a jeges zöldséget, rászórjuk a petrezselymet és a kakukkfüvet, megsózzuk, ráöntünk 1 dl. vizet és fedő alatt, kis tűzön pároljuk kb. 15-20 percig attól kezdve, hogy a zöldség felengedett és rotyogni kezd. Időnként keverjük meg! Ellenőrizzük – kóstolással – hogy a zöldség megpuhult-e. Ha kell, mert még nem puha, de már sistereg, öntsünk rá még egy kis vizet. Miközben a zöldség puhul, 1 liternyi meleg vízben oldjuk fel a leveskockát.

Ha megpuhult a zöldség vegyük le a tűzről, szórjuk rá a lisztet és a piros paprikát, keverjük össze, tegyük vissza a tűzre és folyamatosan kevergetés mellett egy-két percig hagyjuk, hogy összeálljon. Öntsük fel a húslével, keverjük hozzá a tejfölt és a citromlevet, majd nagyobb lángra téve, hagyjuk, hogy felforrjon. De vigyázzunk, ki ne fusson! Kóstoljuk meg, s ízlés szerint sózzuk még meg, ha kell, illetve ha pikánsabbat szeretünk, tegyünk hozzá még egy kis citromlevet.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!