Nagyi karácsonyi linzere
Nagyanyáink idejében nem ledes fényfüzérek, hanem igazi gyertyák díszítették a karácsonyfákat. Nem most kapható színes műanyag, gömböket akasztottak az ágakra, hanem használt csokis papírba csomagolt diót és ilyen süteményeket. Sütés előtt fehér színű hímzőfonalat húztunk át rajta. Már napokkal korábban el lehet készíteni, mert sokáig eláll. Soha nem felejtem el nagymamámat, aki így vezetett be a sütés és az örömteli karácsonyi készülődés tudományába! Nyakig lisztesen, cukrosan, diósan jöttünk ki a konyhából! Pompás volt!
Hozzávalók:
- 1/2 kg liszt
- 20 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- kb. 2 ek tejföl
- 1 zacskó sütőpor
- 2 tojás sárgája (az egyik lehet egész tojás!)
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 2-3 ek durvább szemű krisztálycukor
- 2-3 ek darált dió
Elkészítés:
A lisztet eldörzsölöm a vajjal, majd hozzáadom az összes „alkatrészt” és szép, könnyen nyújtható tésztává gyúrom. (Ha kicsit lágyabb lenne, adok hozzá még egy evőkanál lisztet, és újra gyúrom.)
A tésztát kinyújtom kb. fél centisre és a minden ilyen boltban kapható karácsonyi, fenyőfa, harang, csillag, Hold stb. formára kiszaggatom. A maradék tésztát újra összegyúrom, és újra kiszaggatom. Egy csepp maradék sem marad. A formák tetejét bekenem tojásfehérjével, majd ezt a felüket kristálycukorba, illetve darált dióba teszem. Sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem, és 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütöm. Minden sütő más, így mindig nézz rá, nehogy megégjen! Nagyon hosszan eláll!
Hozzászólás zárolva.