Facebook hozzászólás
376

Petőfi kedvenc csuszájával készül Lázár Chef az Országos Rétesfesztiválra

A helyi konyha klasszikus és különleges ízeit és a hagyományos kiskőrösi szlovák rétes elkészítésének titkait május 22-én vasárnap az Országos Rétesfesztiválon ismerheti meg a közönség, ahol közel 250 méter rétes fog elkészülni. A fesztiválon induló rétessütő csapatok a hagyományos ízek mellett olyan különlegességekkel is készülnek, mint a borzselés, az epres-rebarbarás vagy a juhtúrós-medvehagymás töltelékek.

Lázár Chef már szinte hazajár Petőfi szülővárosába a kiskőrösi Országos Rétesfesztiválra. Idén a Petőfi 200 emlékév ünnepi eseményeihez igazodva a zsűrizésen túl egyéb aktivitásokkal is hozzájárul az egyedülálló gasztronómiai fesztivál, Kiskőrös helyi kultúrája és a Petőfi kultusz népszerűsítéséhez. 2022. május 21-én a Szlovák Lakodalmas napján a Lakodalmas étkek főzőversenyén zsűri elnökként kezdi meg tevékenységét, majd Petőfi kedvenc túrós csuszáját készíti el a Chef által újragondolva, a Petőfit megszemélyesítő Bánföldi Szilárd színművésszel.

Május 22-én pedig Lázár Chef és egy kiskőrösi viseletbe öltözött asszony úgynevezett hagyományos „szaladgálós” rétest készít majd a város főterén.

Kiskőrösre mintha már haza járnék! Minden második ember ismerős, minden harmadik ember barát. Az elmúlt években sokszor részt vettem már a Kiskőrösi Rétesfesztiválon. Általában a zsűrizésben veszek részt, de idén egy kis látványfőzéssel is készülök. Tervem még az is, hogy a Lázár Chef YouTube csatornámon receptvideó formájában bemutassam Kiskőröst, a legfinomabb réteseit és réteskészítőit

– nyilatkozta Lázár Chef.

Lázár Chef zsűrizni is fog a rétes fesztiválon (Foto: Mitte Communications)

És mi köze van Petőfinek Kiskőröshöz és a csuszához? 

Petőfi Sándor Kiskőrösön született, 1823. január 1-én. A magyar költő, forradalmár, nemzeti hős, a magyar költészet egyik legismertebb és legkiemelkedőbb alakja. Közel ezer verset írt rövid élete alatt, ebből körülbelül nyolcszázötven maradt az utókorra.

A költő kedvenc ételei a magyaros ételek voltak. A történészek szerint Petőfi szerette az akkoriban nagyon divatos, ma „magyarosnak” nevezett ételeket, így a rostélyost, a gulyást és a túrós csuszát. Néhány korabeli feljegyzés szerint előfordult, hogy még reggelire is gulyást főzetett, szerette aludttejet és a paprikás csirkét.

Süss te is rétest!


Facebook hozzászólás

Hozzászólás zárolva.

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!