Facebook hozzászólás
263

Szilveszteri „védőétel” a Babos káposzta!

Minden benne van, ami a babona szerint a jövőre nézve szerencsét hoz: a bab is, amely ugyanúgy, mint a lencse megsokszorozza a pénzt a következő esztendőben. Benne a káposzta, amely a korhelyleveshez hasonlóan gyógyító hatású, és a disznó is, amely kitúrja a család számára a szerencsét.

Ráadásul remek szilveszteri alapozó és "védőétel".

Babos káposzta (4 személyre)

Hozzávalók: 4 szelet karaj (csonttal együtt)-egyenként 15 dkg-os, 4 darab sütni való kolbász, 2 pár virsli, só, bors, 2 gerezd fokhagyma, 6 dkg olaj

Babos káposztához: 50 dkg savanyú káposzta, 1 fej hagyma, 6 dkg füstölt szalonna, 2 dkg sima liszt, 1 gerezd fokhagyma, néhány szem borókabogyó, fél babérlevél kevés kömény, só, 1,5 dl tejföl, 1 teáskanál keményítő, 30 dkg beáztatott bab (vagy piros bab konzerv)

Előkészítés: A húst megmossuk, enyhén kiklopfoljuk, és sóval, borssal, szétnyomott fokhagymával fűszerezzük. A kolbászt mindkét oldalon több helyen bevagdossuk(kb.fél cm mélyen), a virslit félbevágjuk és az egyik végét keresztben bevágjuk. Ha a káposzta kissé savanyú, átmossuk, majd bő, sós vízben feltesszük főni. Ezután babérlevéllel, boróka bogyóval, köménnyel ízesítjük, és puhára főzzük. Ha megfőtt, lecsepegtetjük, és egy kevés főzőlét félreteszünk.

Elkészítés: A hagymát meghámozzuk és finomra vágjuk, a fokhagymát apróra szétnyomjuk, a szalonnát apró kockákra vágjuk, és egy nagy lábasban kiolvasztjuk. Megpirítjuk benne a hagymát, fokhagymát és a lisztet, mindezt együtt rövid ideig pirítjuk. A félretett főzőlével felöntjük úgy, hogy sűrűn folyós legyen. Jól felforraljuk, majd hozzáadjuk a babot és a keményítővel felvert tejfölt. Még egyszer felforraljuk, jól összekeverjük és melegen tartjük.

Ezalatt forró olajban átsütjük a kolbászt, virslit és a hús mindkét oldalát, majd szépen elrendezzük a tálra tett káposztán.

Ez a kiadós étel megvédi a gyomrot mindenféle szilveszteri megpróbáltatástól!

Egészséges bulizást!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!