STEFFELI HÉTINDÍTÓ
Vargánya és köles, avagy levesben is egészség
Kezdődik a hét; elfogy a jókedv, de ez még nem ok arra, hogy feladjuk! Ilyenkor ráérünk foglalkozni egy kicsit az egészségükkel is. Így tettem ma én is, egy viszonylag egyszerű gombalevest készítettem, amelynek a betétje nem más volt mint a köles. Az igazsághoz tartozik, hogy én 10 dekával készítettem, amitől jó tartalmas, „sűrű” lett, ezért a receptbe már csak 6-8 dekát írtam. Egyébiránt a köles az orvostudomány szerint is nagyon egészséges. Csökkenti a magas vérnyomást, csökkenti a szívproblémák kialakulását.
Hozzávalók:
- 25 dkg vargánya (több is lehet)
- 10 dkg sárgarépa
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 6-8 dkg köles
- 3 ek. tejföl
- friss zsálya (lehetőség szerint)
- fűszerpaprika
- őrölt kömény
- bors, só
Elkészítés:
A vargánya gombát kockákra daraboljuk, de méretétől függően, szeletelhetjük is. A sárgarépát szintén kockákra vágjuk. A vöröshagymát felaprítjuk, és egy kevéske zsiradékon üvegesre sütjük, majd rádobjuk a sárgarépát, 1-2 perc párolás után a gombát is hozzáadjuk. Amikor már a gomba is szépen megpirult, megsózzuk, borsozzuk, köménnyel ízesítjük, egy egész kevés fűszerpaprikával meghintjük, és felöntjük bő 1 liter vízzel. Aztán, ha már felforr, beleborítjuk a kölest is, közepes lángon, időnként megkevergetve, puhára főzzük. A zsályát felaprítjuk, a tejfölt egy-két kanál meleg lével kikeverjük, és a főzés végén ezeket is hozzáadjuk a leveshez.
Hagymás zsályás marhafasírt
A hagyományos, magyaros fasírt sertéshúsból készül és paprikás. Most egy egészen más ízvilágú, de főételként és feltétként is jól használható marhahúsos változatot mutatunk meg.
Hozzászólás zárolva.