Facebook hozzászólás

TÁVCSŐ SE KELL HOZZÁ!

Napsütésben ragyognak a legfényesebben az egri csillagok

Nyáron, ha könnyed, friss borokat keresünk, érdemes az Egri borvidék egyik kiemelt borát, az egri csillagot választanunk. A laza és trendi fehér házasítás már nem csak a borvidéken hódít.

Sarjad a szőlő, Kép: Busák Attila
Kép: Busák Attila

Az Egri borvidék éghajlatára a hűvös klíma és az átlagosnál alacsonyabb csapadékmennyiség jellemző. Ez a kombináció egyaránt kedvez a fehér és a kék szőlőknek is, amelyekből sokféle található ott. Ennek a sokszínűségének köszönhető, hogy Egerben a házasítások készítése régi hagyományokra tekint vissza.

Mivel a szőlőterületek majdnem felét a fehér fajták teszik ki, így 2010-ben fogalmazódott meg a gondolat, hogy az egri bikavér párjaként egy fehér házasítás szabályozását is kidolgozzák. Először tíz pincészet lépett színre egri csillaggal, majd az egymást követő évjáratokban ez a szám fokozatosan nőtt.

Egri csillagok, egy pohár bor, Kép: Busák Attila
Kép: Busák Attila

− Mára már szinte nincs is helyi borászat egri csillag nélkül, és több erre fókuszáló rendezvényt is tartunk Egerben, a palackokkal pedig a fogyasztók a boltok polcain és az éttermekben is találkozhatnak – összegzi Bolyki János. − Mi arra törekedtünk, hogy egy lendületes, gyümölcsös bort készítsünk, ami egy vagány címkével és a könnyen nyitható csavarzárral a mindennapok bora lehet, és látjuk, hogy a fesztiváljainkon is népszerű az egri csillag − teszi hozzá az ismert borász.

A Jani, az Ördöngős nyúl meg a hatlövetű bor + egy video

Bolyki cucc, Kép: László Márta
Kép: László Márta

Mese, mese mátka, pillangós batárba – Móra Ferenc után szabadon -, volt egyszer egy borász és egy grafikus. Összedugták a fejüket, hogy miként is kaphatna új köntöst néhány palack. Adott volt a jó bor, az Ördöngős nyúl, az ufó, a kőfejtő, az utazó gepárd, a Zebra Zuzu és az öteltekből, a barátságból megszületett a Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok új címkecsládja…, ami mellesleg a régi folytatása.  

Az egri csillag legalább négyféle szőlőfajtából álló házasítás, amelynek legalább a felét Kárpát-medencei fajták teszik ki. Három kategóriája van, a classicus, a superior és a grand superior, amik mind száraz borok. A classicus általában friss, üde, intenzív gyümölcs- és virágaromákat érezni benne, és ha fahordós érlelést is kap, akkor sem lehet uralkodó benne a hordós jegy.

Ez az a borfajta, ami tökéletes a nyári szezonra. A szőlőfajták házasításának köszönhetően kiküszöbölhetőek az évjárathatások, és a variációk száma szinte végtelen, így mindenki megtalálja a kedvencét közöttük, akár a kissé feszesebb savú, neutrálisabb, vagy az érett gyümölcsökkel teli, illatosabb stílus áll közel hozzá.

Egricsillag bor különleges étellel, Kép: Busák Attila
Kép: Busák Attila

Ezek a könnyű, friss tételek a mindennapok borai. Tökéletesek egy hétköznap esti gyors vacsora mellé, akkor is jó választás, ha átugranak a barátok, vihetjük magunkkal piknikre, biciklitúrára vagy vízpart mellé, de ne habozzunk csak úgy magunknak is bontani egy-egy palackkal munka után.

A stílusához pont jól passzolnak a nyári fogások. Egy-egy izgalmas összeállítású szendvics, egyszerűbb tésztaételek, csirkesült, szezonális zöldségek, halburger, saláták, tengeri ételek – látható, hogy nem kell bonyolult ételekben gondolkodni a classicus egri csillag mellé.

Szépasszony új ruhában

Egri Borműhely, Kép: PhotoNemes
Egri Borműhely, Kép: PhotoNemes

Tíz egri borász közös gondolkodása, együttműködésre való törekvése hozta létre az Egri Borműhelyt. Világos volt számukra, hogy egymással összefogva messzebbre jutnak el, és így érhetnek el eredményeket a borvidék jobb ismertsége érdekében. 

A Juhász Testvérek Pincészete leginkább a könnyű, jó ivású borairól ismert, az egri csillag pedig náluk is az egyik sikertermék.

− Mi elsősorban a lendületes, gyümölcsös jellegét próbáljuk megmutatni a fogyasztóknak, ami ideális választás a nyári melegben. A fiatalok is szeretik, mivel trendi lett egri csillagot inni, és nem csak itt, a borvidéken – meséli Juhász Ádám.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Így add bele a szíved!

Bár a piros szín és a szív évszázadok, ha nem évezredek óta, a szerelem jelképe, párunk egy doboz szív alakú bonbon láttán bizony elgondolkodhat: hol marad mindebből a gesztus és a kreativitás? Vannak…
1 / 210

Receptek

OTTHON

Luxusvillák saját gáttal a Rómain

Nemsokára elkészül Budapest első minimál stílusú prémium villa-parkja a Római-parton, csupán pár méterre a Dunától!…

Öt tipp, amire nagyon figyelj, ha új növényt veszel!

Itt a tavasz és sokan ilyenkor új növényeket szereznek be a kertjükbe. Az eladónál gyönyörűnek tűnő virágok azonban…
1 / 346

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!