TÉLI LÉLEKMELEGÍTŐ
Baracklekváros bukta
Gulyásleveshez vagy más egytálételhez készített az anyukám annak idején valamilyen kelttésztás sütit. Mindig imádtam! Pammer Lívia blogszerzőnk azt írta: „Eszterem buktára vágyott, elkészítettük. Pihe-puha tésztájú bukták sültek.” Nos, ezek szerint a történelem ismétlődik, a vége pedig nagyszerű!
Hozzávalók:
- 35 deka liszt,
- 10 deka puha vaj
- egy egész tojás
- 2,5 deka friss élesztő
- 1,5- 2 dl langyos tej
- 5 evőkanál barna cukor
- sárgabarack lekvár
- a lekenéshez 5 deka vaj és egy kisebb tojás
Elkészítés:
Az élesztőt két evőkanál cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet a dagasztótálba szitáljuk, beleütjük a tojást, a maradék cukrot, hozzáadjuk a puha vajat és a felfuttatott élesztőt, majd alaposan megdagasztjuk, szép simára. Duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, majd ujjnyi vastagra sodorjuk, téglalapokra vágjuk és a téglalapok közepére lekvárt halmozunk, majd a hosszabbik oldalát ráhajtjuk, és bukta formákat alakítunk, a hajtási illesztést jól össszecsipkedjük. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe szorosan egymás mellé fektetjük a betöltött és formázott buktákat, majd olvasztott vajjal és egy felvert tojással átkenjük. A sütőt hőlégkeveréses üzemmódban 160 fokra melegítjük előre, és pirosra sütjük a buktákat.
Tálaláskor enyhén áthinthetjük porcukorral.
Jó étvágyat!
Rékasi farsangi csörögefánkom
Nagyanyám világbajnok csörögefánkjának receptjét osztom most meg Veletek. Nekem még van derelyemetélőm, de megteszi egy jó éles kés is, ha nincs épp otthon az említett csúcskütyü. Egy jó gulyás, és hozzá a csöröge, tuti siker egy farsangi bulihoz!
Hozzászólás zárolva.