Facebook hozzászólás
877

ÍGY KÉSZÍTS HÁZI PAELLAT!

Finomabb, mint a Ramblán

A spanyolok nemzeti ételének, a paellának számtalan variációja létezik, mi most azt a receptet adjuk közre, melyet bármilyen alaprecept segítsége nélkül készítünk időről-időre, s mindig nagyon finom, mert szinte elronthatatlan.

Tudjuk jól, hogy az eredeti paella egyetlen tepsiben készül, s ettől minden alapanyag átveszi a másik ízét. A mi változatunkba külön-külön készítjük elő a csirkét, a tenger gyümölcseit és a rizst, de meglátják, a végeredmény mégis mennyei lesz. Mikor aztán végre eljutottunk Barcelonába, s a Ramblán ülve rendeltünk egy paellát, messze alulmúlta a házi paella ízét, de valószínűleg csak rossz helyet választottunk.

A pallea-k variációs száma végtelen. Fotó: flickr.com
A pallea-k variációs száma végtelen. Fotó: flickr.com

Hozzávalók:

Elkészítés:

A csirkét daraboljuk fel, sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg olajjal, tegyünk alá 2 dl vizet, s alufóliával letakart tepsiben süssük kb. 1 órán át, mintha sima sült csirkét készítenénk. 1 óra elteltével vegyük le az alufóliát, s kicsit pirítsuk meg a csirkedarabokat. Figyeljünk arra, hogy maradjon rendesen szaft, nehogy sütés közben elillanjon. Miközben készül a csirke, pároljuk meg a tenger gyümölcseit! A fokhagymákat vágjuk apróra, s futtassuk meg az olajon. Amint megérezzük a finom fokhagymaillatot, öntsük fel a fehérborral, sózzuk meg, és tegyük bele a mirelit tengeri gyümölcsöket. Fedjük le, s pároljuk kb. 10-12 percig, közben egyszer-kétszer megkeverhetjük, hogy minden megpárolódjon. Vigyázzunk, hogy ne főzzük túl.

A rizst tegyük fel főzni hagyományos módon: állandó keverés mellett kis olajon kicsit futtassuk meg a rizst, majd másfélszeres vízmennyiséggel öntsük fel. Sózzuk, és tegyük bele a sáfrányt, hogy végeredményként gyönyörű sárga színű rizst kapjunk. Ha minden elkészült, nincs más dolgunk, mint az egészet egy hatalmas tálon vagy tepsiben összerakni. Ne öntsük ki a csirke szaftját és a tenger gyümölcseinek fokhagymás-boros alaplevét sem. Ezekre mind szükség van, ettől lesz a rizs finom szaftos, miközben csirkedarabok és tengeri herkentyűk mosolyognak az emberre. Apróra vágott petrezselyemmel és citromnegyedekkel díszítsük az elkészült paellánkat!





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!