DOBJUK ÖSSZE!
Juhtúró és mák, avagy Leves után, vagy mellé
Jó kis hétköznapi, téli, tartalmas leves mellé mi is kéne jobban, mint ez a fincsi kis pogi! Az őrülten jó ételek mestere szerint ez igazán megkoronázza az ebédet!
Hozzávalók:
- 45 dkg liszt
- 25 dkg juhtúró (Bryndza)
- 10 dkg puha vaj
- 5 dkg élesztő
- 2 ek. tejföl (20%)
- 1 dl tej
- 1 tojás + a kenéshez
- 2 ek szemes mák
- 1 tk kristálycukor
- só
Elkészítés:
Az élesztőt kézmeleg, cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt (kivétel a mák), gyors, könnyű mozdulatokkal, laza, kicsit „tapadós, ragadós” tésztává gyúrjuk. (Mint általában a kelt tésztáimnál, itt is fontosnak tartom, hogy gyúrás közben ne a tésztát, hanem a kezünket lisztezzük, és ha kell többször is.)
A sütőt 190 fokra, előmelegítjük. A lazán összegyúrt tésztánkat, langyos helyen, letakarva, legalább 20 percig kelesztjük. Ezután centis vastagságúra kinyújtjuk, és 1 csapott evőkanál mákkal megszórjuk, a sodrófával finoman belenyomkodjuk, és ügyesen meghajtogatjuk; ismét 20 perc kelesztés következik. Ezt a műveletet még egyszer meg ismételjük, aztán a tésztánkat duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát kinyújtjuk, „bevagdossuk”, kiszaggatjuk, tepsire pakoljuk, a tetejét megkenjük felvert tojással. 15-20 perc pihentetés után, az előmelegített sütőben, 190 fokon kb. 25 perc alatt szépen megsütjük.
Jó étvágyat kíván hozzá: Steffel Csaba
Leveles tepertős pogácsa a kamrából
Minden pogácsa receptje olyan, mint a népmese! Mindenki hozzátesz valamit, vagy épp elvesz belőle, és persze a család szája íze szerint formálja. A kamra javának, vagyis a tepertőnek a csomagolópapírja ezúttal is segített, mert most egy olyan egyszerű recept következik, amit igazán nem lehet elrontani. Próbáld ki, és kápráztasd el szeretteidet!
Hozzászólás zárolva.