ARCCAL KELETNEK
Kínai zöldségleves Maxtól
Ez itt Max egyik kedvenc keleti levese. Sokféle zöldséggel, egy kis halszósszal megbolondítva, tökéletes gyors leves. Arra figyeljünk, az elkészült levest már ne forraljuk, mert a keményítő összetörik, elveszti a hatását!
Hozzávalók:
- 1 liter zöldséges alaplé
- 2 szál újhagyma
- 1 sárgarépa
- 1 kisebb kápia paprika
- 2 evőkanál (mogyoró) olaj
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- 1 teáskanáli reszelt gyömbér
- 2 teáskanál szójaszósz
- 1 teáskanálnyi halszósz (elhagyható)
- ½ teáskanál kínai fűszerkeverék
Elkészítés:
- A hagymát, a kicsumázott paprikát és a répát vágjuk csíkokra. Az olajat melegítsük meg a wokban, és pár perc alatt pároljuk üvegesre a hagymát.
- Adjuk hozzá a répát és a paprikát is. Pirítsuk össze, keverjük bele a gyömbért és a fűszerkeveréket is. Öntsük fel a szójaszósszal és a zöldség lével.
- Főzzük 5-6 percet, közben a keményítőt oldjuk fel egy deci hideg vízben. Vegyük le az energiát takarékra, és sűrítsük be a keményítővel.
...egy tál dödölle, ettél belőle?… én igen!
Huh, mennyiszer mondtuk a mondókát annak idején. Most meg mennyire szeretjük! Dödölle, köret, de alkalmas egytálételként is. Származását tekintve, valahol Vas-Zala megye határán, mi konkrétan göcseji dödölle néven ismerjük, és azt írja a szakirodalom, hogy tejfölös paradicsom salátával pompás nyári vacsora is lehet, de felséges csak simán tejföllel nyakon öntve. Elkészítése izmos munka, jelen esetben úgy határoztuk meg az adagot hogy, másnapra is maradjon, és simán tejföllel fogjuk megenni (még így is maradt belőle!).
Hozzászólás zárolva.