Facebook hozzászólás
3 595

REGGELI TÖKÉLETES

Kovászos, csíkos kalács

Nagyon sok kovászom maradt , és napok óta a csíkos kalács járt a fejemben – hogy milyen jó lenne reggelire vagy uzsonnára egy jó kis kávé mellé vajjal, lekvárral vagy mézzel eszegetni. A gondolatot tett követte, és megszületett minden idők legfinomabb csíkos kelt kalácsa saját nevelésű természetes kovásszal!

Kovászos csíkos kalács, Kép: Pammer Lívia
Kép: Pammer Lívia

Hozzávalók:

  • 50 deka liszt
  • 17 deka aktív kovász
  • 5 deka puha vaj
  • reszelt citromhéj – ebből jó sokat(!)
  • cukor
  • 1 egész tojás
  • tej
  • kakaópor
  • mehet bele mazsola is, (de Pammer Lívia családja nem szereti…)

Elkészítés:
A kovászt a liszt feléhez kevertem, és egy éjjelre meleg helyen hagytam. Reggel a liszt fennmaradó részét, a tojást, a cukrot, a vajat, a citromhéjat kevés langyos tejet hozzáadtam, alaposan megdagasztottam. Kellemes tapintású, lágyabb, de nem ragacsos tésztát dagasztottam. Ezután kettévettem a tésztát, és az egyik felébe kakaóport dagasztottam: így lett egy fehér és egy barna kalácstésztám.  A tésztákat lisztezett kelesztőbe tettem, meleg helyen, letakarva duplájára kelesztettem. Lisztezett deszkán kisodortam a kakaós tésztát, majd a sima tésztát is. A sima tésztára ráhelyeztem a kisodort kakaósat majd szorosan feltekertem. Sütőpapírra tettem, letakarva duplájára kelesztettem újra. Utána átkentem egy egész felvert tojással, és 180-190 fokos előmelegített sütőben aranybarnára sütöttem. Nagyon illatos, csodaszép lyukacsos puha belű kalács sült.

Jól tedd el a receptet, mert még karácsonykor is jól jöhet!

Szép reggelit és jó étvágyat kíván: Pammer Lívia

Gyerekkorunk tuti reggelije

Bundáskenyér, Kép: László Márta
Bundáskenyér, Kép: László Márta

Sosem felejtem el a nagyiéknál töltött bundáskenyeres reggeliket! Ezt a hangulatot szerettem volna felidézni a férjemnek is a minap, és ő boldog volt az ötlettől! Saját bevallása szerint anyukája készített utoljára neki ilyen csodás reggelit! Hölgyeim! Az anyukák reggelijével nem lehet felvenni a harcot, de próbálkozni lehet! Sőt, olyan boldogságot okozunk, amivel aztán hegyeket lehet elhordani… ! És olyan egyszerű, hogy mesébe illő!





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!