PAIN PAILASSE
Svájci gyökérkenyér kezdőknek is
Olyan kevés időm van mostanában főzni, kenyeret pedig már nem is tudom mikor sütöttem utoljára. Tegnap este összeállítottam egy gyökérkenyeret, hogy reggel legyen friss kenyerünk és a tervezett ebédhez is pont passzolt. Nincs párja a frissen sült ropogós kenyérnek, az biztos! Kezdőknek is bátran ajánlom az elkészítését – írja Pammer Lívia!
Hozzávalók:
- 45 dkg (Bl 80-as) liszt
- 5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 2,5 deka friss élesztő
- 1 evőkanálnyi puha sertészsír
- 1 csapott evőkanál só
- 2,8 dl langyos víz
Elkészítés:
Most kicsit rugalmasabb , puha de nem folyós tésztát készítettem. A hozzávalókat egy dagasztótálba tettem, és kézzel sima tésztát kevertem, de nem dagasztottam csak egyneműsítettem az alkotóelemeket. Puha, kissé ragacsos ( de nem folyós-lágy ) tésztát kaptam, majd konyharuhával letakartam, és egész éjjelre a kelesztőtálban hagytam. Reggel a sütőt előmelegítettem 200 fokra, a tésztát lisztezett deszkára borítottam , kettő darabba vágtam, kissé kilapogattam, külön-külön feltekertem majd a tengelye mellett kettőt-hármat csavartam rajta, hogy a kedvelt gyökér formát elnyerje. Ezután sütőlemezre, szilikonos sütőpapírra fektettem, és letakarva 20 percig pihentettem. A sütőtérbe tettem egy kevés vizet . A 20 perc letelte után a gyökérkenyereket a sütőtérbe tettem és aranyszínűre sütöttem. Rácson hűtöttem. Illatos, ropogós és pihe-puha belű kenyérkék sültek.
Jó étvágyat kíván hozzá: Pammer Lívia
Morzsasüti szilvával Pammer Livi konyhájából
Cuki házi szerzőnk egy blogkóstolón mutatta meg, hogy is kell ezt készíteni! Egy gyors és nagyon finom desszert lett belőle. Az eredeti recepttől annyiban tért el, hogy a zabpelyhet nem őrölte meg, hanem apró szemű szőlőt használt, és kicsivel több gyümölcsöt tett bele, mint amennyit a leírás megadott.
Hozzászólás zárolva.