Mi a baj az epres joghurtokkal?!
Mintegy 38 epres joghurtot vizsgált meg az élelmiszer-biztonsági hatóság, és a termékek felénél jelölési hibákat vagy hiányosságokat talált. Még az is előfordult, hogy az epres nem is volt epres…
Nyáron elvégezték az epres joghurtok élelmiszerlánc-biztonsági célellenőrzését – tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A vizsgálat során 19 terméknél, vagyis minden második esetben találtak hiányosságokat, enyhébb és súlyosabb jelölési hibákat.
Gyakori hiba volt, hogy a jelölésen feltüntetett adatok nem egyeztek meg a gyártmánylapban vagy a termékspecifikációban foglaltakkal, így nem valósághűen tájékoztatták a fogyasztókat. Nem pontosan sorolták fel például az összetevőket, egyes adalékanyagok és egyéb összetevők hiányoztak a jelölésről, a tápértékadatok nem egyeztek a gyártmánylapban vagy a termékspecifikációban foglaltakkal, vagy nem az előírás szerint tüntették fel azokat. Előfordult, hogy az előírt, legalább 4 százalékos gyümölcstartalom alatti epret tartalmazó egyes termékeket és az utóhőkezelt termékeket megtévesztő módon nevezték „epres joghurt”-nak. Egy esetben találtak a boltok polcain magyar nyelvű jelölés nélküli termékeket is.
A csak kisebb jelölési hibás termékek előállítóját vagy forgalmazóját a hatóság figyelmezteti, míg a súlyosabb jelölési hibáknál élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki, és kötelezik a felelőst a hibák kijavítására. Az élelmiszer-ellenőrzési bírság várható összege összesen mintegy 700 ezer forint.
A laboratóriumi ellenőrzés során a Nébih mind a 38 termék zsírtartalmát ellenőrizte, illetve szúrópróbaszerűen vizsgálták a joghurtok tartósítószer-, édesítőszer- és mesterségesszínezék-tartalmát is. A jelölésen feltüntetett édesítőszerek mennyisége minden esetben megfelelt az előírt maximális értékeknek, és a termékek mikrobiológiai vizsgálata igazolta, hogy egy termék kivételével minden vizsgált joghurt grammonként az előírt mennyiségben tartalmazta a tejsavbaktériumokat.
Hozzászólás zárolva.