>
Facebook hozzászólás

MEDDŐSÉG

Gondolkodtál már azon, hogy a tökmag nem elég?

Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően ma már azt pontosan tudjuk, hogy mekkora jelentősége van a folsavnak a várandósság alatt. Segít minimálisra csökkenteni a velőcső-elzáródási rendellenességek kialakulását. De azt tudta, hogy a férfiak nemzőképességének fenntartásához is elengedhetetlen? A témában Ratkó Tünde szülésznő ebben is segít eligazodni.

Tökmag, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Nemcsak a tökmag…

Még mindig tabu témának számít a férfi meddőség valamiért. Ha az erősebbik nem hajlandó is foglalkozni ezzel a lehetőséggel, akkor is megállnak annál a pontnál, hogy sok tökmagot kell enni, és akkor minden rendben lesz. Ez azonban sajnos nem így van. Nagyapáink praktikája az ő korukban tökéletesen működött, de azóta eltelt több, mint 50 év, és ezalatt az idő alatt az élelmiszereink beltartalma (ásványi anyag, nyomelem és vitamin) jelentősen, több, mint 50 %-kal csökkent!

A “tökmagos megoldással” az is gond, hogy egy sor olyan szükséges anyagot nem képes pótolni, melyek szintén részei az egészséges spermatermelésnek. A tökmag sok szelént tartalmaz, mely valóban nagyon fontos a normál nemzőképességhez, de magában ma már kevés. A beltartalmi csökkenésnek köszönhetően ugyanis fokozatosan kialakul a férfiak szervezetében is a hiányállapot, mely a tápanyagraktárak kimerülésének következménye. Hogy visszaállítsuk a normál termékenységet, ezeket a raktárakat fel kell tölteni.

A félelem is okozhatja a meddőséget!

Félelem, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Igen magas, és évről évre egyre csak nő Magyarországon a meddő párok száma. Ez már önmagában is nagyon aggasztó, hiszen rámutat arra, hogy nagyon sok felderítetlen betegséggel állunk szemben. Ugyanakkor számolni kell azokkal a tényezőkkel is, melyeket mi magunk generálunk. Ebben az esetben a szüléstől való beteges rettegéssel, vagyis a tokofóbiával foglalkozunk. A témában dr. Angyal Géza szülész nőgyógyász főorvos segít eligazodni.

Folsav

Íme egy, azok közül a tápanyagok közül, melyek a férfiaknak is kiemelten fontos. A hölgyeknél a folsav egyik legfontosabb hatása, hogy minimalizálja az esetleg kialakuló velőcsőzáródási rendellenességek esélyét. A férfiaknál a folsav szerepe az egészséges spermatermelésben jelentős.

Ez az anyag részt vesz a spermatermelésben is, ezen kívül pedig a spermium fejében lévő DNS védelmében játszik fontos szerepet. A DNS sérülésével a spermium még gond nélkül célba tud érni, de a magzatot érintő genetikai rendellenességek aránya jelentősen megnő – mondja Ratkó Tünde.

Tápanyagok

Különös helyzet állt elő korunkra. Ahhoz, hogy a termékenységet képesek legyünk normál szinten tartani, megfelelően kell étkeznünk. De mivel az élelmiszerek beltartalma lecsökkent, így ez is sokszor kevés. Ennek köszönhető, hogy ma, a meddő pároknál az esetek 40%-ban a férfiaknál jelentkezik a hiba (40 %-ban a hölgyeknél és 20 %-ban egyéb okokra vezethető vissza).

Terhesség, Kép: pp/archív
Kép: pp/archív

A szakemberek ajánlása alapján ma már éppen ezek miatt az okok miatt jelentenek megoldást a táplálékkiegészítők, vagy férfivitaminok. Ezek közül azonban mindenképpen olyat kell keresni, melyben a tápanyagok szerves, biológiailag aktív kötéssel vannak jelen. Ezek a gyakorlatban a legtöbbször -citrát és -glükonát kötési formákat jelentenek. Ezekkel ugyanis a tápanyagok felszívódása akár 80 %-kal is jobb.

A felszívódás elősegítéséhez mindenképpen érdemes komplex készítményt szedni, vagyis olyat, ami sok összetevőt tartalmaz. Az egyes anyagok ugyanis elősegítik mások felszívódását, mint például a vas esetében a C-vitamin.

(Forrás: ratkotunde.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Élet fiatalkori demenciával

Az 53 éves Carolnál három évvel ezelőtt állapították meg a fiatalkori demenciát. Tizenöt éve él férjével, Malcolmmal boldog házasságban. Megmutatjuk, hogyan, mert nem ők az egyedüliek, akik ilyen…
1 / 212

OTTHON

Lassuló piac, gyorsuló alku

Ahogy lassan, de biztosan csökken az áremelkedés, úgy egyre erősebb az alkudozás. Ez annak is köszönhető, hogy…

Felnyomja az árakat a fővárosi dugódíj

Több évtizedes múltra tekinthet vissza a fővárosi forgalomcsillapítás és az ingázók tömegközlekedésre terelésének…
1 / 351

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 149

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!