Facebook hozzászólás

ÉTREND-KIEGÉSZÍTÉS

Nem elég a retek, a káposzta, meg a narancs

Étrend-kiegészítésre azért van szükségünk, mert normál táplálkozással nem visszük be a megfelelő minőségű tápanyagokat a megfelelő mennyiségben. Ez a mai étkezési szokások mellett egész évben érvényes, de az év hidegebb időszakában jellemző. Késő ősztől tavaszig sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt eszünk, melynek következményeként jóval kevesebb mikrotápanyag jut be szervezetünkbe.

A télen hozzáférhető – főleg déli – gyümölcsök a szállítás és tárolás során sokat veszítenek vitamintartalmukból, sőt tartósítószerekkel szennyezettek. Ilyenkor mindenképp szükség van kiegészítésre, amellyel számos heveny betegség megelőzhető.

Retek, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Mi változik tavasszal?

A jó idő beköszöntével több zöldség kerül az asztalunkra. Ne feledjük azonban, hogy ezek a primőr zöldségek még nem láttak sok természetes napfényt. A gyümölcsöknek pedig még itt sincs a szezonja, így azok nagy tárolóházakból kerülnek asztalunkra.

Mindkét esetben igaz, hogy a növények messze nem érték még el azt a minőséget, amely elvileg adná a vitaminok megfelelő bevitelét. Ezekben a növényekben ráadásul sokkal magasabb az olyan mezőgazdasági mérgek mennyisége, melyek eltávolítása plusz terhet ró szervezetünkre. Így az épphogy megfelelő szinten levő vitaminkészleteink tovább csappannak.

Mi lesz a bőrünkkel böjt idején?

Hamvazószerdától nagyszombat éjfélig böjtölünk a hagyomány szerint, és ha néha meginognánk, elég, ha arra a sok pozitív hatásra gondolunk, amely a böjttel együtt jár. Ahogy megtisztulunk, szinte a gondolkodásunk is felfrissül, és tisztábban látunk sok mindent magunk körül, de a legfőbb hozadék mégiscsak az, hogy jót teszünk ízületeinknek, csökken a koleszterinszintünk, stabilizálódik a vérnyomásunk, erősödik az immunrendszerünk. És mivel a bőr az egyik legfontosabb kiválasztószervünk, nem mellékesen a bőrünk állapota is szebb lehet egy böjti időszak után. Mivel több zöldséget, gyümölcsöt eszünk, és jobban figyelünk a folyadékbevitelre is, ezt a bőrünk állapota is meghálálja.

Meddig szedjünk vitamint?

A mai tipikus táplálkozás sok életbevágóan fontos vitaminból a minimális szintet sem adja meg a szervezetnek. Kalciumból, magnéziumból, cinkből, mangánból, B6-vitaminból, D-vitaminból és Omega 3 zsírsavból az emberek nagy része nem viszi be a megfelelő mennyiséget. Ezen említett tápanyagok csak a legnyilvánvalóbbak. Tovább rontja a helyzetet, hogy a különböző problémáink miatt folyamatosan diétázunk. A fogyókúrák, a tiszta vegetáriánus diéták a fehérje, zsír és szénhidrát megszorító diéták mind-mind különböző mikrotápanyagoktól fosztják meg szervezetünket.

Narancs, Kép: pixabay
Kép: pixabay

A magyarok körében igen magas a D-vitamin hiány aránya, pedig ez a vitamin nem csak a Kalcium felszívódásához és beépüléséhez szükséges, de fontos tumormegelőző faktor is, és befolyásolja hangulatunkat. Ez az adat ráadásul nemcsak a téli hónapokra érvényes.

Napozás, semleges, Kép: pixabay

Mindezekből látható, hogy más tényezők is befolyásolják a mikrotápanyag-ellátottságunkat, mint a zöldség- és gyümölcsfogyasztás, illetve az évszakok váltakozása. Igényeinket egyéni szükségleteink és kockázati tényezőink módosíthatják.

Mivel nem tudjuk, hogy pont mi hiányzik nekünk, érdemes egész évben egy alapvitamint, nyomelemeket és ásványi anyagokat tartalmazó multivitamin készítményt szedni. A bevett mennyiség legfeljebb a nyári hónapokban csökkenthető, de nem érdemes teljesen elhagyni!

(Forrás: vitaminsziget)

Pörögj fel öt nap alatt, tavaszi vitaminkúrával!

A tavasz mindenkinél a megújulás időszaka, így ilyenkor érdemes különös figyelmet fordítani a megfelelő vitaminbevitelre, illetve feltölteni a télen kimerült szervezetedet. Egy lékúra kiváló választás lehet, hiszen a nyersen préselt zöldség és gyümölcslevek segítenek, hogy fittebbnek érezd magad, ráadásul a tavaszi fáradtságot is könnyebben átvészelheted!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Hamarosan feladják a leckét a frontok

Kedden még frontmentes napban lehet részünk, de szerdán újabb kettős front érkezik, és ez még csütörtökön is…

Káros a “gyorstalpalós” fogyás

Lehetnek endokrinológiai okai a hízásnak, tehát mirigyek megváltozott működése miatt is növekedhet a súlyunk, de…
1 / 1 505

Receptek

OTTHON

Több tízmillió haramia élhet a lakásodban

Magyarországon több mint 2 millió ember szenved allergiás megbetegedésben, amelyek közül a poratka által okozott…

Ne a pénztárcád, a kreativitásod legyen menő!

Egy egész évnyi hajtás kellett ahhoz, hogy rájöjjünk, semmire sincs szükségünk, csupán tartalmas együttlétre…
1 / 349

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!