Epres lepény
Ez az Epres lepény recept tulajdonképpen egy elegánsan hangzó de könnyen elkészíthető francia claofutis.Hozzávalók a tésztához:15 dkg liszt7,5 dkg margarinkb. 1 ek cukorreszelt citromhéjTöltelékEper (annyi, amennyi bőven megtölti a formát)PorcukorÖntet:2 tojás2 dl tejszín2-3 ek cukorVanília
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összemorzsoljuk, annyi vizet teszünk hozzá, hogy gyúrható legyen (de ne ragacsos) és egy órára hidegre tesszük. Egy fodros szélű gyümölcstorta formát kikenünk vajjal, liszttel. Elterítjük benne a tésztát úgy, hogy pereme is legyen. (Én nem szoktam előre kinyújtani, hanem a forma közepétől kezdve kézzel nyomogatom a szélek felé.)
Elrendezzük a tésztán a megmosott és gondosan megszárított epret, megszórjuk cukorral – de ha elég édes, ez el is maradhat. Ha zavar, ha kicsit eláztatja a gyümölcs tésztát, akkor alá szórhatunk egy kis zsemlemorzsát. Előmelegített sütőbe rakjuk, és addig sütjük, amíg a gyümölcs kicsit megfonnyad, a tészta kicsit megemelkedik (ez az én sütőmben kb 20 perc). Közben a tojásokat kikeverjük a tejszínnel és a cukorral és a vanília magokkal. A félig megsült tortát leöntjük az öntettel és tovább sütjük kb. 20 percig. Akkor van kész, ha a teteje szépen megbarnul, és a korábban folyós öntet megdermed (kb. mint egy puding). Rusztikus, de nagyon szép süti.
Ugyanezzel az alappal – tészta és öntet – szinte bármilyen variáció lehet, a legkülönfélébb gyümölcsökkel, vagy sós verziókkal. Csak fűszerezésen és fantázián múlik.
Nézd meg a többi receptet és szavazz!
https://www.eletforma.hu/nyero_recept.html
Hozzászólás zárolva.