Facebook hozzászólás
240

A zöldborsó új arca – belecsaptunk!

Itt a nyár, bátran használjuk együtt a különböző, friss, kerti zöld fűszereket a főzéskor. Jól megy például a petrezselyem a mentához! Itt van például a zöldborsóleves, amit egész egyszerűen újjávarázsolhatsz velük. Kánikulában nemcsak kifejezetten üdítő, de elkészítve is bámulatosan friss zöld színű!

Zöldborsó, közeli felvétel, Kép: publicdomainpictures
Kép: publicdomainpictures

Hozzávalók:

  • 70 dkg fejtett zöldborsó
  • 1-1 csokor petrezselyem és menta
  • 2 szál újhagyma vagy annak megfelelő póréhagyma
  • 1 krumpli
  • 1/2 ek vaj
  • 1 ek olaj
  • kb. 1 l zöldséges alaplé
  • ízlés szerint só, frissen őrölt bors

Elkészítés:

Tedd fel melegíteni az alaplevet. Kockázd fel a krumplit, karikázd fel a hagymát, egy másik deszkán vágd apróra a petrezselymet és a mentaleveleket. Egy másik edényben olvaszd össze a vajat az olajjal (a kettőtől selymesebb lesz a leves!), és dobd rá először a hagymát, majd kisvártatva a burgonyát. Nagyjából ötperces pirítás után öntsd hozzá a már meleg zöldséges alaplevet, és főzd meg benne a krumplit (ez segít majd sűríteni!).

Menta, Kép: publicdomainpictures
Menta, Kép: publicdomainpictures

Sózd, borsozd ízlésed szerint. Ha puha a burgonya, öntsd hozzá a zöldborsót, a zöld fűszereket (a hagymakarikákból illetve a petrusból és a mentából picit tegyél félre a díszítésnek). Főzd még úgy öt percig, és jöhet a turmixgép! Öntsd bele, és zúzd krémmé! Öntsd tányérkákba, és szórd meg a tetejét a félre tett hagymával, mentával, petrezselyemmel!

Díszítheted még egy kis reszelt sajttal, levesgyönggyel, pirított kenyérkockával.

Siess a piacra, mert hamarosan vége a zöldborsó-szezonnak! Vegyél egy kicsit többet, és készítsd el ezt a zöldborsós tésztát is!

A menta gyógyító hatását már az ókorban is ismerték. Fertőtlenítő, frissítő hatású. Segíti az emésztést, oldja a menstruációs görcsöket. Torokgyulladást, hörghurutot is kezelhetsz vele. Én a kertemben nevelem egy nagy cserépben.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!