Facebook hozzászólás
117

A szexnél is van élvezetesebb tevékenység: az evés!

Az evés mindig is az emberiség egyik legélvezetesebb tevékenysége volt. Egyes kultúrákban a szexualitásnál is fontosabb. Ha egészségesen és kiegyensúlyozottan táplálkozunk, akkor ma sem kell lemondanunk az evés élvezetéről.

 A legfontosabb, hogy tudatosan étkezzünk, együnk mindenfélét, de mindenképpen tartsuk be a megfelelő arányokat! Nincs „rossz” vagy „nem megfelelő étel!

 Miért eszünk?

Amikor eszünk, nemcsak az éhséget csillapítjuk, hanem ellátjuk szervezetünket az élethez szükséges tápanyagokkal. A szervezet csak akkor tud működni, ha étkezünk. Energiát ad, biztosítja a növekedést, és szabályozza azokat az életfolyamatokat, amelyek a szervezet megfelelő működéséhez járulnak hozzá.

A szervezetnek energiára van szüksége, és ezt az energiát az elfogyasztott ételben található szénhidrátok, zsírok és fehérjék szolgáltatják. Ha megvonjuk magunktól a táplálékot, nem lesz erőnk, nem tudunk rendesen koncentrálni, sőt még a szexuális életet se élvezzük majd.

Az ételek energiatartalma

A fehérjék a sejtek, a testszövetek alkotórészeinek legfőbb összetevői. Az izmok fejlődéséhez szükséges, nélkülözhetetlen. Azért fogyasztunk fehérjét, mert fenntartják és kijavítják a szöveteket. Ezen kívül segíti az emésztést, az anyagcserét, és erősíti az immunrendszert.

A szénhidrátok nagyon fontos összetevői az étrendnek. A legfontosabb szénhidrátforrások a zöldségek, például a glükóz gyümölcsökben és a zöldségekben, a fruktóz (gyümölcscukor) gyümölcsökben és mézben, a szacharóz (répacukor) cukorrépában, cukornádban vagy gyümölcsökben és zöldségekben, a keményítő gabonafélékben, burgonyafélékben, hüvelyesekben, gyümölcsökben és egyéb zöldségekben található meg.

A legjobb, ha naponta gyümölcsökből, és zöldségekből 45 százaléknyi szénhidrátot viszünk be szervezetünkbe, az 55 százalékot, pedig kenyér, vagy gabonafélék tegyék ki.

A lipidek vagy a zsírok adják a test energiáját. Legfontosabb tulajdonságuk, hogy szállítják a zsíroldékony vitaminokat a sejtekhez. Sajnos sokan megvonják maguktól, mert úgy vélik, árt a szervezetnek. Azonban az, hogy ártalmasak vagy előnyösek-e az egészségre a zsír típusától és a bevitt mennyiségtől függ.

A telített zsírsavak túlzott fogyasztása okozhat szívbetegséget, vagy magas koleszterint. Ezek főleg a vajban, a sajtban, a zsíros húsokban, a tojásban, és bizonyos növényi olajokban találhatók.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!