Az életedről van szó! Muszáj változtatni a szokásaidon
A nyári melegben még a töltött káposzta és a paprikás csirke legnagyobb rajongói is változtatnak egy kicsit étkezési szokásaikon, és kevésbé kalóriadús, könnyebben emészthető fogásokat is hajlandók elfogyasztani.
A legjobb alkalom tehát, hogy tartósan változtassunk mindennapi táplálkozásunkon.
Legfőképpen azért, mert a globális felmelegedés hatására már néhány éve elindult Magyarországon az a változás, hogy a korábbi kontinentális, 4 szezonos ország helyett mediterrán éghajlatú maximum 3, de inkább 2 szezonos ország leszünk. Már a tavalyi év is jól mutatta, az idei pedig megerősíti ezt a változást: a nagyon enyhe telet szinte minden átmenet nélkül követte a 20 fok feletti, 30 fokhoz közelítő nagy meleg. Kimaradtak a langymeleg, kellemes tavaszi hónapok. A legjobban a természetben lehetett ezt megfigyelni, hiszen pillanatok alatt rügyet bontottak a fák, bokrok, kinyíltak és néhány nap alatt el is hervadtak a tipikus tavaszi virágok. A május eleji ballagásokra bizony már nem lehetett hatalmas orgonacsokrokat vinni az iskolájuktól búcsúzó diákoknak.
Az ember pedig azt vehette észre magán, hogy sokkal feszültebb, idegesebb, türelmetlenebb, frusztráltabb. Sokan azt gondolhatták, hogy a mindennapi megélhetés nehezebbé válása, a belpolitikai villongások okozzák ezt. Ez is benne van, de valójában a jelentősebb ok, hogy szervezetünk sokkal nehezebben áll át a klímaváltozásra, mint a természet.
Ha ebben a változó klímában megtartjuk korábbi, a magyarokra jellemző étkezési szokásainkat, annak súlyos következményei lehetnek egészségünkre!
Az elhízás, és ennek következtében a szív- és érrendszeri betegségek, ízületi és más mozgásszervi betegségek már eddig is a népbetegségeknek számítottak, és ez még inkább igaz lesz, ha a klímaváltozást nem követjük a táplálkozásunkban!
Sokan érzik ezt, de bizonytalanok, hogyan és mit változtassanak. Pedig elméletileg egyszerű, a megvalósítás azonban tudatosságot, és következetességet igényel.
Ha egy kicsit tájékozódunk a különböző nemzetek konyhaművészetében és étkezési szokásaiban, felfedezhetjük az összefüggést az adott ország klimatikus viszonyai és a táplálkozás között, mely az évszázadok során alakult ki.
Mivel lassan egész Magyarország is a mediterrán égövhöz tartozik, érdemes alaposabban megismerni, és étkezési szokásainkban is mindennapossá tenni a mediterrán országok, pl. Franciaország, Olaszország, Spanyolország táplálkozását.
Hozzászólás zárolva.