Az egészséges emésztés 10 parancsolata.
A rossz emésztés kihat az egész szervezetre, hiszen nem szívódnak fel pl. azok a fontos ásványi anyagok, vitaminok, amelyek elengedhetetlenek egészségünk megőrzéséhez.
Has puffadás, rendszertelen széklet, hol hasmenés, hol székrekedés, stb. – mind arra utal, valami nincs rendben a gyomorban, vagy a belekben. Viszont ha gond van az emésztéssel, az kihat az egész szervezetre, hiszen nem szívódnak fel pl. azok a fontos ásványi anyagok, vitaminok, amelyek elengedhetetlenek egészségünk megőrzéséhez.
Az emésztőrendszer problémáihoz, megbetegedéseihez nagymértékben hozzájárul a helytelen táplálkozás.
Május 29-én volt az Egészséges Emésztés Világnapja, melynek alkalmából a WGO (Nemzetközi Gasztroenterológiai Szövetség és a Magyar Gasztroenterológiai Társaság 10 pontban foglalta össze tanácsait egészséges emésztés megőrzésének érdekében:
1. Egyen gyakrabban kisebb mennyiséget, de a bevitt kalóriamennyiség ne legyen több! Étkezzen naponta lehetőleg ötször a 2-3 helyett!
2. Fogyasszon kellő mennyiségű rostot: egyen mind az öt étkezéshez zöldséget vagy gyümölcsöt, valamint több teljes kiőrlésű lisztet tartalmazó, ill. hüvelyesekből készített ételt!
3. Egyen több halat: lehetőleg hetente három – ötször fogyasszon halat!
4. Fogyasszon kevesebb zsírt, zsírban és olajban sütött ételeket!
5. Egyen (minden nap) fermentált tejtermékeket, különösen olyan probiotikus termékeket, amelyek emésztőrendszerre kifejtett jótékony hatása bizonyított!
6. Lehetőleg kevésbé zsíros húsokat válasszon, mint például csirke, pulyka,
nyúl, vagy sovány marhahús, sertés (mangalica, karaj), illetve bárány!
7. Igyon több folyadékot, 2 litert naponta, és fogyasszon kevesebb koffeintartalmú, alkoholos és cukrozott italt!
8. Étkezzen nyugodt körülmények között és lassan, alaposan rágjon meg minden falatot!
9. Mozogjon rendszeresen, és lehetőleg mellőzze a dohányzást!
10. Törekedjen az ideális testsúly kialakítására és megtartására, a túlsúllyal élőknél gyakrabban fordul elő emésztőrendszeri panasz!
Hozzászólás zárolva.