Tömd magad boldoggá! Például így…
A téli hónapokban, különösen karácsony után sokakra rátör a rosszkedv, a lehangoltság. A megfelelő, tudatos táplálkozás azonban segíthet az általános levertség elűzésében. Mit együnk tehát?
A fáradtság érzése a sötétebb téli időszakban könnyen felütheti a fejét, ám tudatos táplálkozással nemcsak véget vethetünk a borongós hangulatnak, hanem elejét is vehetjük annak. – Mindenekelőtt a jódban gazdag koszt segíthet szellemi teljesítményünk és anyagcserénk felpörgetésében – magyarázza Katharina Kitze, a lipcsei Független Betegtanácsadó (Unabhangige Patientenberatung, UPB) elnevezésű németországi szervezet pszichológusa.
– A téli hónapok étlapjáról nem hiányozhatnak a tengeri halak, valamint a friss zöldség sem, mint ahogy a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyérfélék között is számos olyan van, amely sok jódot tartalmaz. Az előzőekben felsoroltak mellett jódozott konyhasó használatával is fedezhetjük szervezetünk igényét – teszi hozzá a szakértő.
Természetes boldogsághormonok
Mint tudjuk – vagy akár tapasztaljuk – a nassolás is hozzájárulhat hangulatunk javításához, ha nem visszük túlzásba. – Napi egy szelet csokoládé elfogyasztásában semmi kivetnivaló nincsen – mondja Kitze -, mivel a csoki a szerotonin elnevezésű, „boldogsághormonként” is emlegetett anyag termelésére ösztönzi szervezetünket, amelyből a hideg, sötétebb évszakokban tudományosan bizonyítottan is kevesebbet termel, mint a napfényes tavaszi és nyári hónapok idején.
A hangulatjavításhoz szintén pozitív módon járulnak hozzá a különböző ásványi anyagok, s különösen ajánlott a magas vastartalmú élelmiszerek (mint például a brokkoli, a kelbimbó, a bab, vagy a banán) fogyasztása. Szellemi állapotunk karbantartása érdekében a magnéziumtartalmú ételek is kifejezetten ajánlottak. Ebbe a kategóriába tartoznak a teljes kiőrlésű gabonából gyártott készítmények, a dió, mogyoró és társai, valamint a tejtermékek.
Hozzászólás zárolva.