7 orvosi tanács a Candida-diétához
A Candida normál állapotban is bélrendszerünkben tanyázik, csak a „jó” baktériumok kordában tartják. A bélflóra megváltozása, a fertőzések, az immunműködések zavara és a stressz azonban megboríthatja ezt a finom egyensúlyt, és a Candida túlnövekszik.
7 tanács a Candida-diétához
A legtöbb gombás fertőzést a Candida fajok, azon belül is a candida albicans okozzák. A Candida normál állapotban is bélrendszerünkben tanyázik, csak a „jó” baktériumok kordában tartják. A bélflóra megváltozása, a fertőzések, az immunműködések zavara és a stressz azonban megboríthatja ezt a finom egyensúlyt, és a Candida túlnövekszik. A legfontosabb hajlamosító tényező az antibiotikum használat, a cukoranyagcsere-zavar és a cukorbetegség, illetve az alkoholizmus.
A Candida a szájüregben, a bélrendszerben, a bőrön vagy hüvelyben is megjelenhet, felbukkanása alattomos és változatos: a testszerte jelentkező gombásodástól a puffadáson és migrénen át a legkülönbözőbb, furcsa tüneteket produkálhatja. A Candida a savas közeget kedveli, cukorral táplálkozik, de az alkoholt sem veti meg (sőt maga is termeli azt), de a „jó” baktériumok, sőt a joghurt gombák, illetve a megfelelő bélmozgás gátolja létezését. A Candida ellen sokat segít a természetes gombaölő hatású grapefruitmag csepp és a kaprilsav tartalmú készítmények. Mindezek hatását Candida-diétával tehetjük teljessé.
A Candida-diéta alapjai:
1. Száműzzük étrendünkből a cukrokat, édességeket, finomított szénhidrátokat és az alkoholos italokat! Ügyeljünk arra, hogy a legtöbb szója-, rizs- és gabonatej cukrot is tartalmaz, melyeket kerüljünk! Ki kell éheztetnünk a gombákat, amihez nem megengedhető a vércukorszint kilengése.
2. A cukor felszívódásának lassítása és a bélrendszer megfelelő mozgásának serkentése érdekében növeljük meg a rostbevitelt. Ezt rengeteg zöldség fogyasztásával érhetjük el, illetve pl.: darált lenmag, búzakorpa fogyasztásával. Magas rosttartalmú étrend-kiegészítő kapszulát is szedhetünk.
3. Nagyon fontos a bőséges folyadékbevitel, így étrendünket sima vagy ionizált lúgos vízzel, tiszta zöldséglevekkel egészíthetjük ki. Készítsünk turmixot minél többféle zöld leveles zöldségből!
4. A magvak magas rosttartalmuknál és zsírtartalmuknál fogva is kiegyenlítettebb vércukorszintet biztosítanak. Ügyeljünk azonban arra, hogy ne legyenek penészesek, avasak!
5. Nagyon erős tünetek esetén végezzünk egy alapos béltisztítást, hashajtást vagy colon hidroterápiát.
Hozzászólás zárolva.