FOKHAGYMÁVAL TŰZDELT CSODA
Liba és alma, avagy egy libának kettő is van
Az a helyzet, hogy egy libának kettő lába van, és ehhez a kettő lábhoz tartozik kettő comb. Nem viccelek, keressetek rá, ez így van – állítja Steffel Csaba. Na már most, egyet már megevett, tehát maradt egy, amit akár el is ajándékozhatott volna, de ő inkább egy új variációt, egy új receptet ajándékozik nektek – négy éhes szájhoz.
Hozzávalók:
- 4 db libacomb
- 8 gerezd fokhagyma
- 2,5-3 dl vörösbor
- 1 nagy fej vöröshagyma (kb. 30 dkg)
- 2 db alma (kb. 35 dkg)
- 80 dkg burgonya
- szerecsendió
- kakukkfű
- bors, só
- libazsír
Elkészítés:
A sütőt bemelegítjük 200 fokra. A libacombokat megtisztítjuk, sóval, borssal és kakukkfűvel bedörzsöljük. A fokhagyma gerezdeket megpucoljuk, és gerezdenként, „hosszában” négy felé vágjuk. A combok alsó felén, egy hegyes késsel belebökünk, és a kés pengéje mentén könnyen megtűzdeljük a fokhagyma darabkákkal. (1 libacombba, 2 gerezd, tehát 8 darabka fokhagyma kerül.)
Egy tepsibe beleöntjük a vörösbort, majd belepakoljuk a combokat, fóliával lefedve, kb. 1 óra 40 percig sütjük, aztán fólia nélkül, 15-20 perc alatt rápirítunk. Természetesen végezzünk szúrópróbát a puhaságát illetőleg.
(A tepsi ne legyen túl nagy, ügyeljünk arra, hogy a bor rendesen kitöltse, de használhatunk több bort is, a lényeg, hogy a combok alja legalább 2-3 milliméternyire beleérjen.)
A burgonyát, megtisztítjuk, megfőzzük, sózzuk, borsozzuk, libazsírral lazítva összetörjük, picike szerecsendióval ízesítjük, ami ezekhez az ízekhez kimondottan illik.
A vöröshagymát negyed karikákra szeleteljük, és libazsíron finoman megpirítjuk. Az almát közben vékony gerezdekre daraboljuk, és az hagymához adjuk, összemelegítjük (az alma maradjon roppanós!) sózzuk, borsozzuk és kakukkfűvel ízesítjük.
Éljenek a Márton-napi libák! Ehhez kíván jó étvágyat Steffel Csaba!
Illatos teafüvön füstölt libamell, salátaágyon, narancsos teamártással
A füstölt csirkemelltől egy kicsit eltérő módon készült. Különleges étel, egy kellemes teafű felhasználásával. Készíthetjük kacsahúsból vagy tömörebb húsú halból, bár akkor érdemes más ízű teát választani. Most az úgynevezett téli varázslat nevű teát választottuk, ami hibiszkusz, alma, csipkebogyóhéj, mazsola, rooibos, szilva, fahéj keveréke, remekül illik a libamellhez! Van még időd elkészíteni!
Hozzászólás zárolva.